Gratis Ebook: 3 blunders waardoor je veel extra geld kwijt bent aan het huren van kantoor

Lees het Ebook en ontdek:

 • Hoe een makelaar de groei van je onderneming in de weg kan staan
 • In welke situatie je vast blijft zitten aan een vervelend huurcontract
 • Wanneer je met onnodige ruimte blijft zitten waar je wel voor moet betalen

...en zie direct praktische tips om dit op te lossen.

Je krijgt ook wekelijks een gratis tip om het leukste kantoor van Nederland te vinden

Is tekst spinning goed voor SEO?

| door

Het schrijven van een goede tekst is voor de meeste mensen een tijdrovende en vermoeiende bezigheid. Dat is waarschijnlijk de reden waarom het door website eigenaren niet of nauwelijks wordt gedaan. Maar juist die teksten op je website zijn het belangrijkste onderdeel om bezoekers en zoekmachines te vertellen waar de pagina over gaat.

social media 1989152 640

Er zijn veel voordelen van het gebruik van een “goede” tekst op een webpagina, zoals een betere vindbaarheid, meer vertrouwen van bezoekers, overbrengen van een boodschap en/of aanzetten tot actie.

Een webtekst heeft altijd een bepaalde structuur, afhankelijk van het doel waar hij voor gebruikt wordt. Maar in het algemeen bestaat een tekst altijd uit een inleiding, kern en slot.

Manieren om snel tekst te maken

Over de jaren heen zijn er na elke verandering van het Google algoritme steeds weer nieuwe geavanceerde methoden bijgekomen om de zoekmachines om de tuin te leiden, zoals het plaatsen van onderwerp gerelateerde (LSI) woorden in automatisch gegenereerde tekst, het gebruik van onsamenhangende gerelateerde fragmenten van teksten.

Deze technieken vallen meestal onder de noemer “zwarte hoed” technieken, omdat er in de meeste gevallen sprake is van het verspreiden van spam.

Wat is tekst spinning?

Tekst spinning is een van die manieren om van een artikeltekst meerdere varianten te maken. Het doel is dan om met deze varianten van (vrijwel hetzelfde) artikel een of meerdere links terug te krijgen.

In theorie lijkt dit een prima manier om backlinks te verkrijgen, maar in de praktijk kan je beter het volgende gratis zoekmachine optimalisatie stappenplan volgen.

Het originele idee achter artikel spinning is om artikelen te distribueren naar verschillende andere websites met links die teruglinken naar de zogeheten money website. De zoekmachines worden hier feitelijk gefopt, omdat bij een goed gesponnen artikel elke tekst als nieuwe originele content wordt gezien. Hierdoor krijgen de backlinks op die pagina´s dan op den duur toch waarde.

Het woord “spinner” of “spinning” doet in de marketingwereld direct een hoop stof opwaaien omdat het direct wordt geassocieerd met “black hat” SEO. Hoewel deze werkwijze inderdaad ook vaak gebruikt wordt voor spamming, wil ik in dit artikel laten zien dat er ook een andere kant aan zit.

Er zijn verschillende niveaus voor het spinnen van een tekst;

 • Alinea’s
  Hierbij wordt er van elke alinea meerdere variaties gemaakt die dezelfde betekenis hebben. Door deze alinea’s te combineren worden er meerdere artikelen gemaakt. Die afhankelijk van het aantal gemaakte variaties meer of minder authentiek zijn.
 • Zinnen
  Bij deze manier van spinnen worden de zinnen herschreven, zodat meerdere variaties van de zin ontstaan met dezelfde betekenis. Wederom geldt hier ook dat hoe meer variaties, des te authentieker het resultaat wordt.
 • Woorden
  Hierbij worden de woorden en/of zinsnede van een tekst aangevuld met synoniemen.
 • Letters
  Hier is in feite geen sprake van spinning, maar worden letters/karakters vertaald naar ASCII waarden die door een internet browser voor gebruikers als normale tekst (dus leesbaar) worden weergegeven. Door willekeurig woorden en/of letters te vervangen door deze ASCII-HTML waarden lijkt het voor een aantal van de zoekmachines een andere versie van de tekst. Google en Bing trappen daar helaas niet meer in.

Door de eerste drie manieren van spinnen te combineren kan een super-spun of ultra-spun document verkregen worden, waardoor enorm veel combinaties mogelijk worden.

Er zijn natuurlijk veel betere manieren om goed te worden gevonden door de zoekmachines, check daarvoor de volgende SEO cursus, of vraag advies bij WeLoveTraffic.nl.

Waarom wordt tekst spinning als not done beschouwd?

De slechte naam van spinning is vooral te danken aan het verkeerd (lui) gebruik van “woord spinning”. Dat komt doordat vrijwel alle spinner applicaties een auto spin functie bevatten voor “woord spinning”.

Deze auto-spin bespaard erg veel tijd en geeft bovendien de meeste synoniemen wat de originaliteit voor de zoekmachines ten goede komt. De nauwkeurigheid zo’n auto-spin is meestal erg laag, omdat niet alleen synoniemen worden toegevoegd, maar ook volledig irrelevante woorden en/of niet logische vervoegingen e.d.

Hierdoor ontstaat dan een onsamenhangend geheel, dat vrijwel niet meer leesbaar is(spam dus).

Kan het ergens goed voor zijn?

Wanneer spinning echter op een juiste manier wordt gebruikt, kan het heel nuttig zijn voor het creëren van “originele” content voor verschillende sociale mediakanalen(websyndicatie).

Voorwaarde is daarbij dus wel dat er geen gebruik wordt gemaakt van auto-spinning. Om een tekst goed te spinnen zodat het leesbaar is voor mensen is best tijdrovend en eentonig. Ik raad dus aan om vooraf na te gaan hoeveel teksten er nodig zijn, vanaf ongeveer vijf versies zou je dan gebruik kunnen maken van spinning. Als er minder teksten nodig zijn kan je beter die vijf nieuwe stukjes tekst gewoon schrijven of de bestaande (laten) herschrijven.

Verder is het ook verstandig om spinning alleen te gebruiken voor kortere teksten van max. 150 woorden. Door de alinea’s te spinnen kan anders een erg onlogische tekst ontstaan en dat maakt de gebruikerservaring er niet beter op. Dit maakt de waarde van het artikel voor de zoekmachines er ook niet beter op.

Dit artikel is geschreven door Danny Verhoeven, eigenaar Kantoorruimtevinden.nl. Ik onderneem al velen jaren op internet, maar help je ook graag met het vinden van een geschikte werkplek.

Volg mij op social media: LinkedIn, Twitter, Google+ en Facebook.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Verified by MonsterInsights