Gratis Ebook: 3 blunders waardoor je veel extra geld kwijt bent aan het huren van kantoor

Lees het Ebook en ontdek:

  • Hoe een makelaar de groei van je onderneming in de weg kan staan
  • In welke situatie je vast blijft zitten aan een vervelend huurcontract
  • Wanneer je met onnodige ruimte blijft zitten waar je wel voor moet betalen

...en zie direct praktische tips om dit op te lossen.

Je krijgt ook wekelijks een gratis tip om het leukste kantoor van Nederland te vinden

Hoe toegankelijk is uw kantoor?

| door

Gezonde mensen staan er zelden bij stil: uw benen brengen u simpelweg waar u wilt en in de waan van de dag op kantoor loopt u zonder problemen even snel een trap naar een andere verdieping op. Dat dit voor een groot aantal mensen niet zo vanzelfsprekend is, ligt dan wellicht niet voor de hand.

Toch worden steeds meer gebouwen aangepast om beter toegankelijk te worden. Met welke aanpassingen maakt u een kantoor ook voor mindervalide mensen goed bereikbaar?

Gebruiksruimten zoals toiletten, gezamenlijke ruimtes en doorgangen moeten voldoende bruikbaar zijn voor iedereen, waaronder ook mensen met een handicap. Nieuwbouw dient al te voldoen aan strenge toegankelijkheidseisen, maar voor bestaande kantoren geldt dat nog niet. Het siert bestaande kantoren wel, wanneer rekening gehouden wordt met de wensen en behoeften van mensen met een handicap. Hoe verbetert u de toegankelijkheid van uw kantoor in een aantal overzichtelijke stappen?

Verbeter de parkeerplaats en route naar uw kantoor

Een goed toegankelijk kantoor begint al met het verwijderen van mogelijke obstakels op de route naar het gebouw.

Ook parkeerplaatsen voor mindervaliden moeten breder zijn dan normaal. Voor een parkeerplaats wordt 1,20 meter extra breedte aangehouden, zodat rolstoelen voldoende ruimte hebben.

Een breedte van minimaal 3,50 meter biedt over het algemeen voldoende bewegingsruimte. Zorg er ook voor dat de ondergrond stroef is. Na het uitstappen zorgt u er met duidelijke bewegwijzering voor dat uw minder valide bezoeker de kortst mogelijke afstand hoeft af te leggen om de juiste ingang te bereiken.

Moet een bezoeker hiervoor bij aankomst een trap op? Zorg dan voor een hellingbaan met een laag stijgingspercentage, of overweeg het plaatsen van een traplift. Ook voor buiten zijn speciale trapliften verkrijgbaar, die probleemloos in weer en wind blijven functioneren.

Aandacht voor de entree van uw kantoor


Het komt helaas nog regelmatig voor dat de hoofdentree van een kantoorgebouw niet of slecht toegankelijk is voor mensen die minder mobiel zijn.

Mensen met een handicap ervaren dit doorgaans zelfs als discriminerend, een associatie die u liever niet met uw kantoor wilt hebben. Soms moeten deze bezoekers uitwijken naar een ingang via de parkeergarage of fietsenkelder.

Nog meer, maar eenvoudig op te lossen problemen ontstaan als de bel voor de intercom te hoog is geplaatst en aanbellen onmogelijk is. Plaats de bel daarom op een niveau waarbij deze ook vanaf rolstoelhoogte goed bereikbaar is.

Een sluis met automatische schuifdeuren heeft indien mogelijk de voorkeur. Heeft uw kantoor een scharnierende deur? Zorg er dan voor dat deze niet te zwaar open gaat. Voor iemand in een rolstoel, of met minder kracht in de armen is deze soms lastig te openen.

De ingang dient ook voldoende breed en drempelloos te zijn om een rolstoel goed te kunnen laten passeren.

Quick wins voor een betere toegankelijkheid van uw kantoor

Wilt u snel grote stappen maken om de toegankelijkheid van uw kantoorgebouw te verbeteren? Zorg er dan voor dat de vloeren zoveel mogelijk gelijkvloers zijn.

Drempels tussen verschillende ruimtes worden als grote obstakels door mindervalide mensen ervaren. Is het lastig om drempels te verwijderen? Dan is het plaatsen van een drempelhulp of drempeloploop aan beide zijden van de drempel een nette oplossing.

Hiermee kan de drempel soepel worden genomen door een rolstoel of rollator. Zorg er ook voor dat er voldoende beweegruimte is en overweeg een aantal strategisch geplaatste rustpunten te realiseren. Dit kan een subtiele oplossing zijn, in de vorm van een stoel of bank waar iemand simpelweg even kan uitrusten, of een steunpunt in de vorm van een muurbeugel.

Toiletruimtes

Vergeet ook de toiletruimtes niet. Het is verstandig om hier beugels te monteren, zodat een mindervalide persoon of rolstoelgebruiker makkelijker op kan staan. Een koordje dat verbonden is aan een alarm, geeft de toiletbezoeker het vertrouwen dat hulp op ieder moment ingeroepen kan worden.

Is het kantoor niet gelijkvloers en is er geen lift aanwezig om van de ene naar de andere verdieping te komen? Dan kan het plaatsen van een traplift een goede oplossing zijn. Trapliften zijn te huur en te koop.

Indien u opziet tegen de grote uitgave die veelal met een traplift gepaard gaat, is het een goed idee om een professioneel gereviseerde tweedehands traplift te overwegen. Hiermee bespaart u tot wel 50 procent op de kosten van een nieuw exemplaar!

Dit artikel is geschreven door Danny Verhoeven, eigenaar Kantoorruimtevinden.nl. Ik onderneem al velen jaren op internet, maar help je ook graag met het vinden van een geschikte werkplek.

Volg mij op social media: LinkedIn, Twitter, Google+ en Facebook.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Verified by MonsterInsights