Gratis Ebook: 3 blunders waardoor je veel extra geld kwijt bent aan het huren van kantoor

Lees het Ebook en ontdek:

  • Hoe een makelaar de groei van je onderneming in de weg kan staan
  • In welke situatie je vast blijft zitten aan een vervelend huurcontract
  • Wanneer je met onnodige ruimte blijft zitten waar je wel voor moet betalen

...en zie direct praktische tips om dit op te lossen.

Je krijgt ook wekelijks een gratis tip om het leukste kantoor van Nederland te vinden

Waarmee moet je rekening houden als je een bedrijf gaat starten?

| door

Een eigen zaak beginnen: hoe doe je dat? Startende ondernemers komen vaker met deze vraag. Het is belangrijk om een rechtsvorm te kiezen en eventueel een ondernemingsplan te schrijven.

Daarnaast moet er nog veel meer geregeld worden. Hieronder een stappenplan voor het starten van een eigen bedrijf.

1. Het ondernemersplan

Ben je afhankelijk van een investeerder, dan ontkom je niet aan een ondernemingsplan. Dit bedrijfsplan beschrijft de doelen en kansen, potentiële klanten en concurrentie.

Met het financieel plan maak je een duidelijk overzicht van directe en indirecte kosten en de omzetverwachting.

2. Rechtsvorm en inschrijven KVK

Zzp’ers kiezen voor een eenmanszaak. Een VOF of BV is voor iets grotere ondernemingen interessant, bovendien blijft de bedrijfsaansprakelijkheid beperkt tot de VOF of BV.

Na het bepalen van de rechtsvorm en het verzinnen van een bedrijfsnaam volg de inschrijving in het handelsregister (Kamer van Koophandel). De KVK geeft de gegevens van de onderneming automatisch aan de belastingdienst door.

3. Lening afsluiten

Verreweg de meeste startende bedrijven kunnen niet zonder startkapitaal. Dit kan middels een investering, maar zal in veel gevallen om een lening gaan. Steeds meer starters kiezen voor een persoonlijke lening of doorlopend krediet.

De persoonlijke lening is het meest voordelig, waarbij de rente de gehele looptijd vaststaat. Het voordeel van een doorlopend krediet is de mogelijkheid tot nieuwe geldopname tot aan het kredietlimiet. Zowel de looptijd als de rente zijn variabel. Dankzij een lening is het mogelijk om direct bedrijfsmiddelen aan te schaffen.

4. Bedrijfspand werkruimte zoeken

Sommige zzp’ers werken van thuis uit, de meeste startende ondernemers hebben behoefte aan een aparte werkruimte of bedrijfspand.

Bij het verbouwen van een bedrijfspand is een bouwvergunning vereist. Daarnaast moeten ondernemers rekening houden met milieuvoorschriften, kosten voor energie en gemeentelijke belastingen.

Een zakelijke website is het online visitekaartje van de onderneming. Een professioneel bureau kan deze website ontwerpen, maar met een beetje handigheid is dit ook prima zelf te doen. Wanneer de website aan alle SEO richtlijnen voldoet, wordt deze eerder in Google gevonden.

5. Administratie

Het administratieve gedeelte kan een hoop extra werk (en kopzorgen) met zich meebrengen.

Je kunt ervoor kiezen om deze taken uit te besteden. De boekhouder of accountant verrichte de btw-aangifte en/ of de jaaraangifte.

6. Klanten vinden en binnenhalen

Een bedrijf zonder klanten behaalt geen winst. Het is daarom belangrijk om zo snel mogelijk met potentiële klanten of opdrachtgevers in contact te komen.

Dit kan via internet, netwerkbijeenkomsten, adverteren of rechtstreeks benaderen van potentiële klanten (houd hierbij rekening met de privacywet).

Als laatste is het verstandig om na te denken over zakelijke of persoonlijke verzekeringen of het afsluiten van bepaalde abonnementen.

Dit artikel is geschreven door Danny Verhoeven, eigenaar Kantoorruimtevinden.nl. Ik onderneem al velen jaren op internet, maar help je ook graag met het vinden van een geschikte werkplek.

Volg mij op social media: LinkedIn, Twitter, Google+ en Facebook.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Verified by MonsterInsights