Gratis Ebook: 3 blunders waardoor je veel extra geld kwijt bent aan het huren van kantoor

Lees het Ebook en ontdek:

  • Hoe een makelaar de groei van je onderneming in de weg kan staan
  • In welke situatie je vast blijft zitten aan een vervelend huurcontract
  • Wanneer je met onnodige ruimte blijft zitten waar je wel voor moet betalen

...en zie direct praktische tips om dit op te lossen.

Je krijgt ook wekelijks een gratis tip om het leukste kantoor van Nederland te vinden

13 tips om energie te besparen op kantoor

| door

In een scenario van steeds hogere energietarieven is het vinden van manieren om deze kosten te verlagen en om gas en elektra op kantoor te besparen een belangrijk punt van zorg voor de financiële sector.

Het is ook de moeite waard om in gedachten te houden dat, naast het feit dat het een financiële zorg is, het in de praktijk brengen van acties die bijdragen aan de vermindering van het verbruik ook belangrijk is als het gaat om duurzaamheid.

Daarom hebben we in deze tekst 13 belangrijke tips opgenomen om energie op het werk te besparen, bij te dragen aan duurzaamheid en de kosten te verlagen. Veel leesplezier!

Hoe bespaart u elektriciteit op kantoor?

1. Energieprijzen vergelijken

Dit is de tip waar de meeste kantooreigenaren het meeste geld mee besparen. Dit komt omdat ze bij de start van het kantoor veel dingen aan hun hoofd hadden.

Denk bijvoorbeeld aan het regelen van bureaus, bureaustoelen, computers, planten, koffie en het afsluiten van een energiecontract. Waarschijnlijk is er bij het laatste gekozen om dit even snel te regelen en werd er vergeten om eerst goed energieprijzen te vergelijken. Met het vergelijken van energieprijzen kan al snel honderden euro’s per jaar bespaart worden.  

2. Vervang verouderde apparaten en apparatuur

Een van de grootste schurken in elektriciteitsverbruik zijn de oude apparaten. Probeer ze daarom in te ruilen voor modernere apparatuur: ze worden geproduceerd om efficiënt en zuinig te zijn.

Zorg ook voor het onderhoud van alle apparaten, zodat een goede werking en een hoge duurzaamheid gewaarborgd zijn.

Wees op de hoogte van de planning van uw elektrische installatie. Het is belangrijk om specifieke stopcontacten te gebruiken voor apparatuur met een hoog vermogen. Als dit niet het geval is, kan het apparaat verkeerd werken en meer energie verbruiken.

3. Airconditioning

Ondanks het feit dat het een grote schurk is van het elektriciteitsverbruik, zijn er een aantal maatregelen die kunnen helpen in de economie:

Houd deuren en ramen gesloten om overbelasting van het apparaat te voorkomen;
– Zet het een half uur voor het einde van het werk uit, dan is de kamer nog steeds geacclimatiseerd;
– Plan de installatie goed, zodat de zon niet op de apparatuur schijnt en deze op het hoogste niveau staat, waardoor de efficiëntie van de installatie verbetert.

3. Pas op voor apparaten die in stand-by staan

Apparaten met een stand-bymodus kunnen een aanzienlijke verhoging van de lichtrekening veroorzaken.

Dit “extra” verbruik kan gemakkelijk genegeerd worden als u deze informatie niet kent.

Televisies, printers, computers, microgolven en vele andere apparaten kunnen, wanneer ze stand-by worden gehouden – meestal met een rood lampje dat deze stand-bymodus aangeeft – gemiddeld 20% meer stroom verbruiken als ze volledig worden uitgeschakeld.

5. Verf de omgeving met lichte kleuren

In een kantoor bijvoorbeeld kan verlichting goed zijn voor ongeveer 60% van het energieverbruik.

Het is zeer moeilijk om het gebruik van lampen volledig te elimineren, maar sommige tips kunnen helpen om het gebruik van zowel kunst- als natuurlijk licht optimaal te benutten.

Een van deze alternatieven is om de omgeving te beschilderen met lichte kleuren, die het licht beter zullen reflecteren en verspreiden.

6. Positie van lampen en armaturen

Het is belangrijk om te weten of lampen en armaturen het best geplaatst zijn in uw omgeving. Idealiter zouden ze goed verdeeld moeten zijn, zodat er een gelijkmatige en coherente verlichting ontstaat.

7. Maak gebruik van zonne-energie

Met de toename van het aantal bedrijven dat geïnteresseerd is in zonne-energie, zijn de kosten van deze technologie gedaald.

Afhankelijk van de grootte van uw bedrijf kan dit een interessant alternatief zijn om te analyseren, vooral over het moment van rendement op deze investering.

8. Vervang uw lampen voor zuinigere modellen

De LED-lamp heeft het laagste energieverbruik en is bovendien efficiënter in vergelijking met andere typen lampen.

Het is echter belangrijk om de verschillen tussen de lampen te begrijpen en het meest geschikte type voor uw omgeving te kiezen.

9. Geniet van natuurlijk licht

Probeer maximaal gebruik te maken van natuurlijk licht. Verplaats werkplekken dichter bij ramen of maak ruimte op muren voor meer ramen.

Probeer uw werkruimte te organiseren om te profiteren van deze verlichting. Het is goed voor zowel de financiële sector als voor het welzijn van uw werknemers.

10. Doe de lichten en apparaten uit bij het verlaten van het gebouw
Dit is een van de eenvoudigste manieren om energie te besparen, maar het is altijd de moeite waard om te onthouden.

Doe de lichten uit en probeer alle apparaten, indien mogelijk, uit het stopcontact te halen.

11. Computer

Schakel de computer uit, slaapstand of onderbreek de computer: wat is de beste optie?

De beste optie is om de computer volledig uit te schakelen wanneer dat mogelijk is. Deze functie kan echter vaak “bewerkelijker” zijn, omdat we alles opnieuw moeten openen, vanaf nul.

Een oplossing voor elektrische energie in het bedrijf dat gebruik maakt van computers, is het gebruik van de optie ‘Slaapstand’: het bespaart je werk en houdt alles open, zoals de tabbladen of pagina’s van het internet, maar de computer is uitgeschakeld.

Ook, kijk voor LCD-monitoren – ze verbruiken minder energie dan beeldbuismodellen.

12. Onderhoud in de elektrische installatie up-to-date

Onderhoud is belangrijk om te weten of alles in orde is met uw elektrische installatie.

Problemen in de installatie zoals stroomlekkage, elektrische overbelasting en kortsluiting kunnen leiden tot kosten, hetzij financieel, hetzij door het verlies van belangrijke gegevens in bijvoorbeeld computers en laptops.

13. Bewustwording van de medewerkers nastreven

Probeer uw medewerkers waar mogelijk te informeren over het belang van bewust elektriciteitsverbruik.

Lezingen, dynamiek, informatie per e-mail, posters, kortom, er zijn talloze mogelijkheden om uw medewerkers te instrueren en aan te moedigen meer te leren over het onderwerp – en het in de praktijk te brengen!

Dit artikel is geschreven door Danny Verhoeven, eigenaar Kantoorruimtevinden.nl. Ik onderneem al velen jaren op internet, maar help je ook graag met het vinden van een geschikte werkplek.

Volg mij op social media: LinkedIn, Twitter, Google+ en Facebook.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Verified by MonsterInsights