Gratis Ebook: 3 blunders waardoor je veel extra geld kwijt bent aan het huren van kantoor

Lees het Ebook en ontdek:

 • Hoe een makelaar de groei van je onderneming in de weg kan staan
 • In welke situatie je vast blijft zitten aan een vervelend huurcontract
 • Wanneer je met onnodige ruimte blijft zitten waar je wel voor moet betalen

...en zie direct praktische tips om dit op te lossen.

Je krijgt ook wekelijks een gratis tip om het leukste kantoor van Nederland te vinden

Gids voor het creëren van een fijne thuiswerkplek

| door

Dat het werken vanuit huis enorm populair is dat hoef ik je waarschijnlijk niet meer te vertellen. De redenen lopen uiteen waarom men graag vanuit huis werkt, en het heeft ook zeker zijn voordelen omdat je niet hoeft in te leveren op productiviteit (in de meeste gevallen).

Het werken vanuit huis wilt dus niet zeggen dat je niet goed in staat bent om je werk uit te voeren, maar alleen een werkplek om enkel je werk uit te voeren is nogal saai. Je wilt immers toch ook wat plezier ervaren tijdens werktijd?

[the_ad id=’28752′]

Wat zegt je werkplek over jou?

Voor sommige mensen die vanuit huis werken voldoet een tafel, laptop en een goede internet verbinding als geschikte thuis werkplek, maar in dit artikel hoop ik je een totaaloverzicht en inspiratie geven bij het creëren van een fijne thuis werkplek. Een geschikte werkplek beïnvloed ons direct in het werkgenot, en zegt in de meeste gevallen ook iets over je karakter.

Dit artikel schrijf ik dus zowel voor diegene die net hebben besloten om thuis een ruimte als werkplek te gaan inrichten als men die al jaren vanuit huis werkt. Het bevat zowel tips, inspiratie en links naar webshops waar je eventueel verschillende spulletjes kan aanschaffen om je werkplek compleet te maken of te beginnen.

Stappenplan voor een fijne thuis werkplek

De stappen die ik met je ga doornemen zijn op willekeurige volgorde gezet. Dit totaal plaatje heeft er voor mij voor gezorgd dat ik thuis een fijne plek heb om te werken, en hopelijk ook voor jou.

De onderdelen die een ideale werkplek maken zijn;

Kleur bepaling

Voordat je begint met het plannen en inrichten van je thuiswerkplek heb je een plan van aanpak nodig. Dit begint met het bepalen van welke kleurcombinaties je gaat gebruiken op je werkplek, en welke er al aanwezig zijn in die ruimte. Zo kan het zijn dat de muur al een bepaalde kleur heeft of er bepaalde spullen staan die absoluut niet weg kunnen.

Je kan niet zomaar een werkplek gaan inrichten zonder rekening te houden met kleur. Bepaalde kleuren matchen niet met elkaar en dat zou zonde zijn van de look-and-feel van de werkplek. Sommige spreken ook wel van het tot leven komen van een ruimte met de juiste kleuren combinaties.

Kleurencirkel

Wanneer je kleuren gaat combineren kan je gebruik maken van de kleurencirkel. Op deze manier kan je controleren welke kleuren bij elkaar passen.

Hoe verder de kleuren uit elkaar liggen op de cirkel, hoe meer ze zullen contrasteren ten opzichte van elkaar.

kleurencombinaties-2

Als je niet veel wijzer word uit de kleurencirkel dan kan je het onderstaande online boek van Flexa ‘Kleur in je interieur’. Let’s Play! doornemen. Hier staan tal van praktijk voorbeelden in met betrekking tot kleuren combinaties.

Psychologisch effect van kleuren

Behalve dat kleuren van invloed zijn op de look-and-feel van je werkplek, hebben ze ook een psychologisch effect op je productiviteit. Althans dit beweerd psycholoog Angela Wright in Color Affects System.

Zij heeft onderzocht dat alhoewel individuen een voorkeur hebben voor bepaalde kleuren, de effecten van kleuren iedereen beïnvloed.

Volgens Wright’s theorie, beïnvloed blauw de geest, geel de creativiteit, rood je lichaam en groen zou je moeten kalmeren. Maar niet alleen een kleur kiezen is genoeg.  Nog belangrijker dan de kleur zelf is de verzadigheid en intensiviteit van je kleurkeuze.  Kleuren met een hoge verzadiging stimuleren, terwijl zachte en gedempte kleuren je kalmeren.

Verlichting

Verlichting op een werkplek is ontzettend belangrijk voor je concentratie. Probeer daarom voordat je gaat besluiten om de zolder om te bouwen tot je thuis werkplek om te kijken welke ruimtes binnen je huis het meeste daglicht binnen krijgen. Ons lichaam is er namelijk zo op ingesteld dat donker geassocieerd word met slapen. Vooral als je langer in een donkere (of slecht verlichte) ruimte werkzaam bent zal je merken dat je energiepijl omlaag gaat.

Een interessant onderzoek is er in 2010 gehouden op leerlingen van een basischool. Zij maakte een concentratietest onder een speciaal gekleurd licht, en hun score lag maar liefst 13,6 procent hoger dan een maand daarvoor. Ook gaven de ouders van de kinderen aan dat zij vrolijker en gezelliger thuis kwamen.

Natuurlijk vs kunstmatig licht

Vooral wanneer je van plan bent om veel vanuit huis te werken en een lange periode achter elkaar dan is het aan te raden om een ruimte te kiezen waar je het meeste natuurlijke daglicht binnen krijgt. Kies een ruimte met een aantal ramen of dakkapel.

Ons lichaam is gewend aan natuurlijk daglicht. Het voorziet ons lichaam in de nodige vitamines en heeft een positief effect op ons bioritme. Toch kan natuurlijk daglicht ook een nadeel hebben. Wanneer de zon te fel schijnt in ons gezicht of beeldscherm hebben we juist moeite met concentreren.

Tal van mogelijkheden voor kunstmatig licht

Het is in die situatie beter om het raam af te dekken (Bijv. met een gordijn of luxaflex) en te kiezen voor kunstmatig licht. Qua kunstmatig licht zijn er tal van mogelijkheden. Wat ik adviseer is om het niet te overdrijven. Teveel kunstmatig daglicht geeft namelijk hetzelfde effect als een overvloed aan natuurlijk daglicht.

Probeer ook weg te blijven van verlichting die je op je bureau moet plaatsen. Dat lijkt een makkelijke oplossing omdat je het alleen in een stopcontact hoeft te steken, maar is in praktijk zonde van je bureauruimte. Al neemt en leeslampje natuurlijk niet zoveel ruimte in beslag, maar is het licht dat hieruit word geproduceerd ook beperkt.

Lampen die wel geschikt zijn;

 • Hang / Plafondlampen
 • Wandlampen
 • Spots en stralers

Via Beslist.nl kan je zoeken op basis van je budget of type merk naar Plafondlampen, Wandlampen en spots en stralers.

Enkele leuke lampen die online te koop zijn:

wandlamp

Klik hier voor meer informatie over deze lamp op Lampen24.nl.

wandlamp

Klik hier voor meer informatie over deze lamp op Lampen24.nl.

Overige suggesties:

Nog niet helemaal overtuigd? Behalve impact op je productiviteit en gezondheid kan je licht ook in zetten voor een speciaal effect op je werkplek:

verlicht-kantoor

houten kantoor licht

Door de velen ramen in de hoek van deze ruimte heb je veel natuurlijk daglicht, maar er is nog meer qua verlichting aan deze werkplek gedaan. Aan het plafond is namelijk een rails gemaakt met daar aan bevestigd een aantal verschillende licht spots.

avond kantoor verlichting

Een voorbeeld van hoe belangrijk verlichting op kantoor is in de avond. Wanneer je vaak in de avond werkt is verlichting cruciaal voor je concentratievermogen.

Welk bureau moet je kiezen?

Een ander belangrijk onderdeel van je werkplek word je bureau samen met je bureaustoel. Samen vormen zij de basis van je werkplek. Je kantoor thuis kan er dan nog zo mooi uit zien, maar als je geen geschikte bureau en bureau stoel heb om aan te werken heb je er weinig aan.

Goed materiaal om aan te werken draagt dus ook bij aan je werkplezier en is daarom de tweede stap om naar te gaan kijken bij het inrichten van een thuis werkplek.

Waar moet je bureau aan voldoen?

Het kiezen van een bureau dat bij je past qua looks en materiaal is een kwestie van smaak, maar de eisen die worden gesteld aan een ‘werktafel’ geld voor heel Europa. Deze norm gaat uit van een goede en gezonde werkhouding tijdens het werk, en is dus een goede maatstaf om rekening mee te houden bij het kiezen van een bureau.

De belangrijkste ergonomische elementen zijn:

 • Bij zittend werk is een hoogte van 65 – 85 cm acceptabel.
 • Het tafelblad heeft een minimale diepte 80 cm, breedte 120 cm, voorkeur rechte aanzitzijde van minimaal 65 cm.
 • De dikte van het tafelblad is bij voorkeur zo gering mogelijk.  Aan de voorzijde blad maximaal 55 mm.
 • De vrije voetruimte is tot 60 cm tafeldiepte volledig vrij, en Vanaf 60 cm tafeldiepte , minimaal 12 cm vrije hoogte.

Natuurlijk zijn dit algemene richtlijnen en heeft ieder zijn voorkeur qua hoogte van bureau. Een oplossing hiervoor is om een in hoogte verstelbaar bureau aan te schaffen.

Omdat het bureau het eerste object is dat we aanschaffen bij het inrichten van onze thuis werkplek is het belangrijk om na te denken over de kleur, materiaal en ontwerp. De rest van de ruimte word namelijk ingericht op basis van deze stijl. Tenzij je wilt dat je bureau totaal niet past bij de rest van je thuis werkplek.

In de meeste gevallen kan je kiezen uit de volgende materialen:

 • Glas
 • Hout
 • Metaal
 • Plastic
 • RVS

En de volgende stijlen:

 • Modern
 • Design
 • Antiek
 • Klassiek
 • Koloniaal
 • Retro
 • Vintage

Heb je al een bepaald beeld voor ogen hoe je werkplek eruit komt te zien? Houd daar rekening mee met de keuze van materialen en stijlen.

Ben je er nog niet helemaal over uit? Vergelijk dan verschillende type bureau’s via Beslist.

glazen bureau

Voorbeeld van een glazen bureau

houten kantoor

Voorbeeld van een houten bureau

metalen kantoor

Voorbeeld van een metalen bureau

plastic bureau

Voorbeeld van een plastic bureau

Suggesties voor leuke bureau’s die op internet te vinden zijn:

 • Kwantum (Antraciet/wit)
 • Home24 (Kast/bureaucombinatie)
 • Home24 (6-delig met veel opbergruimte)
 • Otto (ECO & FSC gecertificeerd)

Tip: tafelbladen om met 2 personen aan een bureau te werken.  Makkelijk te demonteren wanneer je alleen wilt werken, en het extra tafelblad niet nodig hebt.

Of misschien ben jij wel die auto freak die graag een heel snel (snap je ‘m) bureau wilt:

lamborghini style desk 9

car desk 29

WTF 026 mini2

Welke bureaustoel moet ik kiezen?

Een bureaustoel is een onderdeel waar je beter niet op kan besparen omdat het direct je gezondheid aan tast. Een bureau stoel die niet lekker zit kan namelijk zorgen voor rug en andere lichamelijke klachten. Vooral wanneer je veel gebruik gaat maken van je thuis werkplek is het aan te raden om je tijd te nemen voor een goede bureaustoel.

Voor dit onderdeel ga ik daarom ook geen suggesties geven omdat een bureaustoel maatwerk is. Iedereen heeft een andere lengte en gewicht, en het is daarom aan te raden om verschillende type bureaustoelen in de praktijk te proberen. Je kan dat altijd later nog op internet zoeken naar de scherpste prijs!

Toch zijn er vanuit de overheid weer een aantal regels opgesteld waar je als werkgever aan moet houden om je personeel een goede werkplek te bieden. Deze kan je zelf dus ook aanhouden bij je zoektocht naar een bureaustoel.

Volgens de Arbo voldoet een goede bureaustoel aan de volgende eisen:

Zithoogte

 • Verstelbaar van 41 tot 55 cm;
 • Bovenbenen moeten horizontaal staan en onderbenen verticaal;
 • De zithoogte is gelijk aan of net iets lager dan je knieholtes;
 • Onderbenen moeten naar voren en naar achter geplaatst kunnen worden;
 • Zitvlak is minimaal 40 cm breed en 44 cm diep.

Uitgangspunten zitvlak

 • Er moet voldoende ruimte zitten tussen knieholtes en voorzijde van de stoel, om knelling te voorkomen;
 • Voldoende ondersteuning van de bovenbenen voor stabiliteit en zitcomfort;
 • De zithoek moet de mogelijkheid bieden om in zithouding te kunnen variëren;
 • De zitdiepte moet verstelbaar zijn van 38 tot 48 cm.

Rugleuning

 • De voorkant van de rugleuning moet vloeiend zijn, zonder knikken, hoeken en met een horizontale straal van 40 cm of meer;
 • De vorm van de rugleuning moet zo gevormd zijn dat de hele rug ondersteund wordt;
 • De breedte van de rugleuning is minimaal 36 en maximaal 46 cm. De lengte moet minimaal 37 cm zijn.

Armpositie

 • Armsteunen moeten een verstelbare hoogte van 20 tot 30 cm hebben, minimaal 5 cm breed zijn en 20 cm lang zijn;
 • Er moet voldoende lengte en breedte zijn om een goede ondersteuning van de elleboog en onderarm te garanderen;
 • De bovenarmen moeten verticaal staan en de onderarmen horizontaal.

Verder

 • Moet de stoel 5 zwenkwielen hebben en draaibaar zijn;
 • Zo dicht mogelijk bij het bureau moeten komen;
 • Moet de stoel veilig en stabiel zijn.

Om te controleren of jij een goede werkhouding hebt in de bureaustoel die je op het oog hebt kan je onderstaande video bekijken:


Organisatie

Wellicht was het je al opgevallen, maar in sommige bureau’s die je hier hebt kunnen ontdekken zaten opties bij om je spullen in op te bergen. Toch kan het zijn dat je enkel een bureau gaat aanschaffen zonder mogelijkheden om je spullen op te bergen.

Succesvolle ondernemers hebben een rommelig bureau?

En ook al lijkt het erop dat de meest succesvolle ondernemers van onze (en verleden) tijd een rommelig bureau hebben willen de meeste mensen een georganiseerd en opgeruimd bureau.

Ook als je geen kant en klare bureauset aanschaft zijn er tal van mogelijkheden om alles te organiseren. Zo kan je een archiefkast aanschaffen voor je administratie, of een ladeblok voor onder je bureau waar je diverse spullen in kwijt kan.

Als je graag je bureau vrij hebt kan je een wandplank aanschaffen of als je meer bewegingsvrijheid wilt onder je bureau een boekenkast of wandmeubelserie.

Hoe houd je je bureau netjes?

Voordat ik naar het volgende onderdeel ga is het wellicht waardevol om je wat tips te geven om je bureau opgeruimd te houden. Een wandmeubel of wandplank is namelijk geen garantie voor een opgeruimd bureau en voordat je het weet zie je door de bomen het bos niet meer.

Enkele tips:

 • Veel papierwerk op je bureau? Scannen (kan ook met je smartphone) en uploaden naar Evernote. Verlos je zelf van al dat papierwerk, en je hebt altijd een backup in Evernote. Of wellicht is NeatDesk iets voor jou wanneer je veel data te organiseren hebt.
 • Geen verlichting op je bureau. Verlichting is belangrijk zoals we hebben gelezen in de eerste stap, maar als je het kan laten bevestigen aan de muur kan je dus ruimte besparen op je bureau.
 • Snoeren wegwerken. Bijvoorbeeld met dit tuinhekje en je kabels achter een haspel/stopcontact.
 • Overweeg een whiteboard. Werk je al je ideeën uit op papier? Al die notities blijven vaak liggen en belanden uiteindelijk in de prullenbak. Met een Witeboard kan je ook je ideeën uitwerken, en weer wissen wanneer je ze hebt uitgevoerd. Beter voor het milieu en een stimulans tot actie!

Let op: een whiteboard ontneemt natuurlijk ruimte van je bureau, maar ook rondom je bureau. Er is dus wel degelijk ruimte voor nodig.

Planten

Nu we de basis van het inrichten van een thuis werkplek hebben gehad kunnen we het gaan hebben over het “aankleden” van de werkplek. Dit zijn zaken die vaak alleen een toevoeging is op de uitstraling van de werkplek en niet tot nauwelijks een functie hebben.

Toch is hebben planten op de werkplek nog zowel een functie als toevoeging aan de look-and-feel van je werkplek. Zo zijn er volgens een onderzoek dat gepubliceerd is op MT.nl de volgende voordelen van planten op kantoor:

 1. Verbetering concentratie en geheugen
 2. Minder stress
 3. Minder ziekteverzuim
 4. Minder depressief
 5. Bloemen maakt gelukkig

Benieuwd welke planten er precies geschikt zijn voor zowel thuis als op kantoor? Lees dan dit artikel.

Muurdecoratie

Om je werkplek meer aan te kleden en karakter te geven kan je er voor te kiezen om iets aan de muur te hangen. Een poster of schilderij, maar je kan ook je eigen creativiteit laten spreken. Een mooie muurdecoratie maakt je werkplek echt uniek, en geeft net dat stukje extra uitstraling!

Omdat er op gebied van Muurdecoraties enorm veel varianten zijn en je hier zelf mee kan experimenteren zal ik geen suggesties geven. Dat zou ook een veel te lange lijst worden. Wel kan je natuurlijk kijken op de website van Karwei, IKEA of wellicht vind je iets op Marktplaats.

Om je te laten zien wat muurdecoratie precies kan doen voor je werkplek heb ik de volgende voorbeelden verzameld:

real-life-inspiration-walls-9

real-life-inspiration-walls-7

real-life-inspiration-walls-3-500x666

real-life-inspiration-walls-2-500x686

real-life-inspiration-walls-1-500x711

Kantooraccessoires

In principe is op dit punt je werkplek al zo goed als af, maar heb je ook gedacht aan kantooraccessoires die je nodig hebt op je werkplek?

Omdat het aanschaffen van kantooraccessoires geen planning verreist zou ik dat als laatste aanschaffen. Dit zijn vooral spullen die je nodig hebt om je werk goed uit te voeren. Denk hierbij aan:

 • (Brief)papier
 • Potlood / pennen (wellicht een smartpen?)
 • Marker (vooral handig als je gebruik maakt van een whiteboard)
 • Nietmatchine en paperclips
 • Printer (draadloos natuurlijk omdat we niet veel rommel op de werkplek willen)
 • Visitekaartjes (voor als je mensen thuis ontvangt)
 • Enveloppen
 • Rekenmachine (maar wie gebruikt die nog als je een smartphone hebt?)

En zo zijn er natuurlijk nog velen andere voorbeelden te benoemen. Bekijk zelf wat je precies nodig hebt en beperk het tot alleen het nodige. Vaak zijn de kantooraccessoires de schuldige van een rommelige werkplek.

Voorbeelden van thuiswerkplekken

Om je een goed totaaloverzicht te geven zet ik een aantal zeer geslaagde, inspirerende en unieke thuiswerkplekken op een rijtje:

Home-Office-Inspiration-47-1-Kindesign

Home-Office-Inspiration-44-1-Kindesign

Home-Office-Inspiration-35-1-Kindesign

Home-Office-Inspiration-29-1-Kindesign

Home-Office-Inspiration-27-1-Kindesign

Home-Office-Inspiration-22-1-Kindesign

Home-Office-Inspiration-18-1-Kindesign

Home-Office-Inspiration-17-1-Kindesign

Home-Office-Inspiration-16-1-Kindesign

Home-Office-Inspiration-15-1-Kindesign

Home-Office-Inspiration-12-1-Kindesign

Home-Office-Inspiration-11-1-Kindesign

Home-Office-Inspiration-09-1-Kindesign

Home-Office-Inspiration-08-1-Kindesign

Home-Office-Inspiration-07-1-Kindesign

Home-Office-Inspiration-05-1-Kindesign

Home-Office-Inspiration-02-1-Kindesign

Bronnen

Inofecblog
Shelterness.com
Interieurdesigner.be
Deprojectinrichter.com
Houzz.com

Veel succes!

Danny Verhoeven
Kantoorruimtevinden.nl

Over KRV Kantoorproducten

KRV Kantoorproducten helpt ondernemers bij het vinden en inrichten van werkplekken.

Zo bestaat ons assortiment onder andere uit:

[su_spacer size=”10″]

En diverse vastgoedmarketing producten:

[su_spacer size=”10″]

Dit artikel is geschreven door Danny Verhoeven, eigenaar Kantoorruimtevinden.nl. Ik onderneem al velen jaren op internet, maar help je ook graag met het vinden van een geschikte werkplek.

Volg mij op social media: LinkedIn, Twitter, Google+ en Facebook.

2 responses to “Gids voor het creëren van een fijne thuiswerkplek”

 1. Super interessant en leuke tips. Ik probeer voor mijn werknemers ook een ideale werkplek te creëren. Aan de hand van jouw artikel heb ik een aantal leuke ideeën overgehouden.

 2. Alex Pipper says:

  Persoonlijk vind ik de muurdecoratie ook erg leuk! Het geeft een hele andere indruk op de ruimte.

  Ook op http://www.lionshome.nl/ ben ik erg leuke tegengekomen ! Misschien een tip?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Verified by MonsterInsights