Gratis Ebook: 3 blunders waardoor je veel extra geld kwijt bent aan het huren van kantoor

Lees het Ebook en ontdek:

 • Hoe een makelaar de groei van je onderneming in de weg kan staan
 • In welke situatie je vast blijft zitten aan een vervelend huurcontract
 • Wanneer je met onnodige ruimte blijft zitten waar je wel voor moet betalen

...en zie direct praktische tips om dit op te lossen.

Je krijgt ook wekelijks een gratis tip om het leukste kantoor van Nederland te vinden

Geld lenen voor een bedrijfspand. Een aantal tips

| door

Wilt u zelf een bedrijfspand aanschaffen omdat huren voor u geen optie is? Dan is geld lenen voor een bedrijfspand wellicht een mogelijkheid voor u.

U sluit als ondernemer dan een lening af die bij dat financieringsdoel past. Het doorlopend krediet kunt u direct al wegstrepen.

Wat overblijft is de ondernemershypotheek en de persoonlijke lening.

[the_ad id=’28752′]

Geld lenen voor een bedrijfspand

Een bedrijfslening kunt u gebruiken voor diverse doeleinden. In dit geval wilt u investeren in onroerend goed zoals een bedrijfspand en/of grond.

Wij leggen u in dit blog in een paar stappen uit hoe u aan een zakelijk krediet of hypotheek komt.

Laat zien dat u de zaken goed voorbereid

Zoals bij elke leningaanvraag, moet u ook bij het aanvragen van een lening voor een bedrijfspand ervoor zorgen dat uw administratie op orde is.

De bank is met name benieuwd hoe u de ondernemershypotheek of persoonlijke lening in de toekomst denkt te kunnen aflossen. Zij zijn dus benieuwd naar uw financiële prestaties.

Winst- en verliesrekening

Zorg daarom dat u een uitstekende (geverifieerd en goedgekeurd door een accountant) winst- en verliesrekening + balans toestuurt over de afgelopen 2 jaar.

Ook hebben zij een kopie van uw aangifte IB nodig over de afgelopen 2 jaar. Verder doet u een prognose over het komende jaar en zet u dit op schrift.

Tevens hebben ze een ondernemingsplan van u nodig.

Informatie over het bedrijfspand

Maar het blijft niet alleen bij bovenstaande documenten. Geld lenen voor een bedrijfspand heeft nogal veel voeten in aarde. De bank wil het naadje van de kous weten en risico’s zoveel mogelijk uitsluiten.

Daarom hebben zij van u nodig een taxatierapport van het bedrijfspand of een bouwovereenkomst.

Bedrijfspand kopen en de kosten van de lening

Een winkel overnemen of een bedrijfspand kopen, daar komen extra kosten bij kijken. U betaalt taxatiekosten en notariskosten maar ook rente aan de bank als u daarvoor een lening afsluit.

Kies altijd voor een lening met een vaste rente en looptijd. U kunt bij de bank bij de aankoop van een pand de rente voor een bepaalde periode laten vastzetten. Zijn de
rentes hoog?

Dan kunt u het beste kiezen voor een wat kortere rentelooptijd. Als de rente laag staat (zoals nu in 2017 het geval is), dan is het verstandig om te kiezen voor een langere rentelooptijd van minimaal 5 jaar.

Na 5 jaar wordt een nieuw rentetarief vastgesteld.

Bedrijfspand hypotheek berekenen

In feite verschilt een ‘bedrijfspand hypotheek’ niet zoveel met een gewone, zakelijke persoonlijke lening voor onroerend goed.

Wel kan u met een ondernemershypotheek vaak meer geld lenen. Soms tot wel miljoenen euro’s. Maar dat is voor starters natuurlijk niet weggelegd.

De bank financiert meestal tussen de zeventig en honderd procent van de executiewaarde bij aankoop van het pand.

Dit artikel is geschreven door Danny Verhoeven, eigenaar Kantoorruimtevinden.nl. Ik onderneem al velen jaren op internet, maar help je ook graag met het vinden van een geschikte werkplek.

Volg mij op social media: LinkedIn, Twitter, Google+ en Facebook.

2 responses to “Geld lenen voor een bedrijfspand. Een aantal tips”

 1. Geld. says:

  Weten jullie toevallig of geld lenen voor een ‘bedrijfspand’ ook mogelijk is als ZZP’er of liggen hierbij de regels weer net even wat anders?

  Anne

 2. Geld.nl says:

  Weten jullie toevallig of geld lenen voor een ‘bedrijfspand’ ook mogelijk is als ZZP’er of liggen hierbij de regels weer net even wat anders?

  Anne

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Verified by MonsterInsights