Gratis Ebook: 3 blunders waardoor je veel extra geld kwijt bent aan het huren van kantoor

Lees het Ebook en ontdek:

  • Hoe een makelaar de groei van je onderneming in de weg kan staan
  • In welke situatie je vast blijft zitten aan een vervelend huurcontract
  • Wanneer je met onnodige ruimte blijft zitten waar je wel voor moet betalen

...en zie direct praktische tips om dit op te lossen.

Je krijgt ook wekelijks een gratis tip om het leukste kantoor van Nederland te vinden

Kantoorverlichting: tips en advies

| door

We maken de gehele dag door gebruik van licht. Buiten genieten we van het daglicht en binnenshuis en op kantoor beschikken we over kunstlicht. Verlichting heeft meerdere functies.

Vooral uit praktisch oogpunt is deze onmisbaar. Toch is dat niet de enige functie van verlichting. Ook de werkefficiëntie wordt bepaald door de hoeveelheid verlichting op kantoor.

Licht zorgt er niet alleen voor dat je eenvoudiger kunt werken, maar prikkelt ook de hersenen om een actievere houding aan te nemen. Het ligt dan ook voor de hand om goedkope en energiezuinige lampen op te hangen. Ook kiezen veel werkgevers er voor om de bestaande lampen die bij het pand horen gewoon te behouden.

Zo simpel is het echter niet. In de realiteit blijkt dit echter wel vaak zo te gaan. Er wordt gekozen voor verlichting, zonder dat er nagedacht wordt over de belangen voor de werknemers en het uiterlijk van het bedrijf. Maar waar moet je dan wél op letten bij de aanschaf van kantoorverlichting? Wij zochten het uit. 

De invloed van verlichting op het menselijk brein

Er zijn diverse onderzoeken gedaan naar de invloed van verlichting op het menselijk brein. Daarbij komt er telkens weer naar voren dat licht belangrijk is voor het bioritme van de mens.

Dit kunnen we ook beamen als we kijken naar de meest primitieve mensen. Zij leefden aan de hand van het licht. Als de zon op kwam was het tijd om te ‘leven’ en als de zonder onder ging was het tijd om te slapen. Onze hersenen werken eigenlijk nog steeds zo. Het is niet voor niets dat je tijdens de wintermaanden vaak vermoeider bent.

Doordat de dagen veel donkerder zijn, word je minder blootgesteld aan het licht en krijgen je hersens te weinig prikkels. Hierdoor ligt het werktempo in de zomer vaak veel hoger. Goede verlichting kan er voor zorgen dat werknemers fris en scherp blijven, ook tijdens de donkere wintermaanden. Alleen door goede verlichting is het mogelijk om efficiënt te blijven werken. 

Waar moet je op letten bij de aanschaf van kantoorverlichting?

Het aanbod van kantoorverlichting is ontzettend divers. Van hanglampen tot LED inbouwspots, je vindt het allemaal. Maar waar moet je op letten als je kantoorverlichting wilt aanschaffen?

Allereerst is het belangrijk om de wettelijke richtlijnen goed na te lezen. Hier moeten kantoorpanden standaard aan voldoen. Bij de meeste kantoren wordt er gebruik gemaakt van een lichtkleur (Kelvin) tussen de 3000 of 4000.

Bij 3000 is er sprake van een efficiënt en praktisch licht om in te werken en bij 4000 spreken we over een nog zuiverder licht. 

In sommige gevallen is het echter raadzaam dat lampen net wat warmer en sfeervoller ogen. Denk bijvoorbeeld aan koffieruimtes of ontvangstruimtes. Hier is het belangrijk dat er een huiselijke sfeer heerst. Alleen dan kunnen werknemers en cliënten zich goed op hun gemak voelen.

Dit heeft uiteindelijk zelfs een positieve invloed op de creativiteit en het humeur.

Dankzij LED dimmers is het mogelijk om de lichtintensiteit op elk moment aan te passen. Hierdoor geniet je op ieder moment van iedere dag van het juiste licht. 

Dit artikel is geschreven door Danny Verhoeven, eigenaar Kantoorruimtevinden.nl. Ik onderneem al velen jaren op internet, maar help je ook graag met het vinden van een geschikte werkplek.

Volg mij op social media: LinkedIn, Twitter, Google+ en Facebook.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Verified by MonsterInsights