Gratis Ebook: 3 blunders waardoor je veel extra geld kwijt bent aan het huren van kantoor

Lees het Ebook en ontdek:

  • Hoe een makelaar de groei van je onderneming in de weg kan staan
  • In welke situatie je vast blijft zitten aan een vervelend huurcontract
  • Wanneer je met onnodige ruimte blijft zitten waar je wel voor moet betalen

...en zie direct praktische tips om dit op te lossen.

Je krijgt ook wekelijks een gratis tip om het leukste kantoor van Nederland te vinden

Is de Safety Culture Ladder een verplicht certificaat?

| door

Met het te hoge aantal (dodelijke) bedrijfsongevallen in Nederland kan er worden gesteld dat er in 2021 nog steeds ruimte voor verbetering is. De overheid is hiervan op de hoogte en probeert langzaam steeds meer maatregelen te nemen. Vooral in de kritische sectoren.

Op het gebied van veiligheid zijn er verschillende certificaten. Voldoe je aan de eisen van het certificaat dan ben je als bedrijf vaak goed bezig.

Een van de certificaten die bijdraagt aan een veiligere werkomgeving is de Safety Culture Ladder. Maar wat houdt deze certificering in en is deze verplicht voor ieder bedrijf?

De Safety Culture Ladder in een notedop

De Safety Culture Ladder (ook wel veiligheidsladder genoemd) is een methodiek die meet hoe hoog het veiligheidsbewustzijn binnen een organisatie is. Je kunt met de Safety Culture Ladder aantonen dat al je medewerkers bezig zijn met veiligheid op de werkvloer en hier ook naar handelen.

De methodiek bestaat uit een vijftal treden (vandaar ook ladder) waarbij iedere trede een stap hoger is in het veiligheidsbewustzijn. Bij de eerste trede heerst een ‘wat niet weet, wat niet deert’ mentaliteit. Medewerkers zijn totaal niet bezig met wat gevaarlijk werken is en wat niet.

De laatste trede is het tegenovergestelde: veiligheid is volledig geïntegreerd in alle processen, ook bij de bedrijfsprocessen optimaliseren. Het evalueren en verbeteren van veiligheid op de werkvloer komt overal in terug.

Hieronder de treden van laag naar hoog:

  • Pathologisch
  • Reactief
  • Berekenend
  • Proactief
  • Vooruitstrevend

Vanaf 2022 verplicht in de bouwsector

Van alle sectoren vinden er de meeste (fatale) ongevallen plaats in de bouwsector. Door het hoge aantal ongevallen heeft de GCVB (Governance Code Veiligheid in de Bouw) besloten om vanaf 1 januari 2022 de veiligheidsladder vanaf trede 2 verplicht te stellen voor alle opdrachtgevers binnen de bouwketen, die de GCVB ondertekend hebben.

Het betreft bedrijven met 5 of meer werknemers of contracten vanaf €100.000 of meer. De tweede trede is relatief makkelijk te behalen. Er wordt bij deze trede verwacht dat de eerste stappen richting hoger veiligheidsbewustzijn zijn gezet.

Ze hebben gekozen voor specifiek dit certificaat omdat de veiligheidsladder preventief werkt. Wanneer de medewerkers van een bedrijf zich voldoende bewust zijn van veilig werken, zal logischerwijs het aantal ongevallen afnemen. Omdat de controle behouden beter gaat bij kleine bedrijven en opdrachten zijn zij vooralsnog vrijgesteld.

Extra maatregelen vanaf 2024

Echter is de GCVB ook al bezig met de toekomst. Vanaf 2024 moeten bedrijven in de bouwketen aantoonbaar aan trede 3 voldoen. Bij trede 3 van de Safety Culture Ladder wordt verwacht dat het bedrijf bezig is met veiligheid.

Er is dan in ieder geval bepaald welke regels omtrent veiligheid belangrijk zijn. Houd er wel rekening mee dat er ook bij deze maatregel uitzonderingen zijn.

Of de veiligheidsladder verplicht is voor jouw situatie als bedrijf adviseren we goed uit te zoeken. Het is verstandig om een specialist in te schakelen die je helpt bij het certificeringstraject. Dit bespaart je aardig wat tijd en energie!

Dit artikel is geschreven door Danny Verhoeven, eigenaar Kantoorruimtevinden.nl. Ik onderneem al velen jaren op internet, maar help je ook graag met het vinden van een geschikte werkplek.

Volg mij op social media: LinkedIn, Twitter, Google+ en Facebook.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Verified by MonsterInsights