Gratis Ebook: 3 blunders waardoor je veel extra geld kwijt bent aan het huren van kantoor

Lees het Ebook en ontdek:

  • Hoe een makelaar de groei van je onderneming in de weg kan staan
  • In welke situatie je vast blijft zitten aan een vervelend huurcontract
  • Wanneer je met onnodige ruimte blijft zitten waar je wel voor moet betalen

...en zie direct praktische tips om dit op te lossen.

Je krijgt ook wekelijks een gratis tip om het leukste kantoor van Nederland te vinden

Verantwoord design in je kantoor

| door

Natuurlijk, je kantoormeubilair moet van goede kwaliteit zijn, voldoen aan alle arbo-normen en bovendien niet al te veel kosten.

Maar mag het ook een beetje chique en/of hip zijn?

En hoe verhouden ergonomisch verantwoorde bureaus en bureaustoelen zich dan met ontwerpen waarbij een beetje extra uitstraling niet wordt gemeden.

ARBO-regels

Je kunt er vandaag de dag niet meer omheen: de ARBO-regels die van toepassing zijn op de werkomgeving.

Zo moet het bureau waaraan gewerkt wordt in hoogte verstelbaar zijn (tussen de 62 tot 82 cm boven de vloer) en dus aangepast kunnen worden aan de lengte van de gebruiker en moet het werkblad minimaal 129,9 cm breed en 80 cm diep zijn. Ligt voor de hand, maar wist je ook dat is vastgelegd dat het werkblad niet hinderlijk mag spiegelen?

Ook de stoel moet altijd goed af te stellen zijn op de specifieke lichamelijke eigenschappen van de gebruiker. Zaken waarop wordt gelet zijn bijvoorbeeld een in hoogte instelbare rugleuning, een in hoogte instelbare zitting, goed instelbaar armleuningen, een instelbare kanteldruk en de vraag of de kantelstand desgewenst is vast te zetten.

Al dit soort eisen hoeven in principe een fraai design niet in de weg te staan. Natuurlijk, de ZigZag-stoel van Gerrit Rietveld komt niet in aanmerking voor een plekje in het moderne kantoor, maar er zijn voldoende ontwerpers die zich hebben toegelegd op design kantoormeubilair dat toch ergonomisch verantwoord is.

Design

Er is tegenwoordig sowieso steeds meer aandacht door design op de werkvloer. Niet zo vreemd, want uit onderzoek in met name de Verenigde Staten blijkt dat er een positieve relatie bestaat tussen het design van de werkplek en de prestaties van de mensen binnen het bedrijf.

Zo blijkt het ontwerp en de uitstraling van de werkomgeving van invloed te zijn op onder andere de betrokkenheid, prestaties en productiviteit van medewerkers. Mensen werken nu eenmaal liever bij een hip bedrijf waar de laatste trends en mode zijn terug te vinden.

Naast modern en uitdagende vormen is er nog een belangrijk aspect waar we rekening mee moeten houden: de kleuren op de werkplek. Ook dit blijkt volgens Brits onderzoek flinke inhoud op het werk te hebben. Zo zou het meer toepassen van de kleur rood tot accurater werken leiden en zorgt de kleur blauw vooral voor meer creativiteit.

Kantoortuin

Toch is het met de moderne ontwikkelingen niet alleen maar rozengeur en maneschijn en bevordert een kantoor met hippe inrichting zeker niet altijd de productiviteit.

Zo blijkt de kantoortuin, toch ooit bedacht om te zorgen voor betere samenwerking op de werkvloer, de prestaties met 6 procent te doen afnemen en daalt de samenwerking juist met 20 procent.

Iets om even bij stil te staan bij de volgende redesign op het werk…

Dit artikel is geschreven door Danny Verhoeven, eigenaar Kantoorruimtevinden.nl. Ik onderneem al velen jaren op internet, maar help je ook graag met het vinden van een geschikte werkplek.

Volg mij op social media: LinkedIn, Twitter, Google+ en Facebook.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Verified by MonsterInsights