Gratis Ebook: 3 blunders waardoor je veel extra geld kwijt bent aan het huren van kantoor

Lees het Ebook en ontdek:

  • Hoe een makelaar de groei van je onderneming in de weg kan staan
  • In welke situatie je vast blijft zitten aan een vervelend huurcontract
  • Wanneer je met onnodige ruimte blijft zitten waar je wel voor moet betalen

...en zie direct praktische tips om dit op te lossen.

Je krijgt ook wekelijks een gratis tip om het leukste kantoor van Nederland te vinden

6 aandachtspunten voor een startende freelancer

| door

Freelancer worden brengt tal van voordelen met zich mee zoals thuiswerken, eigen opdrachten kiezen en je eigen baas zijn. Het klinkt misschien heel aantrekkelijk, maar er is natuurlijk ook een keerzijde.

Zo moet je zelf verschillende dingen in orde brengen, heb je geen vast inkomen en loopt de zoektocht naar opdrachten niet altijd even vlot. In dit artikel halen we 6 punten aan waar je op moet letten als startende freelancer. 

Zelfstandige of niet?


Je bent als freelancer niet verplicht om zelfstandig te worden, maar het is altijd een mogelijkheid.

Wanneer je er voor kiest om zelfstandig te worden, schrijf je jezelf in bij de Kruispuntbank voor ondernemingen en vraag je een ondernemingsnummer aan.

Wanneer je kiest om gewoon als freelancer aan de slag te gaan, heb je de mogelijkheid om je aan te sluiten op een freelance platform. 

Hoofdberoep vs. bijberoep


Heb je gekozen om zelfstandige te worden, dan sta je opnieuw voor een keuze. Word je  zelfstandige in hoofd- of bijberoep?

Het grootste verschil is dat je in bijberoep blijft genieten van de sociale voordelen uit het stelsel waaraan je onderworpen bent door je hoofdberoep.

Vergeet niet dat je steeds dezelfde wettelijke verplichtingen hebt als een zelfstandige in hoofdberoep. 

Administratie

Word je freelancer, dan gaat de administratieve hoop niet verkleinen. Hou daarom al je papieren en documentatie van in het begin goed bij en zorg voor een duidelijk klassement.

Nog een gouden tip is om een aparte rekening te openen voor al je freelance jobs. Hierdoor is het veel overzichtelijker en hou je jouw privé en freelance opdrachten gescheiden. 

Tarief vastleggen


Het is enorm belangrijk om een juiste prijs vast te leggen. Te veel vragen zorgt voor weinig opdrachten en te weinig vragen zorgt voor wantrouwen in je diensten.

Ga dus op zoek naar een goed evenwicht en doe onderzoek binnen jouw sector. Bekijk tarieven van andere freelancers in je sector en of ze per uur of per opdracht werken. 

Freelance jobs zoeken


Nadat alles in orde is kan je eraan beginnen. Je begint met zoeken naar opdrachten en bedrijven
die freelancers nodig hebben, maar je loopt vast.

Het is een hele uitdaging om de juiste opdrachten te vinden en ervoor te zorgen dat je opvalt. Schrijf je zeker in op een platform dat freelancers en potentiële opdrachtgevers met elkaar in contact brengt.

In ruil voor een kleine commissie heb je gegarandeerd al enkele opdrachten waarmee je aan de slag kan gaan. Daarnaast is het belangrijk dat je opvalt op het internet.

Maak daarom een aantrekkelijke website waarop je al jouw diensten uitlegt. Je kan jezelf ook adverteren op sociale media of andere platformen. Als laatste is het natuurlijk enorm belangrijk om te blijven netwerken en contacten te leggen in het echte leven. 

Aanbevelingen


Wanneer je een aantal opdrachten als freelancer hebt volbracht, vraag je best naar referenties. Goede mond-tot-mondreclame werkt enorm goed.

Op deze manier creëer je vertrouwen en zullen andere opdrachtgevers sneller geneigd zijn om voor jou te kiezen. Je kan deze aanbevelingen ook altijd op je website of social media plaatsen.
 
Hopelijk kan je met deze aandachtspunten aan de slag en zet je de stap naar freelancer.


Dit artikel is geschreven door Danny Verhoeven, eigenaar Kantoorruimtevinden.nl. Ik onderneem al velen jaren op internet, maar help je ook graag met het vinden van een geschikte werkplek.

Volg mij op social media: LinkedIn, Twitter, Google+ en Facebook.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Verified by MonsterInsights