Gratis Ebook: 3 blunders waardoor je veel extra geld kwijt bent aan het huren van kantoor

Lees het Ebook en ontdek:

  • Hoe een makelaar de groei van je onderneming in de weg kan staan
  • In welke situatie je vast blijft zitten aan een vervelend huurcontract
  • Wanneer je met onnodige ruimte blijft zitten waar je wel voor moet betalen

...en zie direct praktische tips om dit op te lossen.

Je krijgt ook wekelijks een gratis tip om het leukste kantoor van Nederland te vinden

Kan ik als ondernemer een hypotheek krijgen?

| door

Een hypotheek krijgen is voor iedereen mogelijk, maar de hoogte van de te krijgen hypotheek kan tegenvallen.

Als ondernemer zijnde hoor je vaak horror verhalen over het verkrijgen van een hypotheek, maar is het mogelijk om een hypotheek te krijgen als ondernemer?

Hoe hoog zal deze hypotheek zijn en hoe krijg je de beste hypotheek als ondernemer?

Hypotheek zonder jaarcijfers

Ook voor ondernemers is het mogelijk om een hypotheek te krijgen zodat zij een woning kunnen aanschaffen. De hypotheekverstrekkers worden steeds makkelijker met het verstrekken van de hypotheek aan ondernemers.

De regels worden hierin versoepeld omdat het voor iedereen mogelijk moet zijn om een huis aan te schaffen. De hypotheek die de hypotheekverstrekker kan verstrekken is altijd 100% de waarde van het huis of minder. Het is dus niet meer mogelijk om een hypotheek te krijgen die meer is dan de woning zelf kost. 

Omdat een ondernemer niet altijd dezelfde inkomsten heeft, is het lastiger om een hypotheek te krijgen, maar absoluut niet onmogelijk. Bij het aanvragen van een hypotheek wordt verwacht van ondernemers dat zij de jaarcijfers van minimaal drie jaar in kunnen leveren.

Als starter zijnde is dat natuurlijk onmogelijk omdat je nog niet drie jaar aan het werk bent als ondernemer. Tegenwoordig is hier een andere mogelijkheid voor. De hypotheekadviseur kan namelijk een inkomensverklaring opvragen.

Dit is een formulier waarop het inkomen van de onderneming wordt geschat naar aanleiding van verschillende documenten. Denk hierbij aan de inkomstengegevens van de afgelopen paar jaar voor dat iemand zijn onderneming startte en de aangiftes inkomstenbelasting van een aantal jaren voor de onderneming.

Op deze manier kan er alsnog een hypotheek berekend worden ondanks dat er nog geen jaarcijfers zijn van de afgelopen drie jaar.

Hypotheek voor ondernemers met jaarcijfers

Wanneer iemand al langer dan drie jaar een onderneming heeft, vraagt de hypotheekverstrekker om de jaarcijfers van de afgelopen drie jaar. De hypotheekverstrekker vraagt naar een toetsingsinkomen.

Dit is het inkomen van de afgelopen drie jaar, maar dan gemiddeld genomen. We gaan een makkelijk voorbeeld erbij halen. Je hebt een onderneming en hierbij in 2015 ongeveer 30.000 euro omgezet. In 2016 was dit 40.000 euro en in 2017 zelfs 50.000 euro.

De hypotheekverstrekker zal dan het gemiddelde van deze drie jaren meenemen, dat is dus 40.000 euro en dit gebruiken als toetsingsinkomen. Met dit bedrag wordt dan ook berekend wat de hypotheek ongeveer zal gaan zijn. 

Hypotheek aanvragen als ondernemer

Het is belangrijk om als ondernemer alle gegevens paraat te hebben en goed voorbereid te zijn op het aanvragen van de hypotheek.

Om te beginnen moet de ondernemer een hypotheek kiezen die goed voelt en bij hem past. Ook is het handig om de verschillende voorwaardes van de hypotheekverstrekkers te vergelijken omdat hier soms verschillen tussen kunnen zitten.

Vervolgens is het belangrijk om alle gegevens te verzamelen. Naast de cijfers van de afgelopen drie jaar, zijn er ook nog een hoop andere documenten die een hypotheekverstrekker nodig heeft voor het berekenen van de hypotheek.

Denk hierbij aan een uittreksel van het KVK en de belastingaangiftes van de afgelopen jaren. Wanneer je zorgt dat alle gegevens paraat zijn, zal de wachttijd in ieder geval korter zijn omdat de verstrekker geen andere gegevens meer hoeft op te vragen. 

Tot slot

Net als voor iedereen is het dus ook voor een ondernemer mogelijk om een hypotheek te kunnen krijgen. Ook zijn er soms speciale hypotheken voor zzp’ers.

Er zijn wellicht een aantal stappen extra nodig omdat het bij een ondernemer lastiger is om een vast jaarinkomen te blijven houden, maar dat maakt het niet onmogelijk.

De hypotheekverstrekker kan hiervoor andere stukken opvragen, in samenwerking met de ondernemer, zodat er alsnog een prognose kan komen over welk inkomen de ondernemer naar alle waarschijnlijkheid gaat verdienen in de aankomende jaren.

Ook voor een startende ondernemer is het daardoor mogelijk om een hypotheek te kunnen krijgen zodat hij of zij het huis van zijn of haar dromen kan kopen.

Dit artikel is geschreven door Danny Verhoeven, eigenaar Kantoorruimtevinden.nl. Ik onderneem al velen jaren op internet, maar help je ook graag met het vinden van een geschikte werkplek.

Volg mij op social media: LinkedIn, Twitter, Google+ en Facebook.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Verified by MonsterInsights