Gratis Ebook: 3 blunders waardoor je veel extra geld kwijt bent aan het huren van kantoor

Lees het Ebook en ontdek:

  • Hoe een makelaar de groei van je onderneming in de weg kan staan
  • In welke situatie je vast blijft zitten aan een vervelend huurcontract
  • Wanneer je met onnodige ruimte blijft zitten waar je wel voor moet betalen

...en zie direct praktische tips om dit op te lossen.

Je krijgt ook wekelijks een gratis tip om het leukste kantoor van Nederland te vinden

Fysieke klachten bij werknemers verkleinen

| door

Steeds vaker kiezen bedrijven ervoor om hun kantoor ergonomisch in te richten. Een plek waarbij de werknemers zo fijn en goed mogelijk kunnen werken, brengt namelijk verschillende voordelen met zich mee.

Zo komt het allereerst de productiviteit van de werknemers ten goede. Daarnaast kan het ook een invloed hebben op het terugdringen van het ziekteverzuim. Zo blijkt uit een onderzoek van TNO in 2017 dat 11% van het ziekteverzuim komt door het gevolg van fysieke klachten.

Hierdoor gaan personele kosten verloren en gaat de arbeidsproductiviteit omlaag. Kortom, het inrichten van ergonomische werkplekken op kantoor voor je werknemers kan veel voordelen met zich meebrengen.

Inrichten van ergonomische werkplekken

Veel bedrijven zijn overgestapt naar het nieuwe werken. Hierbij hebben werknemers geen vaste plek meer op kantoor en worden werkplekken anders ingericht waardoor het voor iedereen toegankelijk is om een werkplek te gebruiken.

Toch zijn er ook veel bedrijven die kiezen voor een vaste werkplek inrichting en alles perfect staat afgesteld. Voor beide oplossingen is het belangrijk dat werknemers een ergonomische werkplek hebben om fysieke klachten te voorkomen. Zo heb je veel ergonomische toetsenborden en muizen op de markt die hierbij kunnen helpen.

Zo heb je onder andere de verticale, precisie en centrale muizen die de pronantie en de ulnaire deviatie verlagen. Hierdoor komen je polsen in een betere houding, kan je langdurig comfortabel werken en voorkom je fysieke ongemakken.

Beeldscherm

Ook het beeldscherm van je computer moet perfect zijn afgesteld. Zo moet de afstand tot het scherm minimaal 60cm zijn en moet het volledige scherm zich bevinden tussen de 10 en 20 graden beneden ooghoogte. Een monitorarm of een monitorstandaard kan helpen om het beeldscherm op de juiste hoogte te krijgen. 

Daarnaast is het belangrijk dat een werknemer regelmatig staat. Volgens René Sielhorst (Gezondheidsondernemer) moeten mensen niet langer dan één uur achter elkaar zitten, aangezien dit slecht is voor de gezondheid. Zo neemt na 20 minuten zitten al het bloed en zuurstof naar onze hersenen met 25 procent af.

Een ander gezondheidsrisico van te lang achter elkaar zitten is dat je meer kans hebt op hart- en vaatziekten en diabetes type 2. Dit komt doordat onze grootste spieren (billen en benen) in spaarstand gaan waardoor de afbraak van vetten en suiker wordt verminderd. Het is dus goed om regelmatig te gaan staan. Om dit te kunnen bewerkstelligen zijn er verschillende sta/zit bureaus die met één druk op de knop in hoogte te verstellen zijn.

Een ideaal kantoor voor je werknemers

Met het inrichten van een ergonomische werkplek ben je er nog niet. Hier komen namelijk meer omgevingsfactoren bij kijken. Zo moet er voldoende daglicht zijn op kantoor.

Daglicht brengt de werknemers energie en dit komt de productiviteit ten goede. Te weinig verlichting op kantoor kan zelfs zorgen voor meer vermoeidheid onder de werknemers blijkt uit een promotieonderzoek van de technische universiteit Eindhoven.

Temperatuur

De temperatuur is ook een belangrijke omgevingsfactor. De Arbo Unie geeft aan dat de beste temperatuur 21 graden is en hierbij ook werknemers de hoogste productiviteit hebben. 

Ook het geluid is ook cruciaal voor een ergonomisch kantoor. Je kan je voorstellen dat een kantoor met veel bellende en pratende collega’s, niet goed is voor de productiviteit en bovendien de sfeer op kantoor niet ten goede komt.

Daarnaast wil de ene werknemer werken met muziek en rumoer en de ander juist in absolute stilte. Het is daarom goed om een werknemer de optie te geven om in verschillende ruimtes te kunnen werken. Een aparte ruimte waarin werknemers zich even kunnen terugtrekken kan daarbij uitkomst bieden. Denk hierbij aan concentratiewerkplekken.

Een ergonomisch werkplek brengt dus verschillende voordelen met zich mee wat je bedrijf ten goede komt. Werknemers gaan met een prettig gevoel naar kantoor, hebben geen last van fysieke en mentale ongemakken en melden zich minder snel ziek. Daarom is het investeren in hulpmiddelen als een ergonomisch toetsenbord of een ergonomische muis zeker de moeite waard.

Dit artikel is geschreven door Danny Verhoeven, eigenaar Kantoorruimtevinden.nl. Ik onderneem al velen jaren op internet, maar help je ook graag met het vinden van een geschikte werkplek.

Volg mij op social media: LinkedIn, Twitter, Google+ en Facebook.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Verified by MonsterInsights