Gratis Ebook: Maakt jouw website deze 3 dodelijke fouten?

Lees het Ebook en ontdek:

  • 3 blunders waardoor het grootste gedeelte van je bezoekers geen bezichtiging zal inplannen
  • Waarom je aanbod niet vindbaar is in Google
  • De belangrijkste reden waarom men zich niet voor je nieuwsbrief aanmeld

...en zie direct praktische tips om dit op te lossen.

Je krijgt ook wekelijks een gratis tip om je website onweerstaanbaar te maken

Alle kantoren verplicht zuiniger omgaan met energie

| door

Vanaf 2023 mag er in Nederland geen enkel kantoor meer zijn met een energielabel D, E, F of G. Kantoren die deze labels dan nog wel hebben mogen niet meer worden gebruikt als kantoor.

Elk kantoor met een oppervlakte van meer dan 100 m2 moet minimaal een energielabel C hebben. De overheid streeft hiermee naar een energieneutrale bebouwde omgeving in 2050.

Eigenaren van energieslurpende bedrijfskantoren moeten hun panden hierdoor zuiniger maken om een zuinig energielabel voor een bedrijfskantoor te verkrijgen. Dit vergt meestal niet hele grote veranderingen. De investering betaalt zich tevens ook terug doordat er wordt bespaard op de energiekosten. 

Een energiezuinig bedrijfskantoor

De wettelijke verplichting voor het hebben van een energielabel C voor een bedrijfspand geldt voor eigenaren van kantoren. Vanaf 2023 moeten de kantoren energiezuiniger worden, maar kantooreigenaren hebben nog even de tijd om hun kantoren ook echt zuiniger te maken. Voor kleinere kantoren (minder dan 100 m2) en monumentale panden geldt de wettelijke verplichting nog niet. 

Om advies in te winnen over hoe u uw bedrijfskantoor energiezuiniger kunt maken kunt u een erkende energieadviseur raadplegen. Een zuinig energielabel voor een bedrijfskantoor kan worden behaald zonder bouwkundige ingrepen als u een label D, E of F heeft.

Aanpassingen aan bijvoorbeeld verlichting of het gebruik van energiezuinige apparaten kan al voldoende zijn. Kantoren die een energielabel G hebben zullen wel bouwkundige ingrepen moeten doen, zoals glas-of dakisolatie om minimaal een energielabel C te verkrijgen.

Energiebesparing levert ook iets op

Volgens de Rijksoverheid levert de maatregel vanaf 2023 ruim 8 petajoule energiebesparing per jaar op. Wel moeten de kantooreigenaren hiervoor eenmalig 860 miljoen euro investeren in verschillende soorten energiebesparende maatregelen.

Maar de terugverdientijd ligt gemiddeld tussen de 3 en 6,5 jaar. Dit is echter wel sterk afhankelijk van het gebouw en de energieprijs. Het verduurzamen van een bedrijfspand heeft ook voordelen voor bedrijfseigenaren.

Zo wordt er namelijk bespaard op de energiekosten, wordt er een prettige werkomgeving gecreëerd en wordt er tevens geholpen aan een duurzame samenleving.

Kantoren

Dit artikel is geschreven door Danny Verhoeven, eigenaar Kantoorruimtevinden.nl. Ik onderneem al velen jaren op internet, maar help je ook graag met het vinden van een geschikte werkplek.

Volg mij op social media: LinkedIn, Twitter, Google+ en Facebook.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Verified by MonsterInsights