Gratis Ebook: 3 blunders waardoor je veel extra geld kwijt bent aan het huren van kantoor

Lees het Ebook en ontdek:

 • Hoe een makelaar de groei van je onderneming in de weg kan staan
 • In welke situatie je vast blijft zitten aan een vervelend huurcontract
 • Wanneer je met onnodige ruimte blijft zitten waar je wel voor moet betalen

...en zie direct praktische tips om dit op te lossen.

Je krijgt ook wekelijks een gratis tip om het leukste kantoor van Nederland te vinden

Wat zijn je rechten als zzp’er?

| door

Veel zzp’ers denken ten onrechte dat ze amper rechten hebben. Want als zelfstandig ondernemer heb je vrijwel dezelfde (of soortgelijke) rechten als een werknemer in loondienst.

Het verschil is alleen dat je als eigen baas zaken zelf moet uitzoeken en regelen. We zetten de belangrijkste rechten van zzp’ers op een rij – en vertellen je waarom een rechtsbijstandverzekering en een arbeidsongeschiktheidsverzekering voor zzp’ers daarbij goed van pas kunnen komen.

Vier belangrijke rechten

Als zzp’er of freelancer moet je zelf je rechten uitzoeken – je hebt namelijk geen werkgever die dit voor je doet. Een jurist kan je hiermee helpen. Met een rechtsbijstandverzekering voor zzp’ers beschik je te allen tijde over juridisch advies, hulp bij juridische conflicten en een complete incassoservice.

Dit zijn de vier belangrijke rechten waar je als zzp’er over beschikt:

 • 1. Toeslagen: als ondernemer heb je recht op meerdere wettelijke toeslagen, waaronder huurtoeslag en zorgtoeslag. Maar bijvoorbeeld ook kinderopvangtoeslag en kindgebonden budget. Controleer op de website van de Belastingdienst voor welke toeslagen je in aanmerking komt en vraag deze zelf aan. Zo kun je tot wel honderden euro’s besparen.
 • [su_spacer size=”10″]

 • 2. Zwangerschapsuitkering: tijdens en na je zwangerschap heb je minstens 16 weken recht op de Zelfstandig en Zwanger-regeling (ZEZ). Deze kun je uiterlijk twee weken voor de gewenste ingangsdatum aanvragen bij het UWV.
 • [su_spacer size=”10″]

 • 3. Ontslagbescherming: ook in het geval van een freelance overeenkomst kun je soms een beroep doen op ontslagbescherming. Hierbij moet je opdrachtgever je tarief in principe doorbetalen tot de gehele ontslagprocedure is voltooid en de arbeidsverhouding correct is opgezegd. Het ontslagmoment dient wel aan deze vier voorwaarden te voldoen: (1) je verricht het werk zelf; (2) je verricht soortgelijk werk voor hoogstens twee opdrachtgevers tegelijk; (3) bij de uitvoering schakel je maximaal twee helpers in; en (4) je werkzaamheden zijn niet van bijkomende aard.
 • [su_spacer size=”10″]

 • 4. Bijstand: kun je geen inkomen meer genereren en is je buffer op? Dan kun je wellicht een tijdelijke Bbz-uitkering ontvangen. Vraag deze aan bij de sociale dienst van je gemeente. Gaat je bedrijf failliet of kan het niet langer overleven? Onderzoek dan of je algemene bijstand kunt aanvragen.

[su_spacer size=”10″]

Niet altijd recht op bijstand

Om een bijstandsuitkering aan te kunnen vragen dien je aan bepaalde voorwaarden te voldoen. Je hebt pas recht op bijstand als je volledig door je buffer en eigen spaargeld heen bent.

Wil je je zuurverdiende centen niet zien verdampen en liever aan iets leuks besteden, zoals die wereldreis die je altijd al hebt willen maken? Sluit dan tijdig een arbeidsongeschiktheidsverzekering (aov) af. Hiermee ben je, als je door ziekte of een ongeval niet kunt werken, altijd verzekerd van een inkomen.

In tegenstelling tot een bescheiden bijstandsuitkering, ontvang je met een aov voor zzp’ers tot wel 90% van je gebruikelijke inkomen. Wel zo’n geruststellend idee. Bovendien is je aov-premie fiscaal aftrekbaar en krijg je deze dus deels terug van de Belastingdienst.

Dit artikel is geschreven door Danny Verhoeven, eigenaar Kantoorruimtevinden.nl. Ik onderneem al velen jaren op internet, maar help je ook graag met het vinden van een geschikte werkplek.

Volg mij op social media: LinkedIn, Twitter, Google+ en Facebook.

One response to “Wat zijn je rechten als zzp’er?”

 1. Bedankt voor het delen van de vier belangrijke rechten. Ik ga mij in ieder geval verdiepen in toeslagen en bijstand. Ik vind het belangrijk om te weten waar ik recht op heb wanneer het niet goed gaat met mijn bedrijf.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Verified by MonsterInsights