Gratis Ebook: 3 blunders waardoor je veel extra geld kwijt bent aan het huren van kantoor

Lees het Ebook en ontdek:

  • Hoe een makelaar de groei van je onderneming in de weg kan staan
  • In welke situatie je vast blijft zitten aan een vervelend huurcontract
  • Wanneer je met onnodige ruimte blijft zitten waar je wel voor moet betalen

...en zie direct praktische tips om dit op te lossen.

Je krijgt ook wekelijks een gratis tip om het leukste kantoor van Nederland te vinden

4 mogelijke financieringsvormen voor de aankoop van een bedrijfspand

| door

Is je bedrijf toe aan een volgende stap en ben je van plan om een bedrijfspand te kopen? Het kopen van een bedrijfspand is een mooie investering in het bedrijf.

Het is verstandig om je alvast in te lezen over de diverse financieringsvormen voor de aankoop van een bedrijfspand, in de meeste gevallen lukt het namelijk niet om een bedrijfspand volledig te financieren uit eigen middelen.

Wij vertellen je graag meer over 4 veelgebruikte financieringsvormen voor de aankoop van een bedrijfspand.

[the_ad id=’28752′]

1. Een bancaire lening


Banken zijn tegenwoordig nog steeds de grootste verstrekkers van krediet. Dit is de reden dat veel bedrijven vaak als eerste denken aan een bancaire lening als ze op zoek zijn naar een financieringsvorm voor bijvoorbeeld de aankoop van een bedrijfspand.

Op het moment dat je interesse hebt in een bancaire lening, is het verstandig om in gesprek te gaan met een adviseur van de bank. Zij hebben veel verstand van zaken en kunnen bij elk individueel geval bekijken of een bedrijfshypotheek de beste keuze is. In de meeste gevallen zal de bedrijfshypotheek een looptijd hebben van circa 25 jaar.

Afhankelijk van de financiële gezondheid van het bedrijf, komt het ook voor dat de looptijd korter is. Als je kiest voor een bedrijfshypotheek, dan kun je samen met de bank afspraken maken om het gewenste bedrag te lenen. Vervolgens zal je met de bank afspreken in hoeveel delen je uiteindelijk het bedrag met rente kunt terugbetalen.

Bij een bedrijfshypotheek is het gebruikelijk dat de bank 60% tot 70% van het pand financiert, de bank verlangt dat het overige deel uit eigen middelen of in combinatie met een andere financieringsvorm wordt gefinancierd.

2. Online kredietverstrekkers

Vooral onder kleinere bedrijven zijn online kredietverstrekkers tegenwoordig erg populair. Voor kleine bedrijven wordt het steeds moeilijker om bancair krediet te verkrijgen, waardoor kleine bedrijven vaak aangewezen zijn op alternatieve financieringsvormen.

Het gebruik van een online zakelijk krediet is dan interessant. Met een online kredietverstrekker beschik je snel en gemakkelijk over kapitaal. Heb jij een aanvraag ingediend bij een online kredietverstrekker, dan krijg je in de meeste gevallen al binnen enkele werkdagen een beslissing over de aanvraag.

Als je een positief besluit krijgt, is het zelfs mogelijk dat je binnen een week al over het geld beschikt. Bij online zakelijk krediet zijn leningen tot € 250.000 gebruikelijk, hogere bedragen kunnen in sommige gevallen worden geleend na contact me de online kredietverstrekker, mits de financiële positie van het bedrijf gezond is.

Houd rekening met een rente variërend tussen 3,8% en 20% per jaar. De rente is onder andere afhankelijk van de risicogroep waarin jouw bedrijf valt. Omdat de rente sterk uiteenloopt, is het verstandig om een vergelijking te maken van de basisrente en voorwaarden die alle online kredietverstrekkers hanteren. De zakelijk geld lenen wordt veelal online gedaan. Online zakelijk krediet is niet geschikt voor startende ondernemingen, vrijwel alle online kredietverstrekkers willen namelijk de twee laatste jaarverslagen inzien, waardoor het bedrijf minimaal twee jaar moet bestaan.

3. Crowdfunding


Het is mogelijk om gebruik te maken van crowdfunding als je de aankoop van een bedrijfspand niet alleen kunt financieren. Bij deze vorm van financiering haal je de financiering op bij het grote publiek.

De ‘crowd’ (inversteerders of kredietverstrekkers) kan dan het besluit nemen om de aankoop mee te financieren. In de meeste gevallen zijn deze crowdfunders ook geïnteresseerd naar de ontwikkeling van je bedrijf. Om interesse van investeerders te wekken is het mogelijk om een campagne te maken bij een crowdfundingplatform. Binnen crowdfunding zijn er diverse vormen waar je gebruik van kunt maken. Investeringen (waarbij uitgifte van aandelen plaatsvindt), kredietverstrekking (waarbij het verstrekte kapitaal slechts een lening is) en donaties behoren tot de mogelijkheden.

Bij crowdfunding van een bedrijfspand zien we vrijwel altijd dat er gebruik gemaakt wordt van funding in de vorm van kredietverstrekkingen. Het crowdfundingplatform verwacht altijd een investeringsplan, additionele bedrijfsinformatie en het verwachte toekomstperspectief van de onderneming, bij de aanmelding van een nieuwe crowdfunding campagne. Daarbij geeft men onder andere aan welk bedrijfspand er aangekocht zal worden, wat de financieringsbehoefte daarvoor is en welke vergoeding de funders kunnen verwachten.

4. Financiering door een derde persoon

Een andere manier om de aankoop van een bedrijfspand te financieren, is door een derde persoon in te schakelen. Hierbij kun je bijvoorbeeld denken aan een familielid of vriend die beschikt over genoeg financiële middelen om je hierin te ondersteunen.

Het voordeel hiervan is dat er weinig voorwaarden zijn waar jij je aan moet houden. Je kunt samen met je familielid of vriend afspraken opstellen over de lening. Bij deze financieringsvorm doe je er verstandig aan om de lening vast te leggen in een rechtsgeldige leningsovereenkomst die door een notaris wordt opgesteld.

Dit artikel is geschreven door Danny Verhoeven, eigenaar Kantoorruimtevinden.nl. Ik onderneem al velen jaren op internet, maar help je ook graag met het vinden van een geschikte werkplek.

Volg mij op social media: LinkedIn, Twitter, Google+ en Facebook.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Verified by MonsterInsights