Gratis Ebook: 3 blunders waardoor je veel extra geld kwijt bent aan het huren van kantoor

Lees het Ebook en ontdek:

  • Hoe een makelaar de groei van je onderneming in de weg kan staan
  • In welke situatie je vast blijft zitten aan een vervelend huurcontract
  • Wanneer je met onnodige ruimte blijft zitten waar je wel voor moet betalen

...en zie direct praktische tips om dit op te lossen.

Je krijgt ook wekelijks een gratis tip om het leukste kantoor van Nederland te vinden

Kies de juiste brandblusser voor op kantoor


| door

Heb je een kantoor en wil je dat de mensen die er werken dit ook veilig kunnen doen?

Dan kun je daar de nodige preventieve maatregelen voor nemen zoals het plaatsen van brandblussers of melders die aangeven wanneer er brand is of dat er bepaalde stoffen ergens ontsnappen die gevaar op kunnen leveren voor de mensen die binnen aan het werk zijn. 


Brandblusser voor op kantoor

Een brandblusser is op ieder kantoor verplicht maar hoeveel je er nodig hebt is niet bij wet bepaald.

Hoeveel je er plaatst hangt van diverse factoren af. Zo heb je voor een kantoor in de regel minder brandblussers nodig dan op een werkvloer omdat de kans dat er met brandbare stoffen gewerkt wordt veel kleiner is. 


Hoeveel brandblussers heb je nodig?

Hoeveel brandblussers je op een kantoor plaatst hangt voornamelijk af van de grootte van het kantoor zelf en hoeveel mensen er werken.

Het is het belangrijkste dat er duidelijk aangegeven staat waar de brandblussers hangen en gemiddeld wordt er wel eens gerekend met één brandblusser per 300 m2.

Op een evacuatieplan hoort duidelijk aangegeven te staan waar de brandblussers zich bevinden zodat deze in geval van brand snel gevonden worden. 


Bekijk hoe het pand eruit ziet

Als je een kantoorpand hebt dat zich over meer verdiepingen uitstrekt heb je op iedere verdieping minimaal één brandblusser nodig maar het is zeker ook zaak dat je nooit al te ver naar de blusser hoeft te lopen.

Als je bijvoorbeeld een pand hebt dat lang en smal is plaats je meerdere brandblusapparaten omdat je anders te ver dient te lopen mocht er brand uitbreken.

Brandblussers worden altijd op een plek van de grond af geplaatst en zitten bevestigd in een beugel die bijvoorbeeld aan de muur vastgemaakt kan worden. 


Wat vindt er plaats op kantoor?

Het is zeker zaak goed te kijken wat voor activiteiten er op kantoor plaatsvinden. Heb je bijvoorbeeld een ruimte waar apparatuur staat die snel warm wordt dan is de kans op brand ook groter. Of heb je een magazijn bij je kantoor waar brandbare spullen liggen opgeslagen? Kies er dan zeker ook voor om daar een brandblusser te hangen. 


Diverse soorten brandblussers

Brandblussers zijn er in diverse soorten. Ditzelfde geldt ook voor branden. Zo kun je bijvoorbeeld te maken krijgen met een brand van vloeistoffen, gassen of vaste stoffen.

Als je bepaalt voor een ruimte met welke stoffen er gewerkt wordt en op welk soort brand je het meeste risico loopt kies je daar een geschikte brandblusser bij uit. Je kunt bij brandblussers een keuze maken uit schuimbrandblussers, poederbrandblussers, CO2-brandblussers en vetbrandblussers. De brandblussers die het meest gebruikt worden zijn schuim- en poederbrandblussers. Het voordeel van een schuimbrandblusser is dat ze weinig schade veroorzaken als je deze gebruikt.

De brand zelf veroorzaakt wel schade maar deze wordt niet verergerd als je een schuimbrandblusser gebruikt. Daarnaast is het schuim dat eruit komt snel en makkelijk op te ruimen. Nadeel van een poederbrandblusser is dat het poeder dat eruit komt niet zo eenvoudig op te ruimen is als het schuim bij de andere soort blusser. Daarnaast kunnen ze schade aanbrengen aan elektrische apparaten, ook al spuit je het poeder er niet direct op.

Groot voordeel van een poederbrandblusser is dat je er ook branden die ontstaan zijn door gas mee kunt blussen. Voor kantoren wordt veelal gekozen voor schuimbrandblussers maar mocht je er ook een opslagruimte bij hebben dan kies je daarvoor het beste een poederbrandblusser. 


Andere hulpmiddelen bij brand

Een brandblusser is niet het enige middel dat je kunt aanbrengen op een kantoor voor brandpreventie.

Daarnaast kun je ook nog denken aan blusdekens en rook- of hittemelders. Deze producten kun je bijvoorbeeld aanschaffen bij Preventieshop.nl. Zij verkopen niet alleen de verschillende types brandblusapparaten maar ook andere benodigdheden.


Laat je goed adviseren

Als je het zelf moeilijk vindt om te bepalen hoeveel brandblussers je nodig hebt op kantoor of welke je het beste kiest is het zeker verstandig van tevoren informatie in te winnen bij een professioneel bedrijf.

Zij bekijken de situatie op jouw kantoor en kunnen zo berekenen wat er nodig is en wat voor jou de beste keuze is. Zo heb jij een kantoor waar veilig gewerkt kan worden en waar de nodige en juiste voorzieningen hangen om brand te voorkomen en eventueel te bestrijden mocht dit nodig zijn.

Dit artikel is geschreven door Danny Verhoeven, eigenaar Kantoorruimtevinden.nl. Ik onderneem al velen jaren op internet, maar help je ook graag met het vinden van een geschikte werkplek.

Volg mij op social media: LinkedIn, Twitter, Google+ en Facebook.

One response to “Kies de juiste brandblusser voor op kantoor
”

  1. Bianca says:

    Het een fijn artikel om te lezen. Tips zijn altijd welkom. Weet je trouwens ook hoe belangrijk het is om brandblusser keuren?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Verified by MonsterInsights