Gratis Ebook: 3 blunders waardoor je veel extra geld kwijt bent aan het huren van kantoor

Lees het Ebook en ontdek:

  • Hoe een makelaar de groei van je onderneming in de weg kan staan
  • In welke situatie je vast blijft zitten aan een vervelend huurcontract
  • Wanneer je met onnodige ruimte blijft zitten waar je wel voor moet betalen

...en zie direct praktische tips om dit op te lossen.

Je krijgt ook wekelijks een gratis tip om het leukste kantoor van Nederland te vinden

Is koffie op kantoor tegenwoordig een must?

| door

koffie kantoorElk kantoor heeft er waarschijnlijk wel minimaal een staan: een koffiezetapparaat. Het lijkt zo te zijn dat het “sloot water” of “bakkie pleur” niet meer weg is te denken op kantoor. Maar is koffie op kantoor tegenwoordig een must?

Een simpele zoekopdracht in Google op “koffiezetapparaat bedrijven” doet vermoeden van wel. Het aantal bedrijven dat als core business het leveren van koffiezetapparaten heeft is enorm. Tegenwoordig kan je een een koffiezetapparaat huren, kopen en zelfs leasen.

[the_ad id=’28752′]

In dit artikel ga ik daarom dieper in op de vraag; Is (goede) koffie noodzakelijk op kantoor?

Koffie op kantoor als secundaire arbeidsvoorwaarde

Noodzakelijk is bij een aantal ondernemingen nog zacht uitgedrukt. Werknemers vinden het een must, en vinden zelfs dat gratis koffie moet worden opgenomen in de secundaire arbeidsvoorwaarden.

Een ander belangrijk feit is dat de gemiddelde Nederlander 3 kopjes koffie per dag drinkt, en negen op de tien minimaal één kopje koffie. Daarmee is al snel de conclusie getrokken dat koffie noodzakelijk is op kantoor.

Is koffie populair vanwege de smaak?

Smaken verschillen, maar veel werknemers geven aan dat ze koffie nodig hebben om op gang te komen. Ze starten daarom de dag met koffie omdat het ze meer energie geeft.

Helaas is deze energie maar voor korte duur, en daarom ook een logisch gevolg dat de gemiddelde Nederlander 3 kopjes koffie per dag nodig heeft (en persoonlijk denk ik dat het nog een laag gemiddelde is).

luxe koffie machineNederlanders willen niet zo maar koffie

Helaas is het niet zo dat je in de wat grotere ondernemingen niet meer je eigen koffiezetapparaat van Blokker kan plaatsen, en deze vullen met filters en budget koffie van de Aldi.

Nederlanders zijn veeleisend en willen goede koffie. In een enquête van PerTazza blijkt namelijk dat 62% van de Nederlanders minder geconcentreerd en gemotiveerd werkt wanneer er geen goede koffie aanwezig is op de werkplek.

Tevens geeft 63% van de Nederlanders aan dat zij niet tevreden zijn met de huidige koffie voorzieningen op het werk.

Komst van de koffieconnaisseurs

Koffie is zich aan het ontwikkelen als favoriete drank van de werkende Nederlander en daarbij veranderen de eisen voor koffie ook steeds vaker. Er is op het moment een splitsing aan de gang tussen twee groepen koffiedrinkers.

Aan de ene kant heb je de wat oudere werknemer, die opgegroeid is het met drinken van koffie. Zij waarderen vaak de meer robuuste en bittere koffie zoals espresso. Voor de jongere generatie is deze koffie echter weer te bitter. Zij drinken liever koffie varianten als latte macchiato en cappuccino.

Dan hebben we ook nog de koffieconnaisseurs, die na jarenlang koffiedrinken hun smaakpupillen zodanig hebben ontwikkelt dat zij kunnen proeven uit welk land het koffie komt, welke gradatie van branden het betreft en op welke manier de koffie gezet is.

Waarom is een goed koffiezetapparaat belangrijk?

Omdat koffie een steeds grotere afzetmarkt in Nederland krijgt, is het belangrijk voor de ondernemer om goede koffie voorzieningen te regelen. Niet alleen omdat je medewerkers efficiënter te laten werken, maar ook voor het sociale aspect.

De “Coffee corner” is de plek waar collega’s onder genot van een kop koffie kunnen bijkletsen en zorgt voor een betere sfeer op de werkvloer. Gevolg van een slechte kwaliteit van koffie is dat medewerkers het buiten het kantoor gaan halen. Iets wat je veel ziet in Amerika, en onder andere Starbucks bekend om staat.

Koffieconsumptie-per-hoofd-vd-bevolkingAfbeelding: Koffieconsumptie in 2010 per hoofd van de bevolking uitgedrukt in KG.

Koffiehuizen wijzen op populariteit koffie

Ook buiten kantoor is koffie enorm populair. Zo zijn er speciale koffiehuizen waar tientallen koffie varianten wordt aangeboden. Ideaal voor kantoornomaden en mensen die graag flexibel willen werken. Tegenwoordig heb je aan een tafel, koffie, een stopcontact en WiFi al voldoende om volledig operationeel te zijn.

Een probleem is wel dat veel koffiebars een beperkt aantal stopcontacten hebben. Dat kan soms wel eens voor problemen zorgen. Misschien dat er in Nederland in de toekomst een soort van mengelmoes tussen koffiebars en flexkantoren komen.

In Argentinië hebben ze al zo’n plek. Je koopt er geen koffie, maar je huurt er een tafeltje met WiFi, stopcontact en koffie.

coffeeshop-kantoorFiguur: Tafeltje met stopcontact bij de Urban Station in de Argentijnse wijk Palermo Soho, Buenos Aires.

Veel succes!

Danny Verhoeven
Kantoorruimtevinden.nl

Over KRV Kantoorproducten

KRV Kantoorproducten helpt ondernemers bij het vinden en inrichten van werkplekken.

Zo bestaat ons assortiment onder andere uit:

[su_spacer size=”10″]

En diverse vastgoedmarketing producten:

[su_spacer size=”10″]

Dit artikel is geschreven door Danny Verhoeven, eigenaar Kantoorruimtevinden.nl. Ik onderneem al velen jaren op internet, maar help je ook graag met het vinden van een geschikte werkplek.

Volg mij op social media: LinkedIn, Twitter, Google+ en Facebook.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Verified by MonsterInsights