Gratis Ebook: 3 blunders waardoor je veel extra geld kwijt bent aan het huren van kantoor

Lees het Ebook en ontdek:

  • Hoe een makelaar de groei van je onderneming in de weg kan staan
  • In welke situatie je vast blijft zitten aan een vervelend huurcontract
  • Wanneer je met onnodige ruimte blijft zitten waar je wel voor moet betalen

...en zie direct praktische tips om dit op te lossen.

Je krijgt ook wekelijks een gratis tip om het leukste kantoor van Nederland te vinden

Is het aantrekkelijk om een privé pand te verhuren aan een BV?

| door

prive pand verhuren- hypotheek

Als ondernemer ben je altijd op zoek naar regelingen die je op den duur geld kunnen besparen. Je moet aan zoveel wetten en regelingen voldoen, dus wil je ook kunnen profiteren wanneer er ergens een (financieel) voordeel te behalen valt.

Eén van de manieren om geld te kunnen besparen is door een voordelige huurconstructie op te zetten. Je hebt hier verschillende mogelijkheden in, en het is ook daarom de moeite waar om dit te bespreken met je accountant of fiscalist.

[the_ad id=’28752′]

In dit artikel ga ik dieper in op een specifieke constructie namelijk; het verhuren van een privé pand aan je eigen B.V.

Privé pand verhuren aan de BV: aantrekkelijk?

De reden waarom het interessant is om je eigen kantoorruimte te verhuren, is het feit dat privé vermogen in box 3 belast wordt in plaats van box 1. Dit houdt in dat je dus feitelijk veel minder belasting zou betalen.

In het verleden was het dus mogelijk om een pand dat in privé bezit was te verhuren aan de BV. Vandaag de dag is deze regeling echter niet meer mogelijk dankzij de terbeschikkingstelling (tbs). Deze stelling houdt in dat wanneer een privé pand verhuurt wordt aan je eigen BV dat de huur (na aftrek van verschillende kosten) niet in box 3 maar ook in box 1 wordt belast. Ook wanneer het pand in waarde stijgt, zal dit belast worden in box 1.

Hierdoor is het waarschijnlijk net zo voordelig en misschien zelfs voordeliger om het prive pand te verkopen aan je eigen BV. Het nadeel is wel dat als jouw BV in de problemen komt je het bedrijfspand mogelijk moet verkopen, maar het voordeel is dat je het pand als onderpand voor een lening kan gebruiken.

Privé pand verhuren dus toch niet voordelig?

Wel is het mogelijk om rond de terbeschikkingstelling heen te werken. Zo kan je een deel of het gehele bedrijfspand verkopen aan een derden, zoals een business partner of zelfs een familielid. Helaas is het zo dat als je een deel verkoopt aan een derde partij dat het deel van het bedrijfspand dat nog in jouw privé bezit zit, verrekend wordt in box 1. Mocht je dus 50% van het pand bezitten, dan zal 50% van de huurkosten in box 1 vallen.

De voordeligste optie zou zijn om een investeerder te vinden die het bedrijfspand zou willen overnemen en het pand aan jou zou willen verhuren. Dit is voor de investeerder aantrekkelijk omdat hij verzekerd is van een huurder (is vandaag de dag zeker geen garantie!), en aantrekkelijk voor je onderneming omdat je een kapitaalinjectie krijgt van de verkoop van het pand. De huurkosten kan je hiermee afschrijven in box 3.

Ik adviseer je overigens sterk om alle opties eerst met je accountant of fiscalist te bespreken. Dit soort regelingen zijn vaak behoorlijk gecompliceerd en sterk afhankelijk van je persoonlijke situatie.

Mee discussiëren over dit onderwerp?

Benieuwd wat andere ondernemers er van vinden, of welke ervaringen zij hebben op dit gebied? Bezoek dan deze discussie op het Higherlevel forum over het verhuren van een privé pand aan de zaak.

Veel succes!

Danny Verhoeven
Kantoorruimtevinden.nl

Over KRV Kantoorproducten

KRV Kantoorproducten helpt ondernemers bij het vinden en inrichten van werkplekken.

Zo bestaat ons assortiment onder andere uit:

[su_spacer size=”10″]

En diverse vastgoedmarketing producten:

[su_spacer size=”10″]

Dit artikel is geschreven door Danny Verhoeven, eigenaar Kantoorruimtevinden.nl. Ik onderneem al velen jaren op internet, maar help je ook graag met het vinden van een geschikte werkplek.

Volg mij op social media: LinkedIn, Twitter, Google+ en Facebook.

2 responses to “Is het aantrekkelijk om een privé pand te verhuren aan een BV?”

  1. Shirley says:

    Ik heb momenteel een eenmanszaak en wil een bedrijfspand kopen. Nu is de vraag. Hoe ga ik dat kopen? Prive een bv van maken? Mijn eenmanszaak een eenmanszaak laten of ook een bv van maken? Zoals ik het tot nu toe kan beoordelen is eigenlijk niets echt aantrekkelijk, behalve voor de fiscus.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Verified by MonsterInsights