Gratis Ebook: 3 blunders waardoor je veel extra geld kwijt bent aan het huren van kantoor

Lees het Ebook en ontdek:

 • Hoe een makelaar de groei van je onderneming in de weg kan staan
 • In welke situatie je vast blijft zitten aan een vervelend huurcontract
 • Wanneer je met onnodige ruimte blijft zitten waar je wel voor moet betalen

...en zie direct praktische tips om dit op te lossen.

Je krijgt ook wekelijks een gratis tip om het leukste kantoor van Nederland te vinden

Alles wat je als ondernemer moet weten over erfrecht

| door

In de uitdagende wereld van de ondernemer is het maar al te gemakkelijk om de alledaagse aspecten van het leven aan je voorbij te laten gaan. Het maken van een testament is een van die dingen.

ondernemer erfrecht

We denken allemaal dat we tijd genoeg hebben en dat er op dit ogenblik belangrijker of dringender dingen te doen zijn om de onderneming op te starten of te doen groeien.

Wees op tijd

Gezien de onzekerheid van de toekomst kan dit een kostbare vergissing blijken te zijn, mocht het ergste gebeuren. Ben je er zeker van dat je zwaarbevochten bedrijfsactiva in de juiste handen terechtkomen als je er niet meer bent?

Ondernemers werken lange, harde uren om hun bedrijf op te bouwen, maar het kan in een oogwenk verdwijnen als je je wensen niet duidelijk maakt door een testament op te stellen.

Of er kunnen onduidelijkheden ontstaan over de erfenis, waardoor het nodig is om een erfrecht advocaat ingeschakeld moet worden.

Niet-gehuwden erven niet automatisch

Het huwelijk is tegenwoordig niet meer in de mode, maar als je niet getrouwd bent of geen wettelijk geregistreerd partnerschap hebt, heeft je partner bij je overlijden geen enkel recht op je nalatenschap.

In een extreem scenario kan een zakenpartner je levenspartner volledig uitsluiten en hem of haar in de kou laten staan als hij of zij probeert aanspraak te maken op je bedrijfsvermogen.

Maar zelfs als dat niet zou gebeuren, geeft het maken van een testament je de mogelijkheid om inspraak te hebben in de manier waarop je zakelijke aangelegenheden worden afgehandeld en kan dit zaken omvatten zoals:

 • Persoonlijke leningen die mogelijk uitstaan aan het bedrijf
 • Hoe het bedrijf wordt geleid tijdens de administratieperiode
 • De verkoop van het bedrijf aan andere zakenpartners
 • Belastingimplicaties kunnen van invloed zijn op het runnen van een bedrijf na je overlijden, dus het inwinnen van gespecialiseerd belastingadvies over hoe je je zaken in een testament regelt, kan een grote hulp zijn voor degenen die je nalatenschap overnemen.

Stiefkinderen?

Als je getrouwd bent, denk dan ook aan eventuele stiefkinderen. Zij hebben geen erfrecht, tenzij je hen uitdrukkelijk in een testament vermeldt en passende voorzieningen treft.

Verontrustende gedachten, maar gemakkelijk afgehandeld door gewoon de tijd te nemen om een testament te maken.

Hoe maak je een testament

Er zijn verschillende gebruikelijke routes om een testament te maken:

 • Online-diensten voor het schrijven van testamenten of testament-schrijvers. Dit mag, maar kijk uit voor degenen die zogezegd je testament opstellen als een juridisch specialist.
 • Een notaris. De veiligste route, omdat die met probate ervaring ervoor kan zorgen dat je alle aspecten hebt overwogen en niets hebt weggelaten. Zelfs als je van mening bent dat je wensen eenvoudig zijn, kunnen er complicaties zijn waar je in je eentje niet aan gedacht zou hebben.
 • Het is ook mogelijk om testamenten geschreven via vakbonden

Goed doel

Veel ondernemers laten in hun testament graag een deel na aan een favoriet goed doel, en er zijn verschillende manieren waarop je dit kunt doen:

 • Alleen het kapitaal gaat naar het goede doel, bedrijf gaat naar de familie
 • Laat een deel van je nalatenschap na aan een goed doel zodra er voor afhankelijke personen en vrienden is gezorgd
 • Laat een vooraf bepaald bedrag na aan een goed doel

Het maken van een testament moet dus hoog op de prioriteitenlijst staan van iedereen, maar voor ondernemers die hun zakelijke activa en hun persoonlijke overwegingen nog op orde moeten krijgen, is het nog belangrijker om voorzieningen te treffen voor de afhankelijke personen zoals vrienden en familie.

Dit artikel is geschreven door Danny Verhoeven, eigenaar Kantoorruimtevinden.nl. Ik onderneem al velen jaren op internet, maar help je ook graag met het vinden van een geschikte werkplek.

Volg mij op social media: LinkedIn, Twitter, Google+ en Facebook.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Verified by MonsterInsights