Gratis Ebook: 3 blunders waardoor je veel extra geld kwijt bent aan het huren van kantoor

Lees het Ebook en ontdek:

  • Hoe een makelaar de groei van je onderneming in de weg kan staan
  • In welke situatie je vast blijft zitten aan een vervelend huurcontract
  • Wanneer je met onnodige ruimte blijft zitten waar je wel voor moet betalen

...en zie direct praktische tips om dit op te lossen.

Je krijgt ook wekelijks een gratis tip om het leukste kantoor van Nederland te vinden

Zakelijke energie of toch particulier?

| door

Nederland telt momenteel meer dan één miljoen zelfstandigen zonder personeel (zzp’ers). Een groot deel van deze zelfstandigen werkt vanuit huis en kan voor de energielevering gebruik maken van zowel zakelijke- als particuliere energiecontracten.

Onterecht menen veel zzp’ers dat zij met een zakelijk contract goedkoper af zijn. Voor zzp’ers die een kantoor aan huis hebben, is een particulier energiecontract vaak goedkoper dan een zakelijk energiecontract.

Wat is zakelijke energie?

Zakelijke energie is energie die geleverd wordt aan een pand met een zakelijke functie. Het maakt niet uit of het dan om een zelfstandig kantoor, een kantoor aan huis of een kamer in de woning gaat.

Wanneer u als zzp’er thuis werkt en dit kunt aantonen, kunt u ervoor kiezen een zakelijk energiecontract af te sluiten. Omdat u vanuit uw woning werkt, kan er ook gekozen worden om een particulier energiecontract af te sluiten. En dit scheelt vaak aardig in de kosten.

Zakelijke energie op een privéadres

Zakelijke energie op een privéadres is in principe precies hetzelfde als particuliere energie. U kunt gebruik maken van dezelfde energieleveranciers en dezelfde aansluiting (maximaal 3 x 80 ampère).

Dat houdt in dat wanneer u minder dan 10000 kWh stroom verbruikt, u gewoon particuliere energie kunt blijven afnemen. Het verrekenen van energiekosten met de belastingdienst gaat met het gebruik van particuliere energie hetzelfde als bij het gebruik van zakelijke energie.

Het percentage van de kosten dat u kunt opvoeren als zakelijk, is gelijk aan het percentage vloeroppervlakte van uw woning dat gebruikt wordt voor zakelijke doeleinden. Ook voor uw particuliere energiecontract kunt u dan gewoon een gedeelte van de btw en tarieven opvoeren als zakelijke kosten.

Zakelijk contract goedkoper?

Wanneer u op zoek gaat naar een energiecontract is het aan te raden daarvoor gebruik te maken van een energievergelijker.

Deze bieden de mogelijkheid zowel zakelijke- als particuliere energie te vergelijken waardoor snel te zien is met welke soort u goedkoper uit bent. Let er bij het vergelijken van zakelijke energie op dat de getoonde tarieven altijd exclusief btw zijn.

Om zakelijke tarieven te kunnen vergelijken met particuliere tarieven dient u dus of 21% bij te tellen op het tarief van een zakelijk energiecontract, of 21% af te trekken van het particuliere tarief. In veruit de meeste gevallen zal daarna een particulier energiecontract het voordeligste zijn.

Nadelen van zakelijke energie

Het grootste nadeel van zakelijke energie is het feit dat de energieprijzen bij de verschillende contracten altijd exclusief btw getoond wordt.

Daardoor lijkt het al snel alsof een zakelijk energiecontract voordeliger is, terwijl dit zelden de werkelijkheid is. Daarnaast heeft men bij een zakelijk energiecontract geen recht op de wettelijke 14 dagen bedenktijd.

Wanneer u kiest voor een zakelijk energiecontract, zit u daar dus ook direct minimaal een jaar aan vast. Ook is het zo dat de opzegvergoeding die betaald moet worden bij een voortijdige opzegging, voor een zakelijk contract vele malen hoger kan zijn dan bij een particulier contract het geval is.

Voor particulieren is er namelijk door de AFM een wettelijk maximum vastgesteld waaraan zakelijk energieleveranciers zich niet hoeven te houden.

Conclusie

Het lijkt er al snel op dat een zakelijk energiecontract voordeliger is. Jammer genoeg is dat bijna nooit het geval wanneer rekening wordt gehouden met de btw die bij deze contracten niet vermeld wordt.

Daarnaast heeft een zakelijk energiecontract nog verschillende andere nadelen waaronder een hogere opzegvergoeding.

Omdat zzp’ers die thuiswerken ook energiekosten op basis van een particulier energiecontract kunnen aftrekken, is het in veruit de meeste gevallen aan te raden een particulier energiecontract af te sluiten in plaats van een zakelijk contract.

Dit artikel is geschreven door Danny Verhoeven, eigenaar Kantoorruimtevinden.nl. Ik onderneem al velen jaren op internet, maar help je ook graag met het vinden van een geschikte werkplek.

Volg mij op social media: LinkedIn, Twitter, Google+ en Facebook.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Verified by MonsterInsights