Gratis Ebook: 3 blunders waardoor je veel extra geld kwijt bent aan het huren van kantoor

Lees het Ebook en ontdek:

  • Hoe een makelaar de groei van je onderneming in de weg kan staan
  • In welke situatie je vast blijft zitten aan een vervelend huurcontract
  • Wanneer je met onnodige ruimte blijft zitten waar je wel voor moet betalen

...en zie direct praktische tips om dit op te lossen.

Je krijgt ook wekelijks een gratis tip om het leukste kantoor van Nederland te vinden

Een gezonde kantooromgeving stimuleert jou en je collega’s

| door

We werken iedere dag vele uren op kantoor. Vaak werken we nog langer in ons kantoor dan dat we thuis actief zijn. Gezondheid vinden we dan ook steeds belangrijker.

Steeds vaker beseffen we dat gezondheid op kantoor een belangrijke bijdrage kan leveren aan ons welzijn. Niets voor niets richten steeds meer bedrijven en huisvestingsconcepten zich op ‘healthy offices’.

Maar hoe kun je nu werken aan een gezonde kantooromgeving? Dat lees je in dit blog!

Wanneer spreken we over een gezond kantoor?

Je hebt vast wel eens van de term ‘healthy offices’ gehoord. Dit zijn kantooromgevingen die erop gericht zijn om een gezonde werkomgeving te creëren voor de eindgebruiker. Hiermee wordt het zogenoemde ‘sick building syndrome’ voorkomen.

Dit syndroom betreft het geheel aan gezondheidsklachten die de eindgebruiker ervaart bij een langdurige aanwezigheid in een gebouw. Je kunt hierbij denken aan duizeligheid, misselijkheid, vermoeidheid of irritatie aan de ogen- en luchtwegen.

Hoe je werkt aan een gezonde kantooromgeving voor jou en je collega’s lees je hieronder.

Gezondheidswinst en productiviteitswinst door het creëren van een gezonde werkplek

Diverse onderzoeken, waaronder die uitgevoerd door de Universiteit Twente op het hoofdkantoor van CBRE te Amsterdam, tonen aan dat een gezonde kantooromgeving bijdraagt aan gelukkiger en productievere kantoormedewerkers.

In dit onderzoek hebben de onderzoekers 5 maanden lang nieuwe elementen aan de kantoorruimte toegevoegd. Dit varieerde van betere verlichting, tot het toevoegen van planten en het stimuleren van meer beweging en goede voeding. Door middel van activity trackers, interviews, vragenlijsten en productiviteits-tests werden de resultaten bijgehouden.

Al deze wijzigingen om de gezondheid van kantoormedewerkers te verbeteren bleken een positieve invloed te hebben op de doelgroep. Gemiddeld presteerden de medewerkers 10% beter in een gezonde kantooromgeving. Ook bleken medewerkers minder ziek te zijn en waren ze gelukkiger met hun baan. Momenteel vindt er ook een onderzoek in een kantoorruimte in Rotterdam plaats.

Tip 1: Planten op je kantoor zorgen voor een gezondere lucht

Uit onderzoek door de Washington Stake University is gebleken dat werknemers minder gestrest zijn als zij in een kantoor werken welke is voorzien van planten. Planten zorgen namelijk voor een huiselijk gevoel, creëren sfeer en zijn uitnodigend. Kantoormedewerkers voelen zich daardoor meer op hun gemak.

We weten natuurlijk allemaal dat planten natuurlijke luchtzuiveraars zijn. Planten zuiveren de lucht van schadelijke stoffen en micro-organismen. Ook zetten ze CO2 (daar worden we vermoeid van) om naar zuurstof. Dit voorkomt ook de hoofdpijn die je wel eens ervaart als je lang op kantoor zit. Planten geven je dus een gelukkiger gevoel, dragen bij aan je gezondheid en verlichten stressgevoelens.

Wist je dat planten ook vieze geurtjes uit de lucht zuiveren? Een extra reden dus om planten toe te voegen aan je kantoor!

Tip 2: Extra beweging op kantoor en kies voor zit-sta bureau’s

Een goede inrichting van je werkplek speelt een essentiële rol bij het creëren van een gezond kantoor. Enkele jaren geleden kwam de overheid al met een campagne rondom ‘zitten is het nieuwe roken’. Staand werken bevordert de creativiteit maar ook de bloeddoorstroming door je lichaam.

Volgens prof. Liesbeth van Rossum, zij is hoogleraar en internist aan het Erasmus MC in Rotterdam, werkt staand werken bevorderend tegen obesitas, hart- en vaatziekten, diabetes en stimuleert het je brein. Kies dus zeker voor zit-sta bureau’s in jouw kantoorruimte. Wil je meer informatie over gezonde kantoorinrichtingen, dan helpt Kato kantoorinrichting je graag.

Tip (!) er zijn ook ergodeskbikes te koop. Zo kun je fietsen tijdens het zitten. Werk je dan ook nog af en toe staand, dan ben je heel erg goed bezig!

Tip 3: Neem afscheid van de taartcultuur en ga voor gezonde voeding

Direct starten om jouw kantooromgeving gezonder te maken? Begin dan bij gezonde voeding. Of nog belangrijker, neem afscheid van de taartcultuur! Een aanbieder van kantoren in Rotterdam heeft een leuk idee rondom gezonde voeding.

Zij hebben een contract afgesloten met ‘Vers Fruit’. Dit bedrijf brengt iedere dag vers fruit langs bij de vestigingen van deze aanbieder. Maar je kunt zelf natuurlijk ook af en toe wat vers fruit halen voor op kantoor!

Dit blog geeft je enkele eenvoudige handvatten om jouw kantooromgeving gezond in te richten. Voeg enkele planten toe aan je kantoor, zorg voor meer beweging d.m.v. zit-sta bureaus en/of ergonomische deskbikes en zorg voor vers fruit in je kantoor. Succes!

Dit artikel is geschreven door Danny Verhoeven, eigenaar Kantoorruimtevinden.nl. Ik onderneem al velen jaren op internet, maar help je ook graag met het vinden van een geschikte werkplek.

Volg mij op social media: LinkedIn, Twitter, Google+ en Facebook.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Verified by MonsterInsights