Gratis Ebook: 3 blunders waardoor je veel extra geld kwijt bent aan het huren van kantoor

Lees het Ebook en ontdek:

  • Hoe een makelaar de groei van je onderneming in de weg kan staan
  • In welke situatie je vast blijft zitten aan een vervelend huurcontract
  • Wanneer je met onnodige ruimte blijft zitten waar je wel voor moet betalen

...en zie direct praktische tips om dit op te lossen.

Je krijgt ook wekelijks een gratis tip om het leukste kantoor van Nederland te vinden

De voor- en nadelen van payroll

| door

Payrolling is een oplossing voor je bedrijf die je een enorme hoeveelheid administratief werk uit handen neemt.

Een payrollbedrijf is gespecialiseerd in personeelsdiensten en regelt vanaf nu alles op het gebied van salarissen, verzekeringen en ziektekosten. Het inhuren van zo’n bedrijf maakt je organisatie een stuk lichter en geeft je de zekerheid dat je personeelsadministratie in de handen van professionals is.

Toch brengt payrolling ook een paar minpunten met zich mee. In deze tekst bespreken we de voor- en nadelen van payroll.

Voordelen

Je bent niet langer verantwoordelijk voor een groot deel van de personeels- en salarisadministratie. Het payrollbedrijf is vanaf nu de juridische werkgever van je personeel.

Dat betekent dat het alle administratieve handelingen wat betreft belastingen, verzekeringen, pensioenen en uitkeringen voor zijn rekening neemt. Dat bespaart je kosten en maakt je eigen administratie veel overzichtelijker.

Van het payrollbedrijf ontvang je met vaste tussenperioden een enkel factuur. Dit verschaft je bovendien een uitstekend inzicht in je personeelskosten.

Betrouwbare salariëring voor je werknemers

Je werknemers hebben altijd de zekerheid dat hun salaris op tijd wordt uitbetaald door het payrollbedrijf.

De medewerkers daarvan zijn gespecialiseerd in salarisadministratie, en dit bedrijf is aansprakelijk voor tijdige uitbetaling van jouw personeel, ook als het financieel slecht zou gaan met jouw onderneming.

Verder genieten je werknemers automatisch van doorbetaling bij ziekte en reserveringen voor feestdagen en vakantiedagen. Een payrollbedrijf stelt ook persoonlijke pensioenplannen voor je werknemers op.

Goede verzekeringen voor personeel

Meestal zijn de personeelsverzekeringen bij een payrollbedrijf erg goed geregeld: door het aantal bedrijven waaraan ze service verlenen, kan een payrollbedrijf aanzienlijke collectiviteitvoordelen bij verzekeraars regelen.

Werknemers zijn via payrolling ook collectief verzekerd (zorgverzekeringen et cetera).

Flexibel inhuren van personeel

Payrolling is ideaal voor bedrijven die veel met tijdelijke projecten te maken hebben.

De payrollconstructie maakt het namelijk mogelijk om op korte termijn een werknemer weg te sturen.

Dat werkt overigens twee kanten op: ook een werknemer heeft een korte opzegtermijn, en kan makkelijk zijn werk opzeggen als dat niet naar wens is. Dit verkleint het risico dat je vast komt te zitten aan bijvoorbeeld ondermaats presterende werknemers.


Nadelen

Uiteraard betaal je het payrollingbedrijf voor het uit handen nemen van jouw administratie. Dat je daarmee je eigen administratie een stuk beperkter kunt houden weegt hier waarschijnlijk niet tegenop qua kosten.

De voordelen van payrolling moet je eerder zoeken op het gebied van afdekking van risico’s, ontzorging, en flexibiliteit.

Niet alle aansprakelijkheid wordt overgenomen

De correcte afdracht van een aantal belastingen blijft uiteindelijk jouw eigen verantwoordelijkheid.

Bijvoorbeeld loonbelasting en bepaalde andere premies: het is mogelijk, bijvoorbeeld in het geval van faillissement van het payrollbedrijf, dat jouw bedrijf hier alsnog voor verantwoordelijk wordt gesteld.

De band met je personeel verandert

Dit is een soms voorkomende klacht van zowel werkgevers als personeel.

Een medewerker die wordt uitbetaald door een payrollbedrijf ervaart vaak een minder sterkere betrokkenheid bij het bedrijf waarbij hij in dienst is.

Dit is zeker het geval als je payrolling introduceert voor werknemers die eerder bij je in loondienst waren. Om dit bezwaar te omzeilen is het een goed idee om te zorgen dat je werknemers zich onderdeel van jouw bedrijf blijven voelen, en te investeren in de band tussen jullie.

Onzekerheden over verantwoordelijkheid

In het contract tussen jouw bedrijf en het payrollbedrijf kunnen leemten zitten die tot onduidelijkheid en onaangename situaties kunnen leiden.

Wie is er bijvoorbeeld bij een bedrijfsongeval verantwoordelijk voor re-integratie van een werknemer, jij of het payrollbedrijf?

Als niet voor elke mogelijke situatie duidelijk is afgesproken wie de verantwoordelijkheid neemt, kan dat tot een conflict tussen jouw bedrijf en het payrollbedrijf leiden.

Dit artikel is geschreven door Danny Verhoeven, eigenaar Kantoorruimtevinden.nl. Ik onderneem al velen jaren op internet, maar help je ook graag met het vinden van een geschikte werkplek.

Volg mij op social media: LinkedIn, Twitter, Google+ en Facebook.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Verified by MonsterInsights