Gratis Ebook: 3 blunders waardoor je veel extra geld kwijt bent aan het huren van kantoor

Lees het Ebook en ontdek:

  • Hoe een makelaar de groei van je onderneming in de weg kan staan
  • In welke situatie je vast blijft zitten aan een vervelend huurcontract
  • Wanneer je met onnodige ruimte blijft zitten waar je wel voor moet betalen

...en zie direct praktische tips om dit op te lossen.

Je krijgt ook wekelijks een gratis tip om het leukste kantoor van Nederland te vinden

Mag ik zomaar gaan bouwen?

| door

Een vraag die veel mensen bezig houdt die willen bouwen of uitbreiden. Of je nu zakelijk of particulier bent, in beide gevallen moet je je aan bepaalde voorwaarden en regels houden.

building 1080592 640

Maar wat zijn nu de zaken waarop je moet letten om te weten of je mag bouwen? Wij leggen het je uit in deze blog!

Bouwen, ja of nee?

Veel mensen denken dat de eerste stap is die je moet zetten het aanvragen van een omgevingsvergunning is. Dat is niet perse verkeerd maar je weet niet of je de juiste stap zet daarmee.

Als jouw plannen in strijd zijn met het bestemmingsplan dan wordt je vergunningsaanvraag per definitie al afgewezen. Om dus eerst een vergunningsaanvraag te doen is niet de juiste eerste zet.

Wat is dan wel de eerste zet?

De eerste stappen die je zet is dat je kijkt of je wel of niet vergunningsvrij mag bouwen. Daarnaast zal je het geldende bestemming op jouw perceel moeten nagaan en controleren of jouw bouwplannen niet in strijd is met deze bestemming.

Pas als je van beide uitsluitsel hebt weet je of je een omgevingsvergunning kan aanvragen. Mag je vergunningsvrij bouwen dan kan je dat zo doen! Ben je in strijd met het bestemmingsplan? Dan moet je eerst een bestemmingsplanwijziging of afwijkende omgevingsvergunningprocedure starten.

Voldoet jouw plan dus niet aan de voorwaarden van vergunningsvrij bouwen maar ben je niet in strijd met het bestemmingsplan, dan weet je wat jou te doen staat. Namelijk het aanvragen van de omgevingsvergunning.

Privaatrecht

Daarnaast komt er nog het privaatrecht om de hoek kijken. Dat jij met vergunning of vergunningsvrij kan bouwen betekent nog niet dat je een vrijbrief hebt gekregen om te doen wat je wil.

Naast het feit dat jij je aan de originele plannen dient te houden waaraan men de vergunningsaanvraag heeft getoetst moet je nog rekening houden met het privaatrecht.

Naast het bestuursrecht heb je privaatrecht, dit is het recht waarin dingen zijn opgenomen zoals de minimale afstand van een raampartij t.o.v. een erfgrens. Dat 2 meter is. Het zou natuurlijk niet heel fijn zijn als de buren direct inkijk hebben op jouw perceel. Zodoende zijn er nog een aantal zaken waar je rekening mee dient te houden op het gebied van privaatrecht.

Conclusie

Het is dus goed om te weten of je wel of niet vergunningsvrij mag bouwen, of je in strijd bent met het bestemmingsplan en hou rekening met het privaatrecht.

Allemaal zaken waar je in eerste instantie niet aan denkt maar toch relevant zijn. Gelukkig is het niet zo ingewikkeld als men denkt maar je doet er wel verstandig aan om een adviesbureau ruimtelijke ordening in te schakelen.

Zo weet je dat het goed gebeurt en verspil je geen tijd en geld aan zaken die achteraf niet nodig waren.

Dit artikel is geschreven door Danny Verhoeven, eigenaar Kantoorruimtevinden.nl. Ik onderneem al velen jaren op internet, maar help je ook graag met het vinden van een geschikte werkplek.

Volg mij op social media: LinkedIn, Twitter, Google+ en Facebook.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Verified by MonsterInsights