Gratis Ebook: Maakt jouw website deze 3 dodelijke fouten?

Lees het Ebook en ontdek:

  • 3 blunders waardoor het grootste gedeelte van je bezoekers geen bezichtiging zal inplannen
  • Waarom je aanbod niet vindbaar is in Google
  • De belangrijkste reden waarom men zich niet voor je nieuwsbrief aanmeld

...en zie direct praktische tips om dit op te lossen.

Je krijgt ook wekelijks een gratis tip om je website onweerstaanbaar te maken

Stammen en Tribalisme – het goede, het slechte en het lelijke

| door

Dit artikel is geschreven door Eduard Schaepman, Chief Tribes.nl

eduard schaepman tribes changpa

Stam: een groep mensen, bestaande uit meerdere families die dezelfde taal, gewoonten en overtuigingen delen; een groep met een gemeenschappelijk karakter, beroep of interesse.

Iedereen behoord ten minste tot één stam. Ook de eenlingen of introverten behoren tot een groep van gelijkstemden, buiten hun directe familie.

[the_ad id=’28752′]

Tribalisme

Wat is tribalisme? Binnen het tribalisme hebben mensen loyaliteit aan een stam of sociale groep, vooral in combinatie met sterke negatieve gevoelens voor mensen buiten de groep.

Zo is de westerse tribalisme vaak ideologisch en/of sociaal van aard. Denk maar aan je omgeving, vaak identificeert men zich met hun religieuze, spirituele of politieke voorkeur (of het ontbreken daarvan), ofwel met een beroeps- of sociale groep.

Stammenman

Ik neig zelf naar een echte ‘stammenman’. In mijn studententijd was ik een volwaardig lid van een club en op wat latere leeftijd ben ik over gestapt naar de ‘MAMIL Tribe’ (Middle-Aged Man in Lycra).

Dan heb je uiteraard nog de mannen en vrouwen van Tribes, en natuurlijk de leukste Tribe: de Schaepmannetjes. Uiteraard heerst er ook wat tribalisme binnen deze stammen, de mannen en vrouwen van Tribes bijvoorbeeld delen veel dezelfde opvattingen maar ook weer niet.

Welk gevoel geeft het behoren tot een stam? Binnen een stam voelt men een verbondenheid dat kan leiden tot een gemeenschappelijke kracht om gedeelde doelen, belangen of idealen te behalen. In de meeste gevallen is dit positief.

Is er ook negatief tribalisme?

Maar wat gebeurt er wanneer een stam zich bedreigd voelt?

Bijvoorbeeld door economische schaarste, sociale uitsluiting of het dreigende verlies van idealen.

De reactie van een groep is bepalend voor de omvang van het probleem, bijvoorbeeld een aantal tamelijk onschuldige reacties op sociale media (zoals boze berichten op Facebook), of een volledige escalatie met een gewelddadige afloop (ISIS in Irak).

ISIS

ISIS (de Islamitische Staat, zoals ze zichzelf noemen) slacht duizenden mensen af (met inbegrip van medemoslims en aanhangers van andere religies) om hun opvatting over de Islam en de antidemocratische houding te handhaven.

Hiermee doen zij ernstige schade aan de positieve aspecten van de Islam in het publieke oog. Ze vrezen dat de moderne wereld de zuiverheid van de Islam heeft vertroebeld en vestigen een nieuwe Islamitische Kalifaat om zo ‘de juiste orde te herstellen’.

Dit is een voorbeeld van sterk negatieve tribalisme; dat wil zeggen, het doden in naam van een religieuze ideologie, met een eigen interpretatie van gerechtigheid en macht door ISIS. Hun acties in naam van hun geloof schenden de mensenrechten van degene die zij onderdrukken.

Wat doen we zelf?

Ik kan meer voorbeelden geven, maar ik denk dat het belangrijk is om te kijken naar wat we zelf doen binnen onze eigen ‘stammen’.

Politieke, sociale en religieuze voorkeuren kunnen gemakkelijk omslaan van ‘dit is hoe ik erover denk’ naar ‘iedereen die hier anders over denkt is een idioot’ of zelfs ‘ik moet macht over je hebben, want jou stam is een bedreiging voor de mijne’.

Dit kan zelfs gebeuren in groepen die liefde en mededogen uitstralen. Frustraties op basis van idealen komen ook voor in ogenschijnlijk vredige groepen.

Herken je hier iets van, als je heel eerlijk bent tegenover jezelf?

Meer bezichtigingen nodig?

Ontvang meer bezichtigingen door middel van vastgoed marketing of via Kantoorruimtevinden.nl.

Enkele producten uit ons assortiment zijn:

[su_spacer size=”10″]

Dit artikel is geschreven door Danny Verhoeven, eigenaar Kantoorruimtevinden.nl. Ik onderneem al velen jaren op internet, maar help je ook graag met het vinden van een geschikte werkplek.

Volg mij op social media: LinkedIn, Twitter, Google+ en Facebook.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Verified by MonsterInsights