Gratis Ebook: 3 blunders waardoor je veel extra geld kwijt bent aan het huren van kantoor

Lees het Ebook en ontdek:

  • Hoe een makelaar de groei van je onderneming in de weg kan staan
  • In welke situatie je vast blijft zitten aan een vervelend huurcontract
  • Wanneer je met onnodige ruimte blijft zitten waar je wel voor moet betalen

...en zie direct praktische tips om dit op te lossen.

Je krijgt ook wekelijks een gratis tip om het leukste kantoor van Nederland te vinden

Freelance en je werkplek: waar werk jij?

| door

Ruim dertig procent van alle Europeanen werkt op freelance-basis. Dus niet voor een werkgever én niet op een standaard kantoor.

Maar eh – waar wel? In de praktijk blijkt dat zzp’ers er de nodige, gevarieerde werkplekken op nahouden. DIT zijn de meest voorkomende, inclusief voor- en nadelen.Je woning


Verreweg de meeste zzp’ers gaan thuis aan de slag en het is niet moeilijk te zien waaróm deze optie het meest voor de hand liggend is.

Je maakt bijvoorbeeld geen extra huurkosten, je kunt uit je bed rollen en direct aan de slag gaan én je hebt alle gemakken in de nabijheid. Een koelkast, bijvoorbeeld. Iedereen zou vanaf huis moeten werken. Toch?

Nou – nee. Want ondanks alle voordelen zijn er wel degelijk schaduwkanten aan het zogenoemde work from home.

Eenzaamheid ligt bijvoorbeeld altijd op de loer, daar waar je nauwelijks onder de mensen bent en niet snel je deur uitgaat. Een gebrek aan productiviteit is een ander nadeel: afleiding is tenslotte dichtbij. En een nabije bank is haast een garantie voor een afname in motivatie. Mócht je over genoeg zelfdiscipline beschikken, dan is thuiswerken natuurlijk een prima oplossing. Weet je van jezelf dat je dat niet hebt? Dan is deze werkplek wellicht niet de allerbeste optie.

Als je thuiswerkplek aan bepaalde voorwaarde voldoet, mag je de kosten zoals gas, water, licht en je internetverbinding opvoeren in je boekhouding en kan je aardig wat belatingcenten besparen.

Het plaatselijke café


En nee – geen bar of restaurant. Maar een doorsnee Starbucks-filiaal wordt relatief veelgebruikt als werkplaats. En waarom ook niet? Met koffie in de buurt en de mogelijkheid je tussen andere werkenden te mengen, is een café een prima alternatief.

Bovendien hebben de meeste exemplaren gratis wifi.

Toch is het werken in zo’n café ook niet altijd even ideaal. Je hebt nooit de garantie tot stilte, bijvoorbeeld. Het blijft tenslotte horeca – en geen kantoor. Als je snel bent afgeleid, is het raadzaam dit alternatief te skippen.De lokale bieb


Bibliotheken of gemeentehuizen zijn voor rust behoevende zzp’ers beter geschikt. Veel van dit soort gebouwen bieden freelancers gratis ruimte om te werken en het is er doorgaans niet bijster rumoerig. Een nadeel: het internet is er meestal niet optimaal en je bent gebonden aan specifieke openingstijden. 


Een coworking space
Zijn de hierboven genoemde mogelijkheden, om welke reden dan ook, voor jou géén optie? Dan is een zogenoemde coworking space mogelijk een geschikter fenomeen. Dit soort kantoren hoef je niet in z’n geheel te huren: je reserveert simpelweg een bureau.

Daar heb je weliswaar budget voor nodig, maar niet zoveel als een kantoor. De meeste coworking spaces hebben wifi en zijn meestal toegankelijk, soms zelfs 24/7. En natuurlijk kun je jouw ervaringen delen met andere aanwezigen.Een eigen kantoor


En dan is er natuurlijk de meest voor de hand liggende optie: een eigen kantoor. Niet goedkoop, maar wel een garantie tot het vermijden van alle hierboven genoemde problemen.

Tip van ons: probeer eens verder te kijken dan traditionele kantoorruimtes en vraag andere bedrijven of ze niet toevallig een ruimte over hebben die je voor een zacht prijsje kunt huren.

We zijn bijvoorbeeld bekend met banken die dit doen: soms vind je werkplek op onverwachte plaatsen.

Dit artikel is geschreven door Danny Verhoeven, eigenaar Kantoorruimtevinden.nl. Ik onderneem al velen jaren op internet, maar help je ook graag met het vinden van een geschikte werkplek.

Volg mij op social media: LinkedIn, Twitter, Google+ en Facebook.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.