Gratis Ebook: 3 blunders waardoor je veel extra geld kwijt bent aan het huren van kantoor

Lees het Ebook en ontdek:

  • Hoe een makelaar de groei van je onderneming in de weg kan staan
  • In welke situatie je vast blijft zitten aan een vervelend huurcontract
  • Wanneer je met onnodige ruimte blijft zitten waar je wel voor moet betalen

...en zie direct praktische tips om dit op te lossen.

Je krijgt ook wekelijks een gratis tip om het leukste kantoor van Nederland te vinden

Waardebepaling bij het kopen van een kantoorruimte

| door

Een kantoorruimte kopen is voor veel ondernemers een belangrijke stap. Het biedt zowel voordelen als nadelen ten opzichte van een kantoorruimte huren. Het biedt bijvoorbeeld zekerheid, maar het vergt ook een flinke investering.

Een correcte waardering is hoe dan ook enorm belangrijk, zodat er niet te veel wordt betaald. Er zijn verschillende richtlijnen die kunnen worden gebruikt bij het waarderen van kantoorruimtes en vastgoedvennootschappen. Het belang van adviseurs die bij dit alles kunnen helpen, is in ieder geval groot.

Waarderen van een kantoorruimte

Het bepalen van de waarde van een kantoorruimte is van groot belang. Verschillende factoren spelen hierbij een rol, zoals de locatie, de grootte van het pand, de bouw- en afwerkingsmaterialen en de staat van onderhoud. De locatie speelt een grote rol voor wat de gemiddelde prijs per vierkante meter betreft.

Op dezelfde manier zal de omvang van de kantoorruimte een beïnvloedende factor zijn. Denk verder aan de faciliteiten in de buurt en de aanwezigheid van aanvullende voorzieningen, zoals parkeerplaatsen en laadpalen.

De waarde kan worden vastgesteld aan de hand van verschillende methoden. Vaak maakt men gebruik van de vergelijkingsmethode. Hierbij wordt de waarde bepaald op basis van de prijs van vergelijkbare panden in dezelfde regio.

Bij de inkomstenmethode wordt de waarde bepaald aan de hand van de verwachte inkomsten die het pand zal genereren. Het is verstandig om bij het bepalen van de waarde van een kantoorruimte een deskundige in te schakelen, dit geeft de meeste zekerheid.

Waarderen van een vastgoedvennootschap

Het kan ook dat de kantoorruimte in een vastgoedvennootschap is ondergebracht. Dan neemt men mogelijk niet de ruimte zelf over, maar de aandelen van deze vennootschap. Een correcte waardering van de over te nemen vennootschap is belangrijk. De waardebepaling kan op verschillende manieren gebeuren.

Een van de meest gebruikte methoden is de netto-actiefwaardering. Hierbij wordt de waarde van het eigen vermogen berekend door de waarde van de activa (bv. de kantoorruimte) te verminderen met de waarde van de passiva (bv. de zakelijke hypotheek).

Een andere waarderingsmethode is de discounted cash flow-methode. Hierbij wordt de waarde van de vennootschap bepaald aan de hand van de toekomstige kasstromen die de vennootschap zal genereren.

Het is belangrijk om professionele hulp in te schakelen bij het overnemen van een vastgoedvennootschap. Zo kan een expert in bedrijfsovernames helpen bij het bepalen van de waarde van de vennootschap en bij het overnameproces. Daarnaast kan een fiscalist advies geven over de meest optimale manier om de overname te structureren.

Belangrijke rol voor adviseurs

Bij het kopen van een kantoorruimte of het overnemen van een vastgoedvennootschap is het raadzaam om professionele adviseurs in te schakelen. Deze experts hebben de nodige kennis en ervaring om je te begeleiden bij het waarderen van de kantoorruimte en bij het bepalen van de waarde van de vennootschap.

Daarnaast kan een fiscalist je adviseren over de meest optimale manier om de overname te structureren, terwijl een jurist waakt over de juridische implicaties.

Deze adviseurs en experts kunnen je helpen bij het identificeren en minimaliseren van risico’s, bij het in kaart brengen van eventuele lasten of beperkingen en bij het opstellen van waterdichte overeenkomsten.

Dit artikel is geschreven door Danny Verhoeven, eigenaar Kantoorruimtevinden.nl. Ik onderneem al velen jaren op internet, maar help je ook graag met het vinden van een geschikte werkplek.

Volg mij op social media: LinkedIn, Twitter, Google+ en Facebook.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Verified by MonsterInsights