Gratis Ebook: 3 blunders waardoor je veel extra geld kwijt bent aan het huren van kantoor

Lees het Ebook en ontdek:

  • Hoe een makelaar de groei van je onderneming in de weg kan staan
  • In welke situatie je vast blijft zitten aan een vervelend huurcontract
  • Wanneer je met onnodige ruimte blijft zitten waar je wel voor moet betalen

...en zie direct praktische tips om dit op te lossen.

Je krijgt ook wekelijks een gratis tip om het leukste kantoor van Nederland te vinden

Welke kosten voor communicatie op kantoor zijn fiscaal aftrekbaar?

| door

Als ondernemer kun je niet zonder communicatiemiddelen. Een telefoon en computer zijn toch wel minimale vereisten als je contact met klanten moet onderhouden, en eventueel ook met leveranciers en andere zakelijke partners.

Om een (mobiele telefoon) en computer te kunnen gebruiken heb je hier natuurlijk ook nog een abonnement voor nodig. Wanneer zijn de kosten hiervan aftrekbaar?

Kosten voor internet en vaste telefonie op kantoor

Veel ondernemers werken vanuit huis. In dat geval is er vaak moeilijk een scheidslijn aan te duiden van kosten die privé of zakelijk worden gemaakt. Zeker niet als je geen aparte werkruimte hebt, en geen aparte zakelijke abonnementen hebt afgesloten.

Over het algemeen wordt de regel gehanteerd dat de kosten voor een computer en (mobiele) telefoon fiscaal afgetrokken mogen worden indien ze voor minimaal negentig procent zakelijk gebruikt worden.

Huur je een kantoorruimte buiten je eigen woning? Dan wordt het een stuk gemakkelijker. Alle kosten die je voor internet en vaste telefonie maakt, zijn in dat geval fiscaal aftrekbaar.

pexels yan krukov 7793751

Mogelijke fiscale aftrekbaarheid van kosten voor mobiele telefonie

Als het om mobiele telefonie gaat, is het iets ingewikkelder. Koop je een telefoon, zoals een iPhone se 2020 op naam van je bedrijf? Dan zijn alle kosten zoals de aanschaf en het abonnement fiscaal aftrekbaar.

Ben je bijvoorbeeld niet fulltime bezig met je onderneming, en vind je het een te grote investering? Dan kun je er ook voor kiezen diezelfde telefoon, een iPhone se, privé te kopen en een privé abonnement afsluiten, maar wel zakelijk te gebruiken.

De aanschaf van een dergelijke privételefoon is niet fiscaal aftrekbaar. De kosten voor het abonnement zijn gedeeltelijk aftrekbaar. Je zal zelf een inschatting van het percentage zakelijk gebruik moeten maken.

Wat is het voordeel van fiscale aftrekbaar eigenlijk?

Bij de kosten van (of het gebruik van een) zakelijke telefoon of computer zijn er diverse zaken die je van de winst af mag trekken. Hierdoor hoef je minder belasting te betalen. Het gaat hierbij om het mobiele telefoon- of internetabonnement, de gesprekskosten en het dataverbruik.

Heb je een device aangeschaft dat minder dan 450 euro kostte, of hebben de kosten betrekking op een jaar? Dan trek je ze in een keer af, in het jaar waarin je de kosten hebt gemaakt.

Heb je een telefoon of computer aangeschaft die meer dan 450 euro heeft gekost, en ga je deze meerdere jaren gebruiken? Dan trek je de kosten gespreid over het aantal verwachte jaren af dat je het apparatuur gaat gebruiken, dit heet ook wel afschrijving. Houd daarbij rekening met de restwaarde na afloop.

Nog een fiscaal voordeel: de btw van bovengenoemde zaken mag je ook verrekenen met de aan klanten gefactureerde btw. De aangifte van de inkomstenbelasting valt hierdoor lager uit.

Dit artikel is geschreven in samenwerking met Simyo.

Dit artikel is geschreven door Danny Verhoeven, eigenaar Kantoorruimtevinden.nl. Ik onderneem al velen jaren op internet, maar help je ook graag met het vinden van een geschikte werkplek.

Volg mij op social media: LinkedIn, Twitter, Google+ en Facebook.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Verified by MonsterInsights