Gratis Ebook: 3 blunders waardoor je veel extra geld kwijt bent aan het huren van kantoor

Lees het Ebook en ontdek:

  • Hoe een makelaar de groei van je onderneming in de weg kan staan
  • In welke situatie je vast blijft zitten aan een vervelend huurcontract
  • Wanneer je met onnodige ruimte blijft zitten waar je wel voor moet betalen

...en zie direct praktische tips om dit op te lossen.

Je krijgt ook wekelijks een gratis tip om het leukste kantoor van Nederland te vinden

Marktwaarde groene kantoren groeit harder dan verwacht

| door

Hoe duurzamer, hoe beter. Dat is toch wel de trend van het moment. Dit geldt niet alleen voor een duurzame levensstijl, maar onderzoek toont aan dat dit ook geldt voor kantoren.

Hoe groener je kantoorpand namelijk is, des te meer geld je kunt vangen als je het pand verkoopt of verhuurt. Klinkt aantrekkelijk om hierin te investeren, niet?

[the_ad id=’28752′]

Wetenschappelijk onderzoek

ING heeft de Universiteit van Maastricht opdracht gegeven om onderzoek te doen naar de marktwaarde van groene kantoren.

Hieruit blijkt dat de marktwaarde van deze kantoren met maar liefst 8,6% meer is toegenomen ten opzichte van niet-groene kantoren. De marktspecialisten hebben zich lang afgevraagd of duurzame investeringen zich wel terug zouden verdienen.

Gelukkig is daar nu antwoord op en zullen er naar alle waarschijnlijkheid meer duurzame investeringen gedaan worden in kantoren.

Overheid

De overheid heeft besloten dat alle kantoren in Nederland in 2023 minimaal energielabel C moeten hebben. De vastgoedeigenaren die dat tegen die tijd nog niet voor elkaar hebben gekregen, zullen de deuren van hun kantoren moeten sluiten.

ING speelt in op deze nieuwe wetgeving door geen financieringen meer te verschaffen voor niet-duurzame – ook wel bruine – kantoorpanden.

Van een G-label naar een C-label

Het verduurzamen van kantoorpanden kan een fikse investering zijn voor vastgoedeigenaren. Uit berekeningen blijkt dat een verduurzaming van een energielabel G naar energielabel C gemiddeld 57 euro per vierkante meter kost.

Daartegenover staat gelukkig wel dat de huurprijs van groene panden vaak hoger ligt dan niet-duurzame panden én er minder leegstand is. De terugverdientijd van deze investering wordt geschat op zo’n 4 jaar.

All-inclusive contracten

Verduurzaming van kantoren klinkt dus totaal niet verkeerd. Toch zijn de vastgoedeigenaren niet helemaal blij.De huurders hebben namelijk ook voordeel bij deze investering.

De huurders kunnen – zeker door iedere jaar energie te vergelijken – flink gaan besparen op hun energierekening. Terwijl de vastgoedeigenaren dat voordeel natuurlijk het liefst zelf willen ontvangen.

ING adviseert daarom om all-inclusive-contracten af te sluiten, waarbij de energiekosten zijn inbegrepen. Zo ligt de terugverdientijd van de verduurzaming nog lager.

Over KRV Kantoorproducten

KRV Kantoorproducten helpt ondernemers bij het vinden en inrichten van werkplekken.

Zo bestaat ons assortiment onder andere uit:

[su_spacer size=”10″]

En diverse vastgoedmarketing producten:

[su_spacer size=”10″]

Dit artikel is geschreven door Danny Verhoeven, eigenaar Kantoorruimtevinden.nl. Ik onderneem al velen jaren op internet, maar help je ook graag met het vinden van een geschikte werkplek.

Volg mij op social media: LinkedIn, Twitter, Google+ en Facebook.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Verified by MonsterInsights