Gratis Ebook: 3 blunders waardoor je veel extra geld kwijt bent aan het huren van kantoor

Lees het Ebook en ontdek:

  • Hoe een makelaar de groei van je onderneming in de weg kan staan
  • In welke situatie je vast blijft zitten aan een vervelend huurcontract
  • Wanneer je met onnodige ruimte blijft zitten waar je wel voor moet betalen

...en zie direct praktische tips om dit op te lossen.

Je krijgt ook wekelijks een gratis tip om het leukste kantoor van Nederland te vinden

Zo blijft een organisatie in beweging

| door

Als organisatie is het belangrijk om constant in te beweging te blijven. Stilstand in de ontwikkeling betekent dat je op den duur achterloopt op de concurrentie.

En dat levert gevaar op voor de continuïteit van de organisatie. Er zijn allerlei manieren om de organisatie in beweging te krijgen. Een verhuizing naar een nieuw kantoorpand bijvoorbeeld.

Zodat je dichterbij (potentiële) klanten zit, of meer ruimte hebt voor het produceren van je producten of diensten. Of een verandering in de manier waarop de medewerkers hun werkzaamheden uitvoeren, het operationele proces. Maar waar moet je allemaal op letten tijdens een veranderproject?

organisatie

Onmisbaar: verandermanagement

Voor zowel kleine als grote organisaties is het nodig om te blijven ontwikkelen. Maar er zijn ook genoeg voorbeelden te noemen waarbij verandertrajecten een grote mislukking waren en niet zelden zelfs meehielpen aan de ondergang van een organisatie.

Er wordt wel eens gezegd dat 75 procent van de verandertrajecten mislukken. Dat komt onder andere doordat veel mensen van nature van stabiliteit houden, en veranderingen dus complex en moeilijk zijn om door te voeren.

Wil je veranderingen succesvol doorvoeren, dan is het belangrijk te weten hoe je heilige huisjes kunt afbreken en nieuwe kunt opbouwen. Dit wordt ook wel verandermanagement of change management genoemd.

Goed leiderschap tijdens een veranderproces

Het is belangrijk om te beseffen dat het onvoldoende is om als baas of met het managementteam nieuwe werkzaamheden of werkwijzen te bedenken, deze op papier te zetten en te overhandigen aan de medewerkers.

Een verandertraject omvat vaak een langere periode, en er zijn tal van stappenplannen die doorlopen kunnen worden. In ieder geval is het belangrijk dat de veranderingen aangekondigd worden, in de praktijk gebracht en dat er gelet wordt op de borging ervan in de da dagelijkse gang van zaken.

Omdat de medewerkers uiteindelijk de mensen zijn die de verandering door moeten voeren, is het belangrijk om te kunnen participeren. Voor een succesvol verandertraject is het vaak nodig dat zij mee kunnen denken over welke veranderingen kunnen worden doorgevoerd, en hoe.

Op welke manieren dit allemaal mogelijk is kun je als manager of baas leren tijdens een verandermanagement master. Veranderingen kun je niet altijd alleen maar bij medewerkers neerleggen. Om je zelf ook te blijven ontwikkelen en goed leiderschap in de praktijk te brengen kan een management training erg behulpzaam zijn. 

Het verloop van een verandertraject

Een veranderproces verloopt zelden precies via de planning. Omdat mensen geen robots zijn, kan het nodig zijn op een bepaald moment te interveniëren en het veranderproces bij te sturen. Vergeet ook niet om na afloop het verandertraject te analyseren. Is de verandering succesvol doorgevoerd, welke knelpunten waren er en welke kennis moet in een volgend traject worden meegenomen?

Dit artikel is geschreven door Danny Verhoeven, eigenaar Kantoorruimtevinden.nl. Ik onderneem al velen jaren op internet, maar help je ook graag met het vinden van een geschikte werkplek.

Volg mij op social media: LinkedIn, Twitter, Google+ en Facebook.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Verified by MonsterInsights