Gratis Ebook: 3 blunders waardoor je veel extra geld kwijt bent aan het huren van kantoor

Lees het Ebook en ontdek:

  • Hoe een makelaar de groei van je onderneming in de weg kan staan
  • In welke situatie je vast blijft zitten aan een vervelend huurcontract
  • Wanneer je met onnodige ruimte blijft zitten waar je wel voor moet betalen

...en zie direct praktische tips om dit op te lossen.

Je krijgt ook wekelijks een gratis tip om het leukste kantoor van Nederland te vinden

Tips om je bedrijfspand duurzamer te maken

| door

Sta je op het punt om een nieuw bedrijfspand te gaan bouwen? Dan is dat een goed moment om te kijken hoe dat zo duurzaam mogelijk kan.

Maatschappelijk verantwoord ondernemen is namelijk voor zowel het milieu als voor je bedrijf erg aantrekkelijk. Ook bij een bestaand bedrijfspand is vaak heel wat te winnen. Waar kun je op letten?

Zorg dat het pand zo min mogelijk energie verbruikt

De mate van energieverbruik is vooral afhankelijk van hoe goed het pand geïsoleerd is en hoeveel energie de apparaten die je gebruikt verbruiken.

In veel bedrijfspanden worden namelijk veel apparaten gebruikt. Met het gebruik kan over het algemeen een stuk zuiniger omgesprongen worden. Laat apparaten bijvoorbeeld niet onnodig op stand-by staan om sluipverbruik tegen te gaan en draai de verwarming ’s nachts omlaag. Iedere kleine besparing helpt mee in het verlagen van de energierekening.

Moet een apparaat of een lamp vervangen worden? Kies dan voor een energiezuinig alternatief, zoals een ledlamp in plaats van een halogeen- of gloeilamp.

Bovendien gaat de ontwikkeling van elektrische apparaten zo snel, dat het soms nu al loont om apparaten te vervangen voor zuinigere varianten, ondanks dat de apparaten nog niet kapot zijn. Een A+ koelkast verbruikt bijvoorbeeld al twee keer zoveel energie als een A+++ koelkast.

Goede isolatie

Denk tot slot na over goede isolatie. Via het dak, de vloer en de ramen kan veel warmte verloren gaan. Niet alleen voel je dat op de werkvloer doordat het tocht, je ziet het ook terug op je energierekening.

Heeft het bedrijfspand op dit moment dubbelglas? Overweeg dan eens dat door HR++ of triple glas te laten vervangen. Bij een nieuwbouwpand kun je al direct voor materialen met een hoge isolatiewaarde kiezen, zoals een kunststof voordeur en kunststof kozijnen die niet kieren en zeer onderhoudsarm zijn.

Wek zelf duurzame energie op


Een energiezuinig bedrijfspand is natuurlijk een goede basis. Je kunt je bedrijfspand nog duurzamer maken door zelf ook energie op te wekken.

Denk aan het plaatsen van een warmtepomp of zonnepanelen of het opwekken van energie uit bioafval. De platte daken van veel bedrijfspanden lenen zich uitstekend voor zonnepanelen en door afval beter te scheiden, kan het beter gerecycled worden.

Er blijft op deze manier minder restafval over. Vaak zul je ook je medewerkers beter moeten instrueren om energiezuinig gedrag te stimuleren.

Voor duurzame maatregelen kunnen ook bedrijven subsidie krijgen. Verdiep je hierin of informeer bij de leverancier naar de mogelijkheden. De betere leveranciers zoals Jansma Burdaard kunnen je hier ook over adviseren.

Dit artikel is geschreven door Danny Verhoeven, eigenaar Kantoorruimtevinden.nl. Ik onderneem al velen jaren op internet, maar help je ook graag met het vinden van een geschikte werkplek.

Volg mij op social media: LinkedIn, Twitter, Google+ en Facebook.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Verified by MonsterInsights