Gratis Ebook: 3 blunders waardoor je veel extra geld kwijt bent aan het huren van kantoor

Lees het Ebook en ontdek:

  • Hoe een makelaar de groei van je onderneming in de weg kan staan
  • In welke situatie je vast blijft zitten aan een vervelend huurcontract
  • Wanneer je met onnodige ruimte blijft zitten waar je wel voor moet betalen

...en zie direct praktische tips om dit op te lossen.

Je krijgt ook wekelijks een gratis tip om het leukste kantoor van Nederland te vinden

Droomt u ervan om een huis te kopen in Spanje?

| door

Onze gids voor een huis kopen in Spanje legt uit hoe u deze dromen waar kunt maken, van de wettelijke vereisten tot de valkuilen die u moet vermijden.

Huiseigenaarschap in Spanje

Het aantal huizenbezitters in Spanje is hoog, met ongeveer 80% van de inwoners die hun eigen woning bezitten, en velen doen dat zonder hypotheek.

Spanje heeft aanzienlijk geleden onder de wereldwijde financiële crisis en de daaruit voortvloeiende crash van de vastgoedmarkt. De huizenprijzen daalden met maar liefst 30%, maar de laatste paar jaar is de markt stabieler geworden.

De prijzen in Spanje zijn sinds 2016 gestaag gestegen, en hoewel de uitbraak van COVID-19 de markt in 2020 heeft getroffen, blijkt uit officiële cijfers dat de gemiddelde prijzen in het tweede kwartaal van het jaar zijn gestegen. De verkoopprijzen stegen met 2,1% op jaarbasis, waarbij de nieuwbouwprijzen met 4,2% stegen en de prijzen van tweedehands woningen met 1,8%.

Het is begrijpelijk dat het aantal woningverkopen aanzienlijk is gedaald. Uit overheidsstatistieken blijkt dat internationale kopers elk kwartaal ongeveer 18.000 tot 25.000 woningen kopen in Spanje. In het tweede kwartaal van 2020 is dat aantal echter gedaald tot onder de 10.000.

De volledige economische effecten van COVID-19 op de Spaanse vastgoedmarkt moeten nog blijken. Vastgoeddeskundigen voorspellen dat de huizenprijzen op korte termijn met 5-10% kunnen dalen.

Moet u een huis kopen in Spanje, of toch huren?

De Spaanse vastgoedmarkt heeft vele eigenaardigheden, en het loont om uw onderzoek te doen alvorens te kopen. Factoren waar u op moet letten bij het kopen van Spaans onroerend goed zijn oplichting, hoge vermogenswinstbelasting en schommelingen op de onroerendgoedmarkt.

De extra onzekerheid veroorzaakt door COVID-19 betekent dat het nu een riskante tijd kan zijn om in Spanje te kopen. De huurmarkt van het land is ook in beweging.

Vóór de pandemie wilden de regionale overheden strengere regels invoeren voor mensen die vakantiewoningen kochten, nadat de huurprijzen aanzienlijk waren gestegen in gebieden die populair waren bij investeerders.

Elk van de 17 regio’s van Spanje heeft de bevoegdheid om regels vast te stellen voor buitenlandse kopers die woningen kopen om te verhuren. De strengste regels gelden voor de Balearen, waar alleen Spaanse ingezetenen een buy-to-let-vergunning kunnen aanvragen, en Madrid, waar nieuwe maatregelen onder meer een verblijf van maximaal vijf dagen toestaan.

Als u een korter verblijf overweegt, kan huren in Spanje een geschiktere optie zijn als u rekening houdt met de hoge vermogenswinstbelasting in Spanje, die de voordelen van kopen op de korte termijn teniet kan doen.

Kunnen expats onroerend goed kopen in Spanje?

Het kopen van een vakantiewoning is misschien ingewikkelder dan voorheen, maar Spanje is een zeer gastvrij land voor buitenlandse kopers dat de mogelijkheden voor veel voorkomende blunders bij het kopen van een huis beperkt.

Dit artikel is geschreven door Danny Verhoeven, eigenaar Kantoorruimtevinden.nl. Ik onderneem al velen jaren op internet, maar help je ook graag met het vinden van een geschikte werkplek.

Volg mij op social media: LinkedIn, Twitter, Google+ en Facebook.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Verified by MonsterInsights