Gratis Ebook: 3 blunders waardoor je veel extra geld kwijt bent aan het huren van kantoor

Lees het Ebook en ontdek:

  • Hoe een makelaar de groei van je onderneming in de weg kan staan
  • In welke situatie je vast blijft zitten aan een vervelend huurcontract
  • Wanneer je met onnodige ruimte blijft zitten waar je wel voor moet betalen

...en zie direct praktische tips om dit op te lossen.

Je krijgt ook wekelijks een gratis tip om het leukste kantoor van Nederland te vinden

Deze informatie heb je nodig bij het afsluiten van een zakelijke lening

| door

Er kunnen allerlei redenen zijn waarom je een zakelijke lening wilt afsluiten. Bijvoorbeeld het voorfinancieren van een grote order, het aanschaffen van nieuwe machines of het vergroten van je kapitaal voor lopende zaken.

Wat de achtergrond ook is, banken en andere geldverstrekkers willen vooraf bepaalde zekerheden hebben. In dit artikel leggen we uit welke informatie je nodig hebt voordat je een zakelijke lening kunt afsluiten.

Inschatting van je financiële situatie

Laten we beginnen bij het begin: wat is een zakelijke lening? Het letterlijke antwoord daarop is een hoeveelheid geld die je leent voor je bedrijf. Daar zit voor de geldverstrekker een risico aan vast. Om die reden willen banken een goede inschatting kunnen maken van de (financiële) situatie van je bedrijf.

Ook de branche waarin je actief bent kan meespelen voor het verkrijgen van een zakelijke lening. Als je bedrijf iets met gokken, drugs of porno te maken heeft, haken veel banken al af. Voor andere branches kunnen ook beperkingen gelden, zoals de publieke sector, financiële dienstverlening, landbouw en scheepvaart.

Benodigde documenten

Aan deze basisvoorwaarden moet je sowieso voldoen: je bedrijf is minimaal 15 maanden actief en ingeschreven bij de Kamer van Koophandel als eenmanszaak, bv, vof of maatschap. Verder heb je een positief eigen vermogen, maak je winst en heb je een minimale omzet van € 50.000.

Om het lening-aanbod te kunnen berekenen, heeft de bank een definitieve jaarrekening nodig, die is opgesteld door een accounts- of administratiekantoor. Ook een bankafschrift van de zakelijke rekening is hiervoor nodig.

Vraag je een zakelijke lening aan voor de aanschaf van machines, inventaris of voertuigen? Dan is er ook een offerte nodig om deze te kunnen beoordelen. Gaat het je vooral om herfinanciering, dan vraagt de bank om een leningsovereenkomst van de bestaande zakelijke lening.

Om je zakelijke lening-aanvraag te kunnen afronden, heeft de bank een definitieve jaarrekening nodig van 2018 of 2019, die is goedgekeurd door een accounts- of administratiekantoor. Voor een eenmanszaak, maatschap of vof is er een aangifte inkomstenbelasting nodig en een bankafschrift van de zakelijke rekening over de laatste maand.

De kosten voor zakelijk geld lenen

De vraag ‘wat kost een zakelijke lening?’ is vooraf goed te beantwoorden. Meestal lenen bedrijven tussen de € 5.000 en € 1.000.000. Daarover betalen ze 1% eenmalige afsluitkosten. Het rentepercentage ligt tussen de 3,4% en 8,4% op dit moment. Hiermee kun je zelf berekenen wat de zakelijke lening je precies gaat kosten.

Dit artikel is geschreven door Danny Verhoeven, eigenaar Kantoorruimtevinden.nl. Ik onderneem al velen jaren op internet, maar help je ook graag met het vinden van een geschikte werkplek.

Volg mij op social media: LinkedIn, Twitter, Google+ en Facebook.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Verified by MonsterInsights