Gratis Ebook: 3 blunders waardoor je veel extra geld kwijt bent aan het huren van kantoor

Lees het Ebook en ontdek:

  • Hoe een makelaar de groei van je onderneming in de weg kan staan
  • In welke situatie je vast blijft zitten aan een vervelend huurcontract
  • Wanneer je met onnodige ruimte blijft zitten waar je wel voor moet betalen

...en zie direct praktische tips om dit op te lossen.

Je krijgt ook wekelijks een gratis tip om het leukste kantoor van Nederland te vinden

Kantoor in je huurwoning

| door

Recentelijk heeft de Hoge Raad een zeer interessant arrest gewezen omtrent de aftrek van huisvestigingskosten van een werkruimte in een huurwoning. Wanneer je ondernemer bent en een werkruimte hebt in je huurwoningen, dan is dit een zeer interessant arrrest wat je veel voordelen kan bieden.

[the_ad id=’28752′]

Want hoe zit het nou precies?

Veel zelfstandig ondernemers gebruiken een ruimte in hun huis voor hun onderneming. Bijvoorbeeld om hun administratie te doen, voor de opslag van goederen of om een andere reden. Veel ondernemers vragen zich af of dit nou aftrekbaar is. Hier is geen eenvoudig antwoord op te geven.

In het recentelijke arrest van de Hoge Raad ging het om een zelfstandig ondernemer, die vanuit een ruimte in zijn huurwoning, bedrijfsactiviteiten uitvoerde. De ruimte die hij hiervoor gebruikte, besloeg iets meer dan 11 procent van de totale oppervlakte van de woning.

Naar oordeel van de Hoge Raad kan dit ondernemingsvermogen vormen. Door deze uitspraak kan deze ondernemer dus de gehele huur ten laste van zijn winst brengen. Wel dient er rekening gehouden te worden met het prive gebruik en is er dus wel sprake van bijtelling.

Huurrecht

Wanneer een huurrecht zowel een prive functie als een ondernemingsfunctie vervult kan er dus een keuzevermogen ontstaan. Indien meer dan 10% van de woning gebruikt wordt voor zakelijke activiteiten is hier sprake van.

De ondernemer kan het huurrrecht dan aanmerken als ondernemingsvermogen en dus aftrekken. Dan zijn dus ook de kosten van het inrichten, alsmede elektra, gas en water aftrekbaar. Voor veel ondernemers die vanuit huis werken, kan dit dus een leuke belastingbesparing opleveren.

Op websites als Huizenmarkt en Jaap kun je zoeken naar huurhuizen met kantoorruimte aan huis. Erg handig als je dus van deze belastingbespaartip wilt gebruikmaken.

Herziening van het Huurrecht

Wanneer het huurrecht in het verlenden niet is aangemerkt als ondernemersvermogen, is het het niet altijd zo dat er een herziening van die keuze mogelijk is. Dit kan namelijk alleen wanneer er sprake is van bijzondere omstandigheden.

Er is dus nog best wat onduidelijkheid en de belastingdienst is niet blij met het arrest. Laat je altijd goed informeren door een belastingadviseur of accountant, wanneer je plannen hebt om je kantoor in je huurwoning te vestigen en de kosten te gaan aftrekken..

Media aandacht voor het arrest

Het gewezen arrest van de Hoge Raad heeft al voor de nodige media aandacht gezorgd.

Aan de berichten in de media, lijkt af te leiden dat iedere ondernemer nu zijn huur kan aftrekken, maar zoals boven omgeschreven zijn er dus best wat voorwaarden, waaronder dus de 10% eis. Wanneer je niet aan alle voorwaarden voldoet, kan het huurrecht dus niet als ondernemersvermogen geboekt worden.

Dit artikel is geschreven door Danny Verhoeven, eigenaar Kantoorruimtevinden.nl. Ik onderneem al velen jaren op internet, maar help je ook graag met het vinden van een geschikte werkplek.

Volg mij op social media: LinkedIn, Twitter, Google+ en Facebook.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Verified by MonsterInsights