Gratis Ebook: 3 blunders waardoor je veel extra geld kwijt bent aan het huren van kantoor

Lees het Ebook en ontdek:

  • Hoe een makelaar de groei van je onderneming in de weg kan staan
  • In welke situatie je vast blijft zitten aan een vervelend huurcontract
  • Wanneer je met onnodige ruimte blijft zitten waar je wel voor moet betalen

...en zie direct praktische tips om dit op te lossen.

Je krijgt ook wekelijks een gratis tip om het leukste kantoor van Nederland te vinden

Tips voor een accurate boekhouding als ZZP’er

| door

Wanneer je ervoor kiest om als zzp’er aan de slag te gaan, bestaan je taken niet langer alleen uit het uitoefenen van je vak. Als zelfstandig ondernemer ben je namelijk ook verantwoordelijk voor je eigen bedrijfsvoering. Misschien wel het belangrijkste aspect hiervan is het doen van je boekhouding. Hieronder lees je een aantal nuttige tips voor het bijhouden van je boekhouding zzp als zelfstandige.

Neem een professional in de arm

Zie je er tegenop om zelf met bonnetjes en rekeningen te moeten puzzelen? Dan kun je overwegen om je boekhouding zzp uit te besteden aan een accountant of professionele boekhouder. Zij weten als geen ander welke cijfers belangrijk zijn om overzicht te houden over je inkomsten en uitgaven. Bovendien zijn zij op de hoogte van de eisen die de Belastingdienst aan een boekhouding stelt, en weten zij vaak alles van mogelijke belastingvoordelen en aftrekposten waardoor je minder belasting betaalt. Uiteraard hangt er wel een prijskaartje aan het inhuren van een professionele boekhouder.

Werk met goede boekhoudsoftware

Wanneer je besluit om wel zelf je boekhouding zzp te doen is dit misschien wel de belangrijkste tip. Met behulp van een goed boekhoudprogramma op je computer bespaar je niet alleen tijd, maar verklein je ook de kans op rekenfouten. Bovendien geeft zulke software vaak heldere overzichten, zodat je in een oogopslag weet wat je per maand kwijt bent en binnen krijgt. Veel boekhoudsoftware beschikt ook over nuttige extra functies, zoals het automatisch versturen van facturen naar klanten.

Verdiep je in de relevante wetgeving

Om zelf je boekhouding zzp te kunnen doen hoef je heus geen fiscaal jurist te zijn. Maar een beetje kennis van de wettelijke eisen die de Belastingdienst stelt is wel nodig om te zorgen dat je tijdens inspecties niet voor verrassingen komt te staan. Informeer jezelf dus over de gegevens die je voor de Belastingdienst bij moet houden, zoals het aantal uren dat je in je onderneming steekt. Daarnaast zijn er allerlei belastingvoordelen en wettelijke aftrekposten waar je als zzp’er aanspraak op kunt maken.

Plan vaste momenten in voor je administratie

Wanneer je agenda vol staat met klussen voor je klanten kan het doen van je boekhouding er bij in schieten. Houd dus een momentje vrij in je agenda om je boekhouding zzp bij te werken. Hierbij is het raadzaam om rekening te houden met de deadlines die bijvoorbeeld de Belastingdienst stelt. Zo voorkom je dat je op het allerlaatste moment nog afspraken af moet zeggen omdat je nog aangifte inkomstenbelasting moet doen.

Scheid kosten voor werk- en privézaken

Als zzp’er ben je feitelijk je eigen eenmansbedrijf. Op het eerste gezicht lijkt het makkelijk om je klanten gewoon op je privé bankaccount te laten betalen. Dit brengt echter wel het risico met zich mee dat je zakelijke en persoonlijke kosten met elkaar verwart. Voor je boekhouding zzp geeft het filteren van je zakelijke transacties uit je privé bankoverzicht het nodige extra werk. En mocht je toch per ongeluk een privé aankoop opgeven als een zakelijke aanschaf, dan kan dit tot problemen leiden met de Belastingdienst. Het is dan ook verstandig om een zakelijke bankrekening te openen voor je nieuwe onderneming.

Dit artikel is geschreven door Danny Verhoeven, eigenaar Kantoorruimtevinden.nl. Ik onderneem al velen jaren op internet, maar help je ook graag met het vinden van een geschikte werkplek.

Volg mij op social media: LinkedIn, Twitter, Google+ en Facebook.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Verified by MonsterInsights