Gratis Ebook: 3 blunders waardoor je veel extra geld kwijt bent aan het huren van kantoor

Lees het Ebook en ontdek:

  • Hoe een makelaar de groei van je onderneming in de weg kan staan
  • In welke situatie je vast blijft zitten aan een vervelend huurcontract
  • Wanneer je met onnodige ruimte blijft zitten waar je wel voor moet betalen

...en zie direct praktische tips om dit op te lossen.

Je krijgt ook wekelijks een gratis tip om het leukste kantoor van Nederland te vinden

Dresscode op kantoor

| door

Ieder bedrijf is uniek. Niet alleen door de mensen die er werken en de producten of diensten die verkocht worden, maar ook door iets dat minder tastbaar is: de bedrijfscultuur.

Hierbij gaat het om de dagelijkse gang van zaken binnen een bedrijf. Deze wordt bijvoorbeeld bepaald door overtuigingen van medewerkers en normen en waarden, maar ook door waarneembare zaken zoals rituelen en de dresscode.

De dresscode binnen een branche of bedrijf

Mensen beoordelen elkaar vaak in een paar seconden, en laten zich hierbij veelal leiden door de kleding van iemand en zijn of haar uitstraling.

Door op kantoor niet de heersende dresscode te volgen vallen mensen op, en niet altijd op een goede manier.

Toch is het moeilijk, omdat er geen vastomlijnde regels zijn. Binnen iedere branche en zelf ieder afzonderlijk bedrijf zijn er weer afwijkende regels. Algemene richtlijnen zijn bijvoorbeeld wel een meer conservatieve of traditionele kledingstijl in de financiƫle sector en een meer casual stijl in creatieve sectoren.

Verzorgde bovenkleding

Welke dresscode er op kantoor of binnen een bedrijf ook geldt, voor een professioneel uiterlijk dient deze altijd verzorgd te zijn.

Je bovenkleding trekt altijd de meeste aandacht, en dit dient dus goed te passen qua snit, stof en model. Voor een professionele uitstraling hoef je zeker niet altijd te kiezen voor een geheel zwarte outfit.

Flatterende kleuren mogen voor een persoonlijk accent zonder problemen gedragen worden. Het is erg handig een aantal stijlloze basisitems in je garderobe te hebben die je kunt combineren met meer opvallende stukken. Bij mannen is de das een perfect item voor een persoonlijke noot, bij vrouwen de schoenen.

Persoonlijke verzorging

Een professionele uitstraling draait niet alleen om kleding. Een net zo belangrijke rol speelt persoonlijke verzorging, aangezien je de hele dag doorbrengt met dezelfde mensen op kantoor.

Schenk bijvoorbeeld voldoende aandacht aan een verzorgd kapsel, en denk aan je gebit, nagels en lichaamsgeur.

Dresscode als visitekaartje van het bedrijf

Naast de dresscode op kantoor, is ook een dresscode voor mensen die buiten het bedrijf werken erg belangrijk. Zij komen immers direct met de (potentiƫle) klant in contact en vormen een visitekaartje voor je bedrijf.

Bedrijfskleding geeft deze mensen een professioneel en herkenbaar uiterlijk. Laat bijvoorbeeld T-shirts bedrukken met je bedrijfsnaam voor de bezorgers van je producten.

Een trui bedrukken met het bedrijfslogo voor mensen die het bedrijf vertegenwoordigen op een beurs of ander evenement is een andere toepassing van bedrijfskleding.

Onthoud dat je zeker geen fotomodel hoeft te zijn, maar dat aandacht voor uiterlijke verzorging en kleding bijdragen aan een professionele uitstraling op kantoor. Het volgen van een bepaalde dresscode geeft je bovendien meer het idee deel van een hechte groep uit te maken, waardoor je vaak beter kunt samenwerken!

Dit artikel is geschreven door Danny Verhoeven, eigenaar Kantoorruimtevinden.nl. Ik onderneem al velen jaren op internet, maar help je ook graag met het vinden van een geschikte werkplek.

Volg mij op social media: LinkedIn, Twitter, Google+ en Facebook.

One response to “Dresscode op kantoor”

  1. John Paul says:

    Interessant artikel! Duidelijk geschreven.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Verified by MonsterInsights