Gratis Ebook: 3 blunders waardoor je veel extra geld kwijt bent aan het huren van kantoor

Lees het Ebook en ontdek:

  • Hoe een makelaar de groei van je onderneming in de weg kan staan
  • In welke situatie je vast blijft zitten aan een vervelend huurcontract
  • Wanneer je met onnodige ruimte blijft zitten waar je wel voor moet betalen

...en zie direct praktische tips om dit op te lossen.

Je krijgt ook wekelijks een gratis tip om het leukste kantoor van Nederland te vinden

Bedrijfspand verkopen: 4 overwegingen

| door

Het moment is daar: het is tijd voor pensioen, je betrekt een nieuw bedrijfspand of hebt besloten een nieuw hoofdstuk te starten. Het enige wat je nog rest is de verkoop van je oude bedrijfspand.

Maar je bedrijfspand verkopen is natuurlijk net wat ingewikkelder dan het verkopen van een particuliere woning. Dus waar moet je nu eigenlijk op letten en welke overwegingen moet je maken?

We geven je een aantal praktische tips die je vast wat op weg helpen!

1. Via de makelaar of zelf verkopen?

Er worden in Nederland steeds vaker huizen en panden door de particulier zelf verkocht. Niet alleen scheelt dit in de kosten, maar je hebt de verkoop ook geheel in eigen hand.

Nu is het zelf verkopen van een bedrijfspand natuurlijk erg ingewikkeld, maar er zijn verschillende professionals zoals proranje.nl op de markt die bedrijfspanden direct verkopen zonder tussenkomst van derden. Zo bespaar je op de kosten en weet je zeker dat het proces snel, soepel en stressvrij verloopt.

2. Zelf fotograferen of door de professional?

Mocht je besluiten om onderdelen van de verkoop in eigen hand te houden om de kosten wat te drukken, dan kan het zo zijn dat je zelf verantwoordelijk bent voor de aanlevering van goede foto’s van het bedrijfspand.

Nu kun je zelf met je smartphone aan de slag, maar je kunt hier ook een professionele fotograaf voor inschakelen. Zorg er in ieder geval voor dat de ruimte schoon en opgeruimd is en dat er zo min mogelijk afleiding in het pand is.

Gebruik het natuurlijke licht, en probeer de foto’s op een heldere, lichte dag te maken voor de beste resultaten.

3. Wat is een realistische vraagprijs?

Op een bepaald moment wordt je natuurlijk om een vraagprijs en minimale prijs gevraagd. Maar wat voor prijs is realistisch? Een te hoge vraagprijs zorgt voor een minimaal aantal bezichtigingen maar een te lage vraagprijs kan voor mogelijk verlies zorgen.

Laat je hier indien mogelijk adviseren door een professional en kijk ook naar de vraagprijzen van vergelijkbare bedrijfspanden om een realistische vraagprijs vast te stellen.

4. Investeer in een beter energielabel

Alle bedrijfspanden in Nederland worden tegenwoordig met een energielabel verkocht. Aan de hand van dit energielabel kun je een hogere of lagere vraagprijs vragen.

Dit energielabel is verplicht, en een pand zonder energielabel kan beboet worden met een boete van maar liefst meer dan 20 duizend euro. Hoe beter het energielabel, hoe hoger de vraagprijs uiteindelijk kan zijn.

Het kan dus de moeite waard zijn om voor de verkoop wat te investeren in energiebesparende maatregelen zoals een betere isolering om de uiteindelijke verkoopprijs te doen stijgen.

Dit artikel is geschreven door Danny Verhoeven, eigenaar Kantoorruimtevinden.nl. Ik onderneem al velen jaren op internet, maar help je ook graag met het vinden van een geschikte werkplek.

Volg mij op social media: LinkedIn, Twitter, Google+ en Facebook.

One response to “Bedrijfspand verkopen: 4 overwegingen”

  1. Sterker nog, straks mag een kantoorpand wat slechter scoort dan energielabel C niet eens meer gebruikt worden als kantoor.

    Gelukkig is het voor kantoorpanden van ná 1983 relatief eenvoudig om hier alsnog aan te komen. Dit kan vaak al door de verlichting te vervangen door LED of dunne hoogfrequente T5 TL buizen. Als dat nog niet genoeg is geven zonnepanelen het laatste zetje naar energielabel C.
    Voor kantoorpanden gebouwd vóór 1983 moet er naast deze maatregelen ook wat gedaan worden/zijn met de gevel- en dakisolatie.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Verified by MonsterInsights