Gratis Ebook: 3 blunders waardoor je veel extra geld kwijt bent aan het huren van kantoor

Lees het Ebook en ontdek:

  • Hoe een makelaar de groei van je onderneming in de weg kan staan
  • In welke situatie je vast blijft zitten aan een vervelend huurcontract
  • Wanneer je met onnodige ruimte blijft zitten waar je wel voor moet betalen

...en zie direct praktische tips om dit op te lossen.

Je krijgt ook wekelijks een gratis tip om het leukste kantoor van Nederland te vinden

Zakelijk energiecontract afsluiten: dit moet je weten

| door

Als ondernemer kun je kiezen voor zakelijke energie. Er zijn meerdere voordelen en redenen om een zakelijk energiecontract af te sluiten.

Er valt te besparen op energiekosten. Zo ontvang je vaak welkomstkortingen, kun je voordeligere stroom- en gastarieven ontdekken en verschillen de vaste leveringskosten per leverancier. Overigens kiezen ondernemers vaak voor de verkeerde aansluiting.

[the_ad id=’28752′]

Het is soms nog best lastig om het passende energiecontract te kiezen. Waar moet je op letten?

Weet welke stroomaansluiting je hebt

Een veelgemaakte fout bij het vergelijken en afsluiten van zakelijke energie, is het opgeven van de verkeerde stroomaansluiting. Bij zakelijke energie kies je een bepaalde hoeveelheid krachtstroom, ook wel draaistroom genoemd.

Deze stroom gaat van 3 x 25A (ampère) tot 3 x 80A en hoger (bij grootzakelijke energie). Een hoge krachtstroom kan nodig zijn als je veel zware, stroomvretende apparaten inzet. Het spanningsniveau bij zakelijk gaat tot 400 Volt in plaats van de particuliere 230 Volt.

Deze aansluiting heeft meer vermogen. Hierbij blijft de hoeveelheid hetzelfde, maar neemt de kracht toe. Per gradatie aan krachtstroom worden er andere netwerkkosten gerekend. Het meest van invloed hierop is het capaciteitsafhankelijke transporttarief.

Tussen 3 x 25 ampère en 3 x 80 kunnen jaarlijks duizenden euro’s verschil zitten door dit transporttarief.

Groot- en kleinverbruikers

Er zijn groot- en kleinverbruikers van zakelijke energie en precies daarom zijn er ook verschillende contracten. Kleinverbruik gaat tot en met 3 x 80A, dat is maximaal 80.000 kWh per jaar.

Grootverbruik is alles wat hierboven komt. Gasverbruik gaat in 5 verschillende gasmeters: G4, 6, 10, 16 en 25. Een hoger cijfer, betekent een hoger capaciteitstarief. Ter extra informatie: G6 kies je als je 0 tot 10.000 kuub per jaar verbruikt, G10 bij 10.000 tot 15.000, G16 bij 15.000 tot 30.000 en G25 bij 30.000 of meer.

De netbeheerder kan de aansluiting controleren en aanpassen. Hier zijn wel kosten aan verbonden. Een hogere aansluiting zorgt logischerwijs voor meer kosten. En als je een grootzakelijk contract wilt, dan moet je offertes aanvragen.

Dat kan bij energievergelijkers, maar ook bij de leveranciers zelf.

Zakelijk of particulier contract

Wanneer kies je voor zakelijk en wanneer voor een ‘gewoon’ particulier contract? De grootste reden om zakelijke energie te nemen zijn de fiscale voordelen.

In sommige gevallen – bij kleine bedrijven – kan het voordeliger zijn om voor particuliere energie te kiezen. Dit kun je makkelijk uitzoeken door in een particuliere en zakelijke energievergelijker hetzelfde verbruik in te voeren. Hierbij moet je wel rekening houden met de aansluiting en daarbij dus netwerkkosten.

Nog meer besparen op energiekosten

Het mag duidelijk zijn dat je door een energievergelijker te gebruiken flink kunt besparen op de energiekosten. Maar er zijn nog meer manieren om te besparen op de (zakelijke) energierekening.

Je kunt letten op verbruik en aanschaf. Koop bijvoorbeeld led-verlichting. De aankoopprijs hiervan is hoger, maar led gaat vele malen zuiniger om met stroom. Laat apparaten niet onnodig aanstaan, zoals de koffiemachine – die kan ’s nachts echt wel uit. Verder kun je denken aan betere isolatie van kieren, maar ook van daken en muren.

Grote ingrepen kunnen soms lastiger te verwezenlijken zijn. Huur je een bedrijfspand, dan mag je in sommige gevallen minder veranderen, of zelfs het energiecontract niet wijzigen.

Let op met stopzetten

Wil je een zakelijk energiecontract opzeggen, dan moet je dit vaak zelf doen. In tegenstelling tot bij particuliere contracten, daarbij regelt de nieuwe leverancier dit vaak.

Vraag bij je huidige leverancier wat de voorwaarden zijn van het opzeggen van een zakelijk energiecontract. En verandert er iets in het bedrijf en gebruik je meer of minder apparaten, dan kan het nodig zijn om te controleren welke aansluiting je nodig hebt.

Over KRV Kantoorproducten

KRV Kantoorproducten helpt ondernemers bij het vinden en inrichten van werkplekken.

Zo bestaat ons assortiment onder andere uit:

[su_spacer size=”10″]

En diverse vastgoedmarketing producten:

[su_spacer size=”10″]

Dit artikel is geschreven door Danny Verhoeven, eigenaar Kantoorruimtevinden.nl. Ik onderneem al velen jaren op internet, maar help je ook graag met het vinden van een geschikte werkplek.

Volg mij op social media: LinkedIn, Twitter, Google+ en Facebook.

One response to “Zakelijk energiecontract afsluiten: dit moet je weten”

  1. Fijn artikel. En ook een fijne link in de reactie hierboven. Dankje!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Verified by MonsterInsights