Gratis Ebook: 3 blunders waardoor je veel extra geld kwijt bent aan het huren van kantoor

Lees het Ebook en ontdek:

  • Hoe een makelaar de groei van je onderneming in de weg kan staan
  • In welke situatie je vast blijft zitten aan een vervelend huurcontract
  • Wanneer je met onnodige ruimte blijft zitten waar je wel voor moet betalen

...en zie direct praktische tips om dit op te lossen.

Je krijgt ook wekelijks een gratis tip om het leukste kantoor van Nederland te vinden

Zo maak je jouw bedrijf klaar voor een verkoop

| door

Als ondernemer denk je misschien na over de toekomst van je bedrijf. Een van de opties kan zijn om je onderneming (op termijn) te verkopen. Maar hoe zorg je ervoor dat je bedrijf aantrekkelijk is voor potentiële kopers? En zodat jij als verkopende eigenaar de best mogelijke voorwaarden en afspraken kunt maken?

Hier zijn enkele stappen die je kunt nemen om je bedrijf verkoopklaar te maken. Alvast een tip: het loont absoluut je hierin te laten begeleiden door professionals.

Waarom je bedrijf verkoopklaar maken?

Het verkoopklaar maken van je onderneming betekent simpelweg dat je ervoor zorgt dat je bedrijf in de best mogelijke staat verkeert op het moment van verkoop. Dit maakt je bedrijf niet alleen aantrekkelijker voor kopers, maar kan ook leiden tot een hogere verkoopprijs en een sneller verkoopproces. Een goed voorbereid bedrijf kan helpen de waarde maximaliseren en de verkoop soepeler laten verlopen. Je bent er als ondernemer misschien niet dagelijks mee bezig, maar middels een sterke aanpak kun je het maximale uit een bedrijfsverkoop halen.

Breng structuur aan in je onderneming

Begin op tijd met het structureren van je bedrijf op bijvoorbeeld juridisch en fiscaal vlak. Overweeg welke bedrijfsstructuur het beste past bij je situatie, zoals een eenmanszaak, vennootschap onder firma of besloten vennootschap (BV). Als je kiest voor een BV, kan het voordelig zijn om de aandelen onder te brengen in een holding. Dit kan belastingvoordelen opleveren bij de verkoop van aandelen.

Denk ook na over je vastgoed. Wil je dit verkopen of behouden voor verhuurinkomsten? En als je verschillende bedrijfsactiviteiten hebt, wil je deze dan in één keer verkopen of verspreid over meerdere transacties? Het is belangrijk om deze zaken vroegtijdig te regelen om fiscale consequenties te vermijden.

Leg de focus op het creëren van waarde

Het verhogen van de waarde van je onderneming is een cruciale stap. Hoe meer je bedrijf waard is, hoe beter je onderhandelingspositie met de potentiële koper. Dit kan door te sturen op factoren die de waarde bepalen, zoals het optimaliseren van de balans en de winst- en verliesrekening. Zorg ervoor dat je bedrijf financieel gezond is en dat alle cijfers kloppen. Dit geeft potentiële kopers vertrouwen in de stabiliteit en winstgevendheid van je onderneming.

Maak je bedrijf onafhankelijk van jou

Een bedrijf dat te afhankelijk is van de ondernemer kan minder aantrekkelijk zijn voor kopers. Want: als jij uit het bedrijf stapt, verdwijnt het hart van de organisatie. Zorg ervoor dat je bedrijf ook zonder jou goed kan draaien. Dit betekent dat je processen en systemen moet hebben die onafhankelijk van jouw aanwezigheid functioneren. Zorg dat er een sterk en zelf opererend managementteam zit. Documenteer belangrijke procedures en zorg voor een goed managementteam dat de dagelijkse operaties kan overnemen.

Leg afspraken en contracten vast

Zorg ervoor dat alle afspraken, contracten en bepalingen goed gedocumenteerd zijn en opgenomen worden in de koopovereenkomst. Dit omvat onder meer contracten met leveranciers, klanten en werknemers. Duidelijke en goed vastgelegde afspraken verminderen de risico’s voor kopers en maken je bedrijf aantrekkelijker. Bovendien voorkom je daarmee problemen of nadelen achteraf.

Blijf je bedrijf runnen

Het is belangrijk dat je bedrijf blijft draaien tijdens het verkoopproces. Hoewel je geneigd bent om je focus volledig op het overnameproces te leggen, is het belangrijk dat je bedrijf blijft presteren. Potentiële kopers willen zien dat je bedrijf operationeel en winstgevend is. Blijf gefocust op de dagelijkse operaties en zorg ervoor dat je bedrijf blijft groeien en presteren.

Schakel begeleiding van overnameadviseurs in

Het verkoopklaar maken van je bedrijf is een complex proces dat tijd en expertise vereist. Schakel daarom tijdig een fiscalist en overnameadviseur in. Zij kunnen je begeleiden en adviseren over de beste aanpak om je bedrijf verkoopklaar te maken. Een goede adviseur kan je helpen de waarde van je bedrijf te maximaliseren en het verkoopproces soepel te laten verlopen.

Besteed voldoende aandacht aan de voorbereidingen

Het verkoopklaar maken van je onderneming is een belangrijke stap als je overweegt om je bedrijf te verkopen. Door tijdig te beginnen met het optimaliseren van de juridische en fiscale structuur, te sturen op waardebepalende factoren, je bedrijf onafhankelijk te maken van jou, afspraken en contracten vast te leggen, en professionele hulp in te schakelen, kun je de waarde van je bedrijf maximaliseren en het verkoopproces soepel laten verlopen. Zo zorg je ervoor dat je bedrijf aantrekkelijk is voor potentiële kopers en dat je de best mogelijke verkoopprijs kunt realiseren.

Dit artikel is geschreven door Danny Verhoeven, eigenaar Kantoorruimtevinden.nl. Ik onderneem al velen jaren op internet, maar help je ook graag met het vinden van een geschikte werkplek.

Volg mij op social media: LinkedIn, Twitter, Google+ en Facebook.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Verified by MonsterInsights