Gratis Ebook: 3 blunders waardoor je veel extra geld kwijt bent aan het huren van kantoor

Lees het Ebook en ontdek:

  • Hoe een makelaar de groei van je onderneming in de weg kan staan
  • In welke situatie je vast blijft zitten aan een vervelend huurcontract
  • Wanneer je met onnodige ruimte blijft zitten waar je wel voor moet betalen

...en zie direct praktische tips om dit op te lossen.

Je krijgt ook wekelijks een gratis tip om het leukste kantoor van Nederland te vinden

Het belang van een NEN 2580 meetrapport voor kantoorruimten

| door

Het NEN meetrapport (Nederlands Normalisatie Instituut) is een bepaling van de oppervlakten en inhoud van gebouwen en onderdelen volgens de Nederlandse Norm.

Deze norm, ontleend aan artikel 1 van het bouwbesluit, geldt als standaard en wordt gebruikt zodat kantoor, bedrijfspanden, woningen en appartement met elkaar kunnen worden vergeleken.

Als een pand wordt verhuurd of verkocht moet je het aantal m2 inzichtelijk krijgen voor het koop en of huurcontract. De woning of het kantoorpand wordt gemeten van muur tot muur, waarna vervolgens de inhoud wordt berekend door een inspecteur.

Een inspecteur dient te voldoen aan de opleidingsvereisten en certificaten om panden op te mogen meten en de inspectie te voltooien. Hierbij wordt niet alleen gekeken naar de m2 maar ook bijvoorbeeld het energieverbruik wordt meegenomen. Hierdoor wordt het NEN rapport vaak in combinatie verzorgd met een energielabel voor een kantoorpand.

NEN Rapport voor een kantoor

Bij een kantoorpand zal een NEN rapport met meetinstructies van belang zijn voor de vastgoedeigenaar. Er zijn hierin twee mogelijkheden: een inmeting ter plaatse en een inmeting vanaf tekeningen.

Een inmeting ter plaatse is noodzakelijk indien er geen of verouderde bouwtekeningen van het pand zijn. Dit wordt meetrapport 2580 type A genoemd. Meetrapport 2580 type B is de inmeting vanaf bouwtekeningen.

Deze is met name bedoeld voor nieuwe panden of bij panden waar duidelijke, nauwkeurige tekeningen beschikbaar zijn. Voor deze kantoren wordt het bruto oppervlakte van de vloer opgesteld naar de NEN norm.

Een meetrapport bestaat altijd uit 2D en 3D tekeningen en een vlakkentekening met daarbij de verschillende gebruikersfuncties. Naast de tekeningen worden ook de m2 van de verschillende ruimtes, vloeren en de inhoud opgemeten.

Huurprijzen

De NEN meetrapporten hebben een meerwaarde voor het vaststellen van huurprijzen, taxatie van gebouwen en voor WOZ- vraagstukken.

Voor het opleveren van het meetrapport zal een inspecteur alle m2 opnemen en beoordelen.

Daarnaast geeft het ook inzicht in de energieprestaties van de kantoorruimten.

Nieuwe wetgeving

Bij het kopen en of verkopen van een kantoorruimte is een NEN rapport een verplichte handeling vanaf januari 2019 evenals het regelen van een energielabel op locatie.

Op dit moment zijn de metrages van het BAG register of de meetrapporten conform de WOZ waarde nog voldoende.

Deze gegevens zijn een stuk minder nauwkeurig, waarbij het advies geldt om alsnog gebruik te maken van een NEN 2580 rapport, doordat deze nauwkeuriger zijn en bijdragen aan het berekening van de energieprestaties en dus ook het energielabel dat de kantoorruimte bezit.

nen rapport kantoorruimte

Dit artikel is geschreven door Danny Verhoeven, eigenaar Kantoorruimtevinden.nl. Ik onderneem al velen jaren op internet, maar help je ook graag met het vinden van een geschikte werkplek.

Volg mij op social media: LinkedIn, Twitter, Google+ en Facebook.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Verified by MonsterInsights