Gratis Ebook: 3 blunders waardoor je veel extra geld kwijt bent aan het huren van kantoor

Lees het Ebook en ontdek:

  • Hoe een makelaar de groei van je onderneming in de weg kan staan
  • In welke situatie je vast blijft zitten aan een vervelend huurcontract
  • Wanneer je met onnodige ruimte blijft zitten waar je wel voor moet betalen

...en zie direct praktische tips om dit op te lossen.

Je krijgt ook wekelijks een gratis tip om het leukste kantoor van Nederland te vinden

Bedrijfsverhuizing? Steek ‘energie’ in jouw energiezaken!


| door

De verhuiswagen rijdt voor. Terwijl de dozen worden uitgeladen, open jij alvast de deur van het nieuwe bedrijfspand. Eerst de lichten en verwarming aan, dan koffiezetten.

Maar dan dringt het besef tot je door: er is nog geen elektriciteit, geen gas. Het pand is nog niet aangesloten op het energienet! Vergeten in alle hectiek van de verhuizing…


Dit scenario wil je natuurlijk voorkomen. Vooral omdat het vaak nog dagen of zelfs weken duurt voordat de aansluiting is geactiveerd. En tijd is geld, weet jij als ondernemer. Regel het daarom goed: steek ‘energie’ in jouw energiezaken.

Tip 1 | Vertel, vertel…

Geef de bedrijfsverhuizing op tijd door aan je energiemaatschappij of netbeheerder, om dubbele of onnodige kosten en vertragingen in het bedrijfsproces te voorkomen.

Tip 2 | Kies: oud of nieuw contract?

Een energiecontract staat altijd op naam van een bedrijf en is niet locatiegebonden. Bij een verhuizing vervalt het huidige energiecontract dus niet automatisch.

Maak een keuze:

  • Verhuis het huidige energiecontract mee naar de nieuwe locatie: geef (minimaal twee weken van tevoren) het nieuwe adres en de verhuisdatum door aan de energieleverancier.
  • Stem het huidige energiecontract af op de nieuwe locatie: als je bijvoorbeeld naar een pand met stadsverwarming verhuist, heb je geen gas meer nodig.
  • Sluit een nieuw energiecontract af voor de nieuwe locatie: een vast contract is gunstig als je veel energie verbruikt: de prijs staat lang vast, wat voor zekerheid zorgt. Bij een variabel contract beweegt de prijs mee met de marktwerking.

[su_spacer size=”10″]

Het huidige energiecontract kun je:

  • Opzeggen: let op de opzegtermijn om contractbreuk en een opzegboete te voorkomen.
  • Of overdragen aan de nieuwe eigenaar van het pand: maak hierover goede afspraken met de nieuwe eigenaar en energieleverancier.

  • Sluit een nieuw energiecontract af voor de nieuwe locatie: een vast contract is gunstig als je veel energie verbruikt: de prijs staat lang vast, wat voor zekerheid zorgt. Bij een variabel contract beweegt de prijs mee met de marktwerking.
  • Overstappen naar een andere energieleverancier kan je veel geld besparen. Bekijk het tarief van andere aanbieders. Maar vergelijk geen appels met peren, overzie de gehele kostenpost en lees ook de voorwaarden. Nog meer verdienen? Denk ook eens aan het ‘vergroenen’ van je bedrijfsprocessen: dat levert fiscaal voordeel op.

[su_spacer size=”10″]

Tip 3 | Verhuizen naar nieuw pand: regel de aansluiting


Om gas en elektriciteit te krijgen, moet je je laten aansluiten op het energienet. Alleen de netbeheerder kan de aansluiting verzorgen.

Vraag de aansluiting op tijd aan bij de netbeheerder in jouw regio, te vinden via het EAN-codeboek. Voor de aansluiting betaal je eenmalig een vast bedrag aan de netbeheerder.

Wat is het verschil tussen een energieleverancier en een netbeheerder? De leverancier levert de energie voor je bedrijf. De netbeheerder zorgt voor de aanleg van netten en het transport van elektriciteit en gas in jouw regio.

Tip 4 | Verhuizen naar bestaand pand: check de aansluitwaarde


Check de aansluitwaarde voor gas en elektra van het bedrijfspand (via de energierekening, meterkast of netbeheerder). Hoe groter het verbruik, hoe zwaarder de aansluiting moet zijn. Beoordeel of de aansluitwaarde bij jóúw bedrijfsactiviteiten past. Zo niet: vraag de netbeheerder om de aansluiting te verkleinen.

Als zzp’er of mkb’er ben je meestal een kleinverbruiker: voor stroom geldt een maximale aansluiting van 3×80 ampère. Voor gas maximaal een G25 gasmeter, die niet meer dan 40 kubieke meter gas per uur doorlaat. 


Tip 5 | Kantoor aan huis: kies het beste energiecontract


Geen zakelijke verhuisplannen, omdat je vanuit huis werkt? Dan heb je de keuze uit een particulier of zakelijk energiecontract.

Voor grootverbruikers zijn zakelijke contracten vaak voordeliger, maar voor kleinverbruikers zijn particuliere energiecontracten juist interessant.

Zakelijke contracten lijken goedkoper, maar zijn dat niet: zakelijke tarieven worden namelijk exclusief btw weergegeven en particuliere tarieven inclusief btw. Verder hebben particuliere contracten meestal betere contractvoorwaarden.


Als je thuis werkt mag je, zowel bij een zakelijk als particulier contract, een gedeelte van de energiekosten als zakelijk opgeven. Vraag het je boekhouder!


Dit artikel is geschreven door Danny Verhoeven, eigenaar Kantoorruimtevinden.nl. Ik onderneem al velen jaren op internet, maar help je ook graag met het vinden van een geschikte werkplek.

Volg mij op social media: LinkedIn, Twitter, Google+ en Facebook.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Verified by MonsterInsights