Gratis Ebook: 3 blunders waardoor je veel extra geld kwijt bent aan het huren van kantoor

Lees het Ebook en ontdek:

  • Hoe een makelaar de groei van je onderneming in de weg kan staan
  • In welke situatie je vast blijft zitten aan een vervelend huurcontract
  • Wanneer je met onnodige ruimte blijft zitten waar je wel voor moet betalen

...en zie direct praktische tips om dit op te lossen.

Je krijgt ook wekelijks een gratis tip om het leukste kantoor van Nederland te vinden

VOF omzetten naar een BV? Dit moet je weten

| door

Een Vennootschap Onder Firma (VOF) is een populaire rechtsvorm voor ondernemers die samen een bedrijf willen starten. Het is flexibel en heeft minder verplichtingen dan bijvoorbeeld een Besloten Vennootschap (BV). Naarmate een bedrijf groeit, kan het echter gunstig zijn om de VOF om te zetten naar een BV.

Dit kan fiscale voordelen opleveren, de aansprakelijkheid beperken en de professionaliteit van je bedrijf vergroten. Maar wat komt er allemaal kijken bij deze omzetting? Hier lees je wat je moet weten als je overweegt om je vof naar bv omzetten door firm24.

1. Waarom omzetten naar een BV?

Beperkte aansprakelijkheid

Een van de grootste voordelen het oprichten van een bv ten opzichte van een VOF is de beperkte aansprakelijkheid. In een VOF zijn de vennoten persoonlijk aansprakelijk voor de schulden van het bedrijf, wat betekent dat je privévermogen in gevaar kan komen als het misgaat. Bij een BV ligt de aansprakelijkheid bij de onderneming zelf. Als aandeelhouder ben je alleen aansprakelijk voor het bedrag dat je hebt geïnvesteerd in de onderneming, tenzij er sprake is van wanbeheer.

Fiscale voordelen

Afhankelijk van de winst van je onderneming kan een BV aantrekkelijker zijn vanwege de fiscale voordelen. Bij een VOF betaal je inkomstenbelasting over de winst, terwijl een BV vennootschapsbelasting betaalt. Voor bedrijven met hogere winsten kan vennootschapsbelasting voordeliger uitpakken, omdat het belastingtarief voor de winst in een BV vaak lager is dan de inkomstenbelasting in een VOF.

Professioneel imago

Een BV heeft een meer professionele uitstraling, wat kan helpen bij het aantrekken van investeerders, klanten en partners. Een BV wordt vaak gezien als een stabielere rechtsvorm, wat vooral belangrijk kan zijn als je plannen hebt om je bedrijf te laten groeien of externe financiering wilt aantrekken.

2. Hoe verloopt de omzetting?

Het omzetten van een VOF naar een BV is een formeel proces waarbij meerdere stappen komen kijken. Hieronder volgen de belangrijkste stappen die je moet doorlopen.

1. Raadpleeg een notaris

De oprichting van een BV vereist de tussenkomst van een notaris. De notaris stelt de oprichtingsakte van de BV op, waarin onder andere de statuten van de onderneming worden vastgelegd. Dit is het officiële document waarin de naam, het doel en de structuur van de BV staan beschreven.

2. Bedrijfsactiviteiten overdragen

Bij het omzetten van een VOF naar een BV moet je ervoor zorgen dat alle bedrijfsactiviteiten, bezittingen en schulden worden overgedragen van de VOF naar de nieuwe BV. Dit kan worden gedaan via een activa-passivatransactie of door de VOF in te brengen in de BV. Een boekhouder of accountant kan je hierbij helpen om ervoor te zorgen dat deze transactie correct wordt afgehandeld.

3. Fiscale aspecten

Bij de omzetting naar een BV kunnen fiscale gevolgen optreden, zoals het betalen van overdrachtsbelasting of inkomstenbelasting over de meerwaarde van de onderneming. In sommige gevallen kan er echter gebruik worden gemaakt van fiscale faciliteiten, zoals de geruisloze omzetting, waardoor je belastingheffing kunt uitstellen. Dit moet goed worden afgestemd met de Belastingdienst, en het is aan te raden om hierbij een belastingadviseur in te schakelen.

4. Inschrijving bij de KvK

Net zoals een VOF moet ook een BV worden ingeschreven bij de Kamer van Koophandel (KvK). Bij de omzetting van de VOF naar de BV wordt de VOF uitgeschreven en de nieuwe BV ingeschreven. Dit proces gaat vaak soepel, vooral als je al bent ingeschreven als VOF.

3. Wat verandert er voor de vennoten?

Bij een VOF zijn de vennoten samen verantwoordelijk voor de bedrijfsvoering en het kapitaal van de onderneming. Wanneer je de VOF omzet naar een BV, worden de vennoten aandeelhouders en eventueel bestuurders van de nieuwe BV. Als aandeelhouder heb je recht op een deel van de winst, maar je bent niet meer persoonlijk aansprakelijk voor de schulden van het bedrijf.

De vennoten kunnen ook directeur-grootaandeelhouder (DGA) worden in de BV. Dit betekent dat ze niet alleen aandeelhouder zijn, maar ook het dagelijkse bestuur van de onderneming voeren. Als DGA ben je verplicht om jezelf een salaris uit te keren, wat belastingtechnisch ook van invloed kan zijn op je persoonlijke financiële situatie.

Dit artikel is geschreven door Danny Verhoeven, eigenaar Kantoorruimtevinden.nl. Ik onderneem al velen jaren op internet, maar help je ook graag met het vinden van een geschikte werkplek.

Volg mij op social media: LinkedIn, Twitter, Google+ en Facebook.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Verified by MonsterInsights