Gratis Ebook: 3 blunders waardoor je veel extra geld kwijt bent aan het huren van kantoor

Lees het Ebook en ontdek:

  • Hoe een makelaar de groei van je onderneming in de weg kan staan
  • In welke situatie je vast blijft zitten aan een vervelend huurcontract
  • Wanneer je met onnodige ruimte blijft zitten waar je wel voor moet betalen

...en zie direct praktische tips om dit op te lossen.

Je krijgt ook wekelijks een gratis tip om het leukste kantoor van Nederland te vinden

5 manieren om je kantoor te verduurzamen

| door

Steeds meer bedrijven in Nederland zijn druk bezig met het verduurzamen van hun kantoren. En dat is hard nodig, want volgens het klimaatakkoord moet in 2030 onze CO-2 uitstoot 49% minder zijn ten opzichte van het jaar 1990. Dit betekent dat er bij veel bedrijven dingen moeten veranderen.

kantoor verduurzamen

Een belangrijk punt is de energieprestatie van kantoren. Zo moeten alle kantoren groter dan 100 m2 vanaf 2023 beschikken over een energielabel C.

Door deze maatregelen is het verstandig om als bedrijf te investeren in het verduurzamen van je kantoor.

1. Verbeter de energieprestatie

Het in kaart brengen van de huidige energieprestatie van je kantoorpand is een belangrijk punt. Zo weet je precies hoeveel energie wordt gebruikt en wat er nodig is om de energieprestatie te verbeteren.

Eventueel is het verstandig om een energieprestatieadviseur in te schakelen.

2. Investeer in zonnepanelen

Met zonnepanelen wek je als bedrijf de meest groene en duurzame stroom op. De afgelopen jaren investeren steeds meer bedrijven in zonnepanelen. Dit komt omdat het voor de meeste bedrijven een goede investering is.

Zonnepanelen verduurzaamt niet alleen je kantoorpand, maar levert ook een interessante besparing op energiekosten op.

3. Zorg voor een goede afvalscheiding

Het beperken van het afval binnen je bedrijf is sowieso een goede zaak, zowel voor het milieu als het besparen op afvalverwerkingskosten. Daarnaast is het ontzettend belangrijk om te investeren in een goede afvalscheiding.

Dit geeft afval de kans om gerecycled te worden, waardoor grondstoffen maximaal benut worden en er niet langer onnodig grondstoffen verloren gaan. Zorg daarom voor een goede scheiding van het kantoorafval.

Staat er bij jullie op kantoor op elke werkplek een prullenbak? Haal deze weg en plaats op een centrale plek afvalcontainers voor verschillende afvalstromen. Dit voorkomt onnodig veel restafval.

4. Verminder papierverbruik

Op kantoor wordt vaak onnodig veel papier gebruikt. Het papierverbruik verminderen vermindert het energieverbruik en CO2 uitstoot. Naast het feit dat je water- en luchtvervuiling beperkt, verminder je ook de impact op de bossen.

Compleet papierloos werken is vaak niet mogelijk. In dat geval kan je het beste kiezen voor FSC gecertificeerd papier.

5. Let op het energielabel van apparatuur

Het kiezen voor apparatuur met een groen energielabel zorgt ervoor dat er niet ontzettend veel energie verbruikt wordt. Energiebesparende apparatuur aanschaffen levert dan ook een energiebesparing op.

Wil je jouw kantoor verduurzamen? Dan hoef je niet meteen al je apparatuur te vervangen, maar houd er vooral rekening mee bij aanschaf van nieuwe apparaten.

Dit artikel is geschreven door Danny Verhoeven, eigenaar Kantoorruimtevinden.nl. Ik onderneem al velen jaren op internet, maar help je ook graag met het vinden van een geschikte werkplek.

Volg mij op social media: LinkedIn, Twitter, Google+ en Facebook.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Verified by MonsterInsights