Gratis Ebook: 3 blunders waardoor je veel extra geld kwijt bent aan het huren van kantoor

Lees het Ebook en ontdek:

  • Hoe een makelaar de groei van je onderneming in de weg kan staan
  • In welke situatie je vast blijft zitten aan een vervelend huurcontract
  • Wanneer je met onnodige ruimte blijft zitten waar je wel voor moet betalen

...en zie direct praktische tips om dit op te lossen.

Je krijgt ook wekelijks een gratis tip om het leukste kantoor van Nederland te vinden

Remote werken doet vraag naar kantoren afnemen en vraag naar digitale vaardigheden toenemen. Het einde van het kantoor?

| door

Er is steeds minder behoefte aan kantoorruimte door verdergaande digitalisering. Deze trend wordt over de hele westerse wereld waargenomen. Corona was hierin een katalysator. Door remote werken kiezen steeds meer bedrijven ervoor om een deel van hun kantoorruimtes op te zeggen. 

Betekent dit dat het kantoor helemaal gaat verdwijnen? Waarschijnlijk niet. Want niet alles is te vervangen door online-alternatieven. Maar dat de rol die het kantoor in ons werkende leven verandert is wel duidelijk.

Uitdaging op het vlak van digitale vaardigheden

De afnemende behoefte aan kantoorruimtes is een positieve ontwikkeling voor veel organisaties. Het bespaart kosten en de organisatie kan zich beter richten op het primaire proces in plaats van op randzaken als een kantoor.

Het brengt echter ook uitdagingen met zich mee. Een van deze uitdagingen is dat remote werken veel meer van de organisatie vraagt op digitaal vlak. Zo dient de infrastructuur zo ingericht te worden dat werknemer beschikken over een veilige internetverbinding, de juiste communicatietools, en de juiste bedrijfsapplicaties. Dit vergt veel digitale expertise. Ook van medewerkers zelf vraagt het vaak om een inhaalslag in de digitale vaardigheden.

Aan de uitdagingen op het gebied van vergroten van digitale vaardigheden gaat men soms snel voorbij. Het snel afbouwen van de beschikbare kantoorruimte kan dan een averechts effect hebben.

Bied scholing aan om digitale vaardigheden te vergroten

Terry van adviesbureau DSP zegt hierover: “om deze uitdaging het hoofd te bieden, investeren veel bedrijven in opleidings- en ontwikkelingsprogramma’s om hun werknemers te helpen hun digitale vaardigheden op te bouwen. Dit kan alles omvatten, van basistraining computervaardigheden tot meer geavanceerde cursussen over software en programmeren.”

Het kantoor zal niet verdwijnen, maar wel veranderen

Hoe duidelijk de afnemende behoefte aan kantoorruimtes ook is, kantoren zullen altijd nodig blijven. Sinds COVID-19 zijn we allemaal veel beter geworden in online communiceren en samenwerken, maar een persoonlijke ontmoeting blijft tot op heden onvervangbaar om bepaalde zaken te realiseren. Daar komt bij dat populaire kantoorlocaties altijd populair zullen blijven. Het kantoor van de toekomst zal een gezellige ontmoetingsplek zijn waar collega’s elkaar treffen om elkaar beter te leren kennen en om de belangrijkste zaken te bespreken. De komende jaren zullen uitwijzen wat de juiste balans wordt hierin; het wordt een interessante tijd.

Dit artikel is geschreven door Danny Verhoeven, eigenaar Kantoorruimtevinden.nl. Ik onderneem al velen jaren op internet, maar help je ook graag met het vinden van een geschikte werkplek.

Volg mij op social media: LinkedIn, Twitter, Google+ en Facebook.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Verified by MonsterInsights