Gratis Ebook: 3 blunders waardoor je veel extra geld kwijt bent aan het huren van kantoor

Lees het Ebook en ontdek:

  • Hoe een makelaar de groei van je onderneming in de weg kan staan
  • In welke situatie je vast blijft zitten aan een vervelend huurcontract
  • Wanneer je met onnodige ruimte blijft zitten waar je wel voor moet betalen

...en zie direct praktische tips om dit op te lossen.

Je krijgt ook wekelijks een gratis tip om het leukste kantoor van Nederland te vinden

Hoe blockchain de vastgoedmarkt verandert?

| door

Pratend over blockchains, is het belangrijk te realiseren dat ze berusten op cryptografie. Er worden een paar sleutels gebruikt, bestaande een privé en een publieke sleutel.

De privé sleutel, die dus niet publiek wordt gemaakt, wordt in een cryptografisch algoritme gebruikt, die gegevens verwerkt en het resultaat daarvan aan dezelfde gegevens toevoegt. Die gegevens kunnen van alles zijn, inclusief contracten en eigendomsbewijzen. Als je de privé sleutel niet kent, kan je dat proces niet nadoen.

De publieke sleutel wordt echter wel vrijgegeven. Met die sleutel kan worden vastgesteld of gegevens authentiek zijn, ook weer met een cryptografisch algoritme. Dat betekent dat ze onveranderd en volledig zijn, en vaststaat waar ze vandaan komen. Men spreekt ook wel van een digitale handtekening.

Een transactie met digitale handtekening wordt aan een block (blok) toegevoegd. Dat block wordt vervolgens gekoppeld aan oudere blocks, waardoor er een chain (ketting) ontstaat. De blockchain worden in een netwerk van computers, nodes genoemd, opgeslagen. Elke node heeft dezelfde kopie van de blockchain en vormt samen met de andere nodes een volledig gedistribueerde database. De blockchain wordt bijvoorbeeld gebruikt voor Bitcoin, maar er zijn uiteraard meer toepassingen.

De vastgoedmarkt

De vastgoedmarkt werkt met een enorme hoeveelheid gegevens en uiteraard is het essentieel dat vastgesteld kan worden dat die de authentiek zijn. Als er dus een gedistribueerde, geautomatiseerde en veilige database bestaat voor de opslag daarvan, dan heeft dat grote voordelen.

Veel transacties vinden nu nog steeds op papier plaats en er zijn veel partijen bij betrokken. Dat leidt tot afnemende transparantie en stijgende kosten. Er kunnen ongewenste dingen met papieren documenten gebeuren. Bijvoorbeeld falsificatie en vernietiging. Er gaat veel geld rond, waarover weinig of geen belasting wordt betaald.

Vastgoedmarket ondoorzichtig

De vastgoedmarkt is ondoorzichtig en geeft ruimte aan illegale praktijken, zoals het witwassen van geld. Veel vastgoed is in handen van anonieme partijen en is gekocht met geld van onduidelijke herkomst. Het gebruik van een blockchain geeft aan de opgeslagen transactiegegevens openheid, transparantie, snelheid en bewaking van authenticiteit.

De belastingdienst, recherche en onderzoeksinstanties kunnen de gegevens inzien en dat maakt het misbruik veel lastiger. Gegevens over vastgoed kunnen makkelijker worden vergaard en gepubliceerd. Dat geeft meer openheid over wat er op de vastgoedmarkt gaande is. Dit helpt de kleine belegger in vastgoed.

De rol van de notaris zal heel anders worden, wil er daarvoor überhaupt bij vastgoedtransacties nog noodzaak zijn. Ook vastgoedmakelaars zullen anders moeten gaan werken. Als de regelgeving zou vereisen dat vastgoedgegevens in een blockchain worden opgenomen, dan wordt fraude een heel stuk lastiger.

Dit artikel is geschreven door Danny Verhoeven, eigenaar Kantoorruimtevinden.nl. Ik onderneem al velen jaren op internet, maar help je ook graag met het vinden van een geschikte werkplek.

Volg mij op social media: LinkedIn, Twitter, Google+ en Facebook.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Verified by MonsterInsights